INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Midsommar och Midsommarrecept
2022-06-10 Food Court / Receptbanken

Midsommar – Henriks recept för en lyckad dag

Midsommar, firandet och maten är oftast rätt traditionella, i alla fall i grunden. Lunchen består av sill, färskpotatis, svenska jordgubbar och grillat till middag. Men så tycker jag också att en riktig midsommarlunch och midsommarmiddag ska se ut. Med ett par droppar regn. Kanske en egenkryddad nubbe att värma sig med också? Det viktigaste av allt tycker jag är sillen. Varför inte förbereda egen sill att överraska gästerna med i år? Här bjuder vi på några riktigt goda recept som ger sill i en klass för sig. Det är verkligen värt att lägga in sillen själv, se till att vara ute i lite god tid bara. Och är du inte det, misströsta inte! Köp inläggningssill och blanda med vår currylemonad eller någon annan god sås.

Min midsommar

Salta ur sill

Lägg saltsillsfiléer i ett rymligt kärl med rikligt med iskallt vatten (ca 1 liter per fyra filéer). Låt stå ca 1 dygn i kylen, byt vattnet 2-4 gånger under tiden. Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka. Är den för salt behöver den ligga lite till. Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk.Känns det krångligt så finns inläggningssill att köpa i handeln, dvs urvattnad saltsill färdig att användas för egna sillinläggningar.

Varva kall 1-2-3-lag med urvattnade filéer. Viktigt att se till att lagen täcker ordentligt, skaka kärlet så det inte blir luftbubblor. Gör detta 2-4 dagar innan sillen ska ätas. Här följer recept på 1-2-3-lag.

1-2-3-lag

    1 del ättika
    2 delar strösocker
    3 delar vatten
    10 kryddpepparkorn
    2 skivade gula lökar
    2 skivade morötter

Koka upp allt och låt svalna. Se till att den blir riktigt kall (kyltemperatur 2-4 grader).

Skärgårdssill

    1 dl crème fraiche alternativt hemgjord majonnäs
    1 dl gräddfil
    50 g löjrom
    ca ½ kruka gräslök
    ca ½ kruka dill
    Salt, efter smak
    Vitpeppar efter smak
    Inlagda hela sillfiléer

Gör så här

  1. Blanda allt till crèmen och vänd sedan i sillbitarna.
  2. Låt stå ett par timmar eller något dygn, om du har tid.

Curryremoulad

Blanda med dina sillfiléer skurna i bitar eller färdiginlagd sill för en snabb sillvariant. Ingredienser:

    2 st äggulor
    1 tsk svensk senap
    1 msk vitvinsvinäger
    2,5 dl matolja
    1 msk curry
    1,5 dl inlagd pickles, finhackad
    0,5 st äpple, finhackat
    Salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
  2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
  3. Tillsätt curryn, pickles och äpple, smaka av med salt och peppar.

Sommartårta till Midsommar

En riktigt härlig sommartårta som passar perfekt att förbereda och lägga ihop efter midsommarlunchen är en favorit från Alexias.se. Klicka dig vidare för inspiration och recept.

Grillrecept till Midsommar

Framåt kvällen tänder vi grillen och jag grillar allt, gärna i foliepaket. I den här korta filmen ger jag lite tips och idéer med foliepaket. Här i vår Food Court hittar du flera olika sallader, grilltillbehör och grilltips. Till exempel:

  • Sparris i folie – en härlig förrätt till ett gott bröd
  • Helgrillad kyckling är en favorit på grillen
  • Krämig potatissallad – går också utmärkt att servera utan potatis om man vill ha den vid sidan av
  • Grilla mer än kött – som sagt, allt på grillen! Värm såsen, grilla tillbehör och huvudråvara, grilla efterrätten!
  • Rostad vitlökscrème – en favorit som passar till det mesta

    Efterrätt till midsommar

    Jordgubbar känns självklara på midsommar. Kanske som sagt i en tårta på eftermiddagen? Eller bara som de är med lite glass eller lättvispad grädde. Vill du göra en enkel glass till kan jag varmt rekommendera det här grundreceptet. Ingen glassmaskin behövs!
    6-8 personer
      5 dl vispgrädde
      1 burk kondenserad mjölk
      1 tsk vaniljsocker
      Valfri smaksättning

    Gör så här

    1. Vispa grädden lätt.
    2. Vispa ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret.
    3. Vänd ner eventuellt godis eller hela fruktbitar, spara lite att toppa formen med.
    4. Täck med plastfolie och frys minst 6 timmar.
    Vill du till exempel ha jordgubbssmak, mixa 1,5 dl jordgubbar med den kondenserade mjölken och 150 g färskost. Vänd ihop med den lättvispade grädden och vaniljsockret. För citronsmak, riv skal och pressa ur juice från 1-2 citroner. Smaka av smeten för att se hur mycket smak du vill ha. Vispa och häll upp i formen. Ringla i ca 2 dl lemoncurd med hjälp av en gaffel.

    Dela gärna med dig av det du lagar till midsommar på våra sociala medier, vore kul att se! Hoppas du hittar någon favorit bland mina recept och så håller vi tummarna för fint väder.

    Glad midsommar!

    Hälsningar
    Henrik, kock & grundare


    Vår Facebooksida
    Vårt instagramkonto @matkomfort

  • Fler inlägg i Receptbanken

    Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!