INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Matsvinn hemma - Henrik tipsar om hur du minskar matsvinnet
2018-08-11 Food Court / Blogg

Matsvinnet – så kan du påverka hemma i ditt kök

Vi pratar ofta om matsvinnet och att vi jobbar mot 0 procent matsvinn hos oss på Matkomfort. Här är lite tips på hur du kan minska matsvinnet hemma hos dig. I korthet handlar det om att använda sakerna innan de blir dåliga. Och vi måste våga använda maten även efter bäst-föredatum, datumet betyder just BÄST före. Lukta och smaka, känns det OK?

Mejeri håller flera dagar efter Bäst före. Mjölken blir lite sötare tycker jag men det dröjer dagar innan den klumpar sig och surnar. Samma sak med grädde. Har det gått så långt att råvarorna möglat ska man däremot vara lite mer försiktig. Yoghurt, crème fraiche och färskost ska du inte äta om det möglat. Hårdosten däremot, om den har möglat kan du skära bort möglet plus en centimeter runt om.

Läs mer om hållbarhet och mögliga livsmedel hos Livsmedelsverket.

Har jag mycket mjölk över brukar jag koka en béchamelsås och frysa in om jag inte kan göra en lasagne på en gång. Eller så gör jag en ugnspannkaka. Alltid lika uppskattad lunch eller matsäck hos döttrarna. Perfekt även om jag har många ägg över. Ägg är ett annat livsmedel som håller långt efter bäst före. När du förvarar dem med den spetsiga sidan neråt håller de i 2-3 månader. Att de bara märks upp med 28 dagar är en EU-lagstiftning. I många länder i EU förvarar de äggen i rumstemperatur, vilket förkortar hållbarheten. Är du osäker, knäck ägget och lukta, det är inte för intet man brukar säga att något luktar som ”ruttet ägg”. Du känner om det är gammalt!

Jag köper alltid färskt bröd från bageriet hos mig. För att det inte ska bli torrt och dåligt skivar jag det direkt och har i frysen, perfekt! Sen rostar vi det eller låter skivorna tina snabbt medan man gör i ordning resten av frukosten. Skulle du ändå få torra brödkanter, bjud på Fattiga riddare, ett gammalt klassiskt knep där du gör av med både torrt bröd, mjölk och ägg.

Du kan förlänga bäst föredatumet på många råvaror genom att använda en viss mängd i taget, till exempel inte ta ut hela burken ur kylskåpet om inte allt går åt. Se också till att använda en ren sked varje gång du tar något ur burken, så håller råvaran längre. Inga fingrar i syltburken med andra ord!

Närmar du dig sista förbrukningsdag ska du däremot se upp. Sista förbrukningsdag används på livsmedel som kan bli farliga när de blivit för gamla, som till exempel fisk, kyckling, färs och skaldjur. Hinner du inte äta upp maten, frys eller tillaga innan datumet passerat och frys in färdiglagat.

Vad gör du med din mjölk som håller på att gå ut? Dela gärna med dig av dina bästa tips för att minska matsvinnet i kommentarsfältet nedan.

/Henrik, kock och grundare

– – – – – –

Bilder från Mattias Käll och hans projekt So sad to se you go, om matsvinn. Alla bilder kommer att finnas med på Fotografiskas höstsalong i oktober. So sad to see you go

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!