Potatissoppa i Vegetarisk matkasse från Matkomfort
2019-04-07 Food Court / Receptbanken

Koka soppa på en spik

Grönsakssoppor är något jag ser fram emot på under den kalla delen av året. Så enkelt och gott. Som vardagsmat, som förrätt eller koka en rejäl kastrull med soppa, servera med lite olika tillbehör och bjud in vännerna. Eller bjud ut dem! Servera en rykande varm soppa utomhus! Perfekt om man har många små barn i sällskapet, som behöver springa av sig, samtidigt som vi vuxna kan umgås.

Enkelheten ligger både i tillagningen och att det är en perfekt rätt att förbereda eller koka mycket av på en gång. När du ändå står där vid spisen, gör en större sats om du har ingredienser så det räcker. Dubbla eller trippla. Perfekt att frysa in, kanske som portionsförpackningar i våra större burkar? Även ett perfekt sätt att ta hand om grönsaker som håller på att blir dåliga, även en mjuk morot eller selleri blir det god soppa av.

Utgå från de grönsaker och rotfrukter du har i kylen, till exempel:
  • Jordärtskocka
  • Rotselleri
  • Pumpa
  • Morot
  • Potatis
  • Purjolök
  • Blomkål
  • Palsternacka
  • Fänkål

Balansera syra, sälta och sötma genom att smaka av, smaka av – och smaka av.
Syra: citron, vinäger
Sälta: salt, soja
Sötma: honung, socker, råsocker alternativt mer lök, morot, äpple eller päron i grunden.

Servera tillbehör i soppan, antingen i tallriken innan du häller upp soppan eller servera i skålar så var ock en kan ta önskad topping:

  • Rostade pumpafrön eller solroskärnor
  • Tärnad mozzarella eller fetaost
  • Riven parmesan eller Västerbottensost
  • Knaperstekt bacon
  • Finstrimlad salladslök eller purjolök
  • Svarta oliver

Lagar du middag för 4 personer, räkna med ca 1,2 liter soppa.

Ingredienser

    1 lök
    2-3 vitlöksklyftor
    ½ äpple/päron
    500 gram blandade rotsaker/grönsaker
    2-3 dl torrt vitt vin
    2-3 dl vatten
    3 dl grädde
    2 timjankvistar
    Smör
    För en vegansk variant, byt ut grädden och smöret mot dina favoritalternativ.

Gör så här

  1. Skala och dela de grönsaker du fick tag på i kylen.
  2. Fräs lite lök och vitlök i en kastrull.
  3. Tillsätt tärnat äpple eller päron för att få lite sötma och krydda med salt och svart eller vitpeppar.
  4. Tillsätt grönsaker/rotsaker och låt fräsa en liten stund till. Slå på vin och vatten.
  5. Låt småkoka tills grönsakerna är mjuka utan att ha fått färg.
  6. Mixa soppan slät med en stavmixer. Det går bra i mixerkanna också men tänk då på att det blir varmt! Ta bara lite i taget så det inte blir en explosion av värmen och du har soppan i taket.
  7. Häll i grädden och en klick smör, låt soppan bli varm och mixa igen.
  8. Balansera syra, sälta och sötma genom att smaka av, smaka av – och smaka av.
  9. Mixa gärna soppan igen precis innan servering, då får du ett härligt skum och en lite luftig soppa.
  10. Häll upp soppan i varma tallrikar, ringla över lite olivolja och mal svartpeppar från kvarn över soppan. Toppa med valfria tillbehör och servera gärna med ett gott surdegsbröd. Kanske med en god färskost?

Lycka till!

Henrik, kock & grundare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!