INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Rabarberpaj godaste receptet
2022-06-16 Food Court / Receptbanken

Ryftes bjuder på en härligt knäckigt rabarberpaj

Är du också sugen på rabarberpaj? Ett säkert försommartecken är rabarbern. Nu är den här och våra vänner på Ryftes, från vilka vi köper potatis, rotfrukter och grönsaker, bjuder på deras bästa, underbart knäckiga rabarberpaj. Till den kan du servera en snabbvispad råkräm, vaniljsås eller vaniljglass.

Kul rabarberfakta

Rabarber är en älskad ingrediens i många efterrätter, men visste du att rabarber är en grönsak? Rabarber är rik på C-vitamin och under världskrigen när fruktimporten var begränsad, åt man rabarber för att minska risken för C-vitaminbrist. Det är en relativt ung kulturväxt. På 1600-talet odlades rabarber som medicinalväxt, stjälken torkades och användes i pulverform. Under 1700-talet serverades rabarber rå med salt och peppar, till exempelvis lamm. Först när sockret blev vanligt och billigt under 1800-talet började man äta växten i efterrätter om rabarberpaj, kräm och annat. (ellse.se och Wikipedia)

Ett annat favoritrecept med rabarber är en sockerlag. Använd den i bakverk, i bubbelvatten med massor av is för en läskande sommardryck eller i en rabarbermargarita! Receptet hittar du hos elle.se.

Ingredienser – Ryftes Rabarberpaj

    Rabarber plus äpple, banan, jordgubbar och/eller hallon
    150 g smör
    3 dl havregryn
    2 dl socker
    2 msk mjölk
    0,5 dl ljus sirap
    1,5 dl vetemjöl
    0,5 tsk bakpulver
    Servera med vaniljglass eller vaniljsås. Här är ett recept på en råkräm, perfekt till rabarberpaj.

Använder du frysta bär kan du behöva blanda rabarber och bär med ett par teskedar potatismjöl.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj en pajform. Skär rabarber (behöver inte skalas) och skiva valfri frukt i lagom stora bitar.
  3. Blanda rabarbern med äpple, banan, jordgubbar och/eller hallon. Ta så mycket att det blir ett jämnt lager i en pajform, ett par centimeter tjockt.
  4. Smält smöret och dra sen kastrullen från plattan.
  5. Blanda sen ner resten av ingredienserna i det smälta smöret. Rör ihop.
  6. Fördela smeten över rabarberblandningen och sätt in i ugnen. Baka i ca 30 minuter, tills att den blir härligt brun och knäckig!
  7. Låt stå en stund så pajen hinner sätta sig, så blir den mindre rinnig, beroende på vilka bär eller frukter du kompletterat med.

Hoppas att du också kommer gilla min rabarberpaj!

/Erika, Ryftes

Fler härliga efterrättsrecept hittar du här i vår blogg.

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!