campylobacter kyckling
2018-12-07 Food Court / Blogg

Campylobacter i kyckling – ska man vara orolig?

Har du läst om campylobacker i kyckling och ökade fall av smittan? För att skydda dig ska du vara väldigt noggrann när du hanterar rå kyckling, då det händer att färsk kyckling kan innehålla campylobacter. God livsmedelshygien skyddar dig. Alla eventuella campylobacter-bakterier i kyckling dör vid vanlig, god livsmedelshygien som handtvätt, disk och upphettning till minst 70 grader. Är du noggrann med hygienen i köket så kan behöver du inte vara orolig när du äter svensk färsk kyckling.

Livsmedelsverkets tips

  • Tvätta händerna! Före och efter kontakt med rå kyckling. Tänk då på att inte ta på kranen med händer som vidrört den råa kycklingen.
  • Diska skärbrädor, knivar och andra redskap ordentligt. Torka av diskbänken, inte med disktrasa som du sedan torkar av bordet med, hellre med papper som du sedan slänger.
  • Genomstek alltid kycklingen, till 70 grader.

Här kan du läsa om Bjärefågel och deras syn på om fåglar ska gå ute och utsättas för smittorisk, en syn vi delar. Läs mer hos svenskfågel, där kan du också läsa mer om campylobacter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!