picknick tips plättar
2020-05-23 Food Court / Blogg

Picknick – här är våra bästa recept och tips

Picknick tips och recept samlar vi här.

Till picknickens dag på fredag hoppas vi att du får tillfälle att packa matsäcken med lite läckerheter och träffa några du saknar, utomhus! Där blir det enklare att umgås på säkert avstånd. Kanske ta med en telefon och digitalt ha picknick med äldre släktingar du inte kan träffa just nu! Vi är övertygade om att det blir en alldeles underbar och fantastisk stund på en filt mitt i naturen.

Picknick – tips och recept

Vår kökschef Magnus tipsar gärna om en gazpacho, lufttorkad skinka och baguette till soppan. Lite goda oliver, ett bubbligt rosé och örtfärskost. Det är en vinnare på filten. Allt portionsförpackas med fördel i Matkomfortburkar! Har du förresten tänkt på att plättar som gräddas i plättjärn passar perfekt i våra burkar! Här bjuder vi på ett par recept:

Gazpacho

150 g färska tomater, 150 g färsk gurka, 100 g färsk paprika, 50 g gul lök, ca 1 msk vitvinsvinäger, ca 1 tsk sambal oelek, 1 vitlöksklyfta, 1-2 msk socker, 1 knippe färsk koriander, ½ dl olivolja, 5 dl tomatjuice samt salt och peppar efter tycke och smak.

Gör så här:

  1. Skölj allt.
  2. Tärna.
  3. Blanda alltihop och låt marinera över natten.
  4. Mixa och smaka av med salt, peppar, vinäger och socker om det behövs.

Örtfärskost

1 dl crème fraiche, 1 dl kesella, valfria färska örter (t.ex. persilja, dragon, dill, basilika), olivolja samt vitlök, salt och svartpeppar efter smak. Eventuellt även lite vatten.

Gör så här:

  1. Välj ett par olika färska örter. Ta ungefär 1 kvist av varje, lite beroende på hur många sorter du tar. Ju mer örter, ju mer smak och färg. Var bara lite försiktig med mängden dragon, den tar lätt över!
  2. Hacka ihop dina färska örter med vitlök, eller mixa i mixer, blanda då i olivoljan på en gång.
  3. Blanda örter och vitlök med crème fraiche och kesella.
  4. Smaka av med olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Om du tycker den blir för tjock, späd eventuellt med lite vatten.

Plättar

1-2 portioner – 1 ägg, 1 dl mjöl, 1,5 dl mjölk och lite salt. Eventuellt lite smält smör eller rapsolja. Vill du göra för fler, öka bara på äggen och resten av ingredienserna därefter.

Gör så här:
  1. Vispa ihop ägg, mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
  2. Vispa i resten av mjölken och eventuellt lite smält smör eller rapsolja.
  3. Värm upp en plättlägg ordentligt. Smörj med smör eller olja mellan varje omgång, godast blir det med smör…
  4. Packa ner varma eller kalla i en burk och ta med sylt, bär eller vad som nu önskas till, separat i egna burkar.
    Gillar du vispad grädde till? Häll över vispgrädde i en Matkomfortburk till max 1/3 del. Väl på picknickfilten sätter du burken i handen på någon som skakar burken tills ni hör att det inte skvalpar längre. På så sätt får du en perfekt ”vispad” grädde.

Här i bloggen hittar du fler tips inför picknickens dag.

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!