Så minskar vi matsvinnet tillsammans
2018-10-15 Food Court / Blogg

Premiera pre-orders så minskar vi matsvinnet

Premiera de som har god framförhållning, så minskar vi matsvinnet.
I vår jakt på att minska matsvinnet har jag konstaterat ännu en bidragande orsak. Som konsumenter har vi blivit vana vid att allt ska finnas tillgängligt hela tiden! Vi ska kunna gå in i en matbutik kl. 23 på kvällen och då ska alla hyllor vara fullmatade utifall att vi skulle få lust att köpa lite färskt till kvällsvickningen. Det som inte köps riskerar så klart att bli gammalt och slängas. Men vi vill ändå ha möjligheten att handla, om andan skulle falla på. Om vi mot förmodan skulle vara förutseende och köpa lite fisk eller kyckling en dag i förväg, ja då tar vi den längst in som håller längst. Ja – jag erkänner – jag gör likadant. Men, jag lovar att bli bättre på det! Det är samma sak om vi ska äta en lite sen lunch, då blir vi lite besvikna om det bara skulle finnas en eller två rätter kvar att välja på. Egentligen är det ju faktiskt bra att maten tar slut!

Jag tycker att vi ska premiera de som kan tänka sig att boka innan – så minskar vi matsvinnet. Genom att höja ”drop in-priserna” både på restauranger och i butiker skulle vi få fler att tänka efter före. Ge rabatt till de som kan tänka sig att både beställa och betala sin mat i förväg. Det skulle i förlängningen kunna ge ett förändrat beteende som skulle göra det enklare för krögare och butiksägare att köpa in rätt mängder.

Har du fler tips och idéer på vad vi kan göra för att minska matsvinnet? Kommentera och tipsa oss gärna!


Hälsningar
Henrik Isaksson, kock och grundare av Matkomfort


Läs mer:
Henrik om matsvinn

  • Svinn försvinn
  • Väst är värst
  • Vi måste sluta slänga mat!
  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    *

    *

    *

    Fler inlägg i Blogg

    Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!