hemlagat äppelmos
2020-09-11 Food Court / Receptbanken

Finns det något godare än hemlagat äppelmos?

Ett hemlagat äppelmos kanske hör till det förgångna men det finns ju inget godare! Fördelen med att göra det själv är att du bestämmer hur mycket socker du vill ha i. I detta recept har jag tagit bort sockret helt och så fryser jag moset så behövs inga krångliga konserveringsmetoder eller konserveringsmedel. Denna gång valde jag att smaksätta moset med vanilj, kanel och stjärnanis men även hela kardemummakärnor blir väldigt gott!

Hemlagat äppelmos men inga äpplen hemma, kanske grannen har!

Har du inga egna äpplen, hjälp till att minska svinnet i andras trädgårdar! Det finns flera sajter på vilka du hittar träd du kan få ”palla” äpplen ifrån. I grannskaps Facebooksgrupper brukar det också finnas inlägg om att hjälpa till att ta vara på äpplen och annat gott.

Lycka till! /Henrik, kock och grundare

Ingredienser hemlagat äppelmos

ca 1,5 kg färdigt mos

    3 kg söta röda äpplen
    3 st vaniljstänger
    2-3 kanelstänger
    4-5 stjärnanis

Gör så här

  1. Skölj och kärna ur äpplena.
  2. Klyfta äpplena och lägg i en stor kastrull (minst 5 L).
  3. Tillsätt, kanel och stjärnanis.
  4. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna och tillsätt allt till äpplena.
  5. Låt koka på låg värme under lock, under omrörning tills de är helt sönderkokta.
  6. Passera genom durkslag med en stor slev .
  7. Låt svalna och frys in i små plastburkar eller fryspåsar.

Mer om och med äpplen!

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!