Bästa löjrommen - Lojrom fran junkofiskarna
2021-03-12 Food Court / Blogg

Bästa löjrommen

Vem gör bästa löjrommen? Junköfiskarna är den bästa producenten tycker jag och den kan vara svår att få tag på. Så det känns extra kul att vi kan sälja just deras löjrom i vår webbutik. Vi har nu ytterligare några burkar av Kalix Löjrom Primum och Matura. Vi säljer dem i paket med två burkar av varje, totalt 400 g.

Junköfiskarna använder olika namn på sin löjrom, vilka markerar när under perioden rommen tas upp ur havet. Alla perioder ger löjrom av samma höga kvalitet, och de kompletterar varandra i smak och konsistens. Personligen kände jag inte jättestor skillnad i smak men jämför du Primum mot Matura är de senare kornen något större. Testa för att se vilken du tycker är den bästa löjrommen!

Kalix Löjrom Primum

Från löjfiskets första dagar. Romkornen är små med en mycket fast textur. Doften är ren med en svag ton av hav. Smaken är frisk och har mycket tydlig mineralitet.

Kalix Löjrom Classic

Hjärtat av skörden från mitten av fiskeperioden. Doften är ren med en svag ton av hav. Smaken har tydlig mineralitet och är frisk och fyllig. Kornen är fasta och smälter mot gommen.

Kalix Löjrom Matura

Från löjfiskets sista dagar. Nu har rommen mognat och de stora kornen är tunna och smälter i munnen. Doften är ren med en tydlig ton av hav. Smaken är fyllig med fin mineralitet.

Förutom Kalix Löjrom ägnar sig Junköfiskarna åt andra sysslor och produkter – som rökning, sikrom, vildlax och siklöja.

Vill du inte bara äta den som den är på smörstekt toast med smetana, rödlök, dill och citron, hittar du fler förslag här i vår Food Court under #löjrom.

Vad är Kalix löjrom


För att få kallas Kalix Löjrom ska fisket och framställningen av löjrom uppfylla följande:

  • Löjan ska ha fiskats mellan Piteå och Haparanda.
  • Endast en naturlig kvot får fiskas, det vill säga inte mer än det man hinner fiska under den tillåtna perioden.
  • Rommen måste tas ut för hand och beredas inom 24 timmar.
  • Salthalten på löjrommen ska vara 4 procent.
  • Hälsningar

    Henrik, kock & grundare

    Foto: Junköfiskarna

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *

    *

    *

    Fler inlägg i Blogg

    Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!