2016-09-01 Food Court / Receptbanken

Henrik helgrillar fläskstek

En favorit på grillen är helgrillad fläskstek ”på danskt vis” med en härlig örtolja. Prova du också!

Ingredienser

Kotlettrad
    1 kg benfri kotlettrad med svål
    Havs- eller grovsalt
    Svartpeppar från kvarn
Örtolja
    1 färsk rosmarinkvist
    1 kruka basilika
    1 skalad vitlöksklyfta
    ¾ dl god olivolja
    salt

Gör så här

  1. Kryssa svålen med en vass kniv, ca 5 mm djupa skåror.
  2. Gnid in köttet rikligt med havssalt och nymalen svartpeppar från kvarn. Låt ligga i kyl med svålsidan nedåt i ca 4 timmar.
  3. Mixa alla ingredienser till örtoljan. Du kan självklart byta ut örtsorterna om du vill.
  4. När det är dags att grilla, sprid inte ut grillkolen över hela grillytan, utan lägg endast längs kanterna. Använd gärna separeringsgaller.
  5. Grilla köttet i mitten av grillen under lock tills det har en innertemperatur på 67 grader. Ge eventuellt svålen lite extra färg på högre värme mot slutet. Svålen ska vara knaprig, hård och gyllenbrun – då smakar den ljuvligt.
  6. Låt köttet svalna en stund och skiva det sedan tunt. Krydda snittytan på köttet med flingsalt, svartpeppar från kvar och pensla snittytan med örtoljan.

Under Youtube-kanalen här i vår Food Court hittar du ett par filmer med flera grilltips!

Lycka till!

önskar Henrik, kock och grundare

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!