Food Court

Välkommen till Food Court!

Här delar vi med oss av vår kunskap om mat och matlagning. Du lär också känna Matkomfort lite bättre!
Vi har delat upp det i några olika avdelningar; bloggen, tips & trix, vår Youtube-kanal och en liten receptbank.
Hoppas det ska smaka!

2017-06-22

Henriks bästa hovmästarsås

Recept Henriks Hovmästarsås

Har du funderat på vad skillnaden mellan en gravlaxsås och en hovmästarsås är? Ingen egentligen. Man brukar använda en starkare senap i gravlaxsåsen men i övrigt är det samma ingredienser och proportioner. Här är Henriks recept på klassikern. Perfekt till midsommar, jul, påsk, lax, krabba… En sås användbar vid många tillfällen.

Ingredienser

    1 msk svensk senap
    1 msk grov senap
    4 msk rapsolja
    ½ msk rödvinsvinäger
    1 tsk råsocker
    några korn salt
    Vitpeppar efter smak
    2 msk hackad dill eller gräslök

Gör så här

  1. Blanda ihop senap, rödvinsvinäger och socker.
  2. Rör ner oljan sakta, droppvis, så den inte skär sig.
  3. Smaksätt med örter, salt och peppar.

Lycka till!

Henrik, kock och grundare

2017-06-16

Picknickens dag, en dag värd att fira!

Picknickens dag med Matkomfort

Nu för tiden finns det officiella (och inofficiella) dagar för nästan allt. En av alla dessa dagar tycker vi trots allt är väl värd att uppmärksamma. Nämligen Picknickens dag. Den går av stapeln nu på söndag, den 18:e juni. Om bara solen bestämmer sig för att hälsa på då så är det få aktiviteter som är så enkla och billiga att göra som just en picknick. Och resultatet blir nästan alltid perfekt! Så packa matsäcken med lite läckerheter och bjud ut din livskamrat eller flirt, dina barn eller någon annan du har kär. Vi är övertygade om att det blir en alldeles underbar och fantastisk stund på en filt mitt i naturen.

Vår kökschef Magnus tipsar gärna om en gazpacho, lufttorkad skinka, baguette till soppan, lite goda oliver, ett bubbligt rosé och örtfärskost. Det är en vinnare på filten. Allt portionsförpackas med fördel i Matkomfortburkar! Här följer recepten:

Gazpacho

150 g färska tomater, 150 g färsk gurka, 100 g färsk paprika, 50 g gul lök, ca 1 msk vitvinsvinäger, ca 1 tsk sambal oelek, 1 vitlöksklyfta, 1-2 msk socker, 1 knippe färsk koriander, ½ dl olivolja, 5 dl tomatjuice samt salt och peppar efter tycke och smak.

Gör så här:

  1. Skölj allt.
  2. Tärna.
  3. Blanda alltihop och låt marinera över natten.
  4. Mixa och smaka av med salt, peppar, vinäger och socker om det behövs.

Örtfärskost

1 dl crème fraiche, 1 dl kesella, valfria färska örter (t.ex. persilja, dragon, dill, basilika), olivolja samt vitlök, salt och svartpeppar efter smak. Eventuellt även lite vatten.

Gör så här:

  1. Välj ett par olika färska örter. Ta ungefär 1 kvist av varje, lite beroende på hur många sorter du tar. Ju mer örter, ju mer smak och färg. Var bara lite försiktig med mängden dragon, den tar lätt över!
  2. Hacka ihop dina färska örter med vitlök, eller mixa i mixer, blanda då i olivoljan på en gång.
  3. Blanda örter och vitlök med crème fraiche och kesella.
  4. Smaka av med olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Om du tycker den blir för tjock, späd eventuellt med lite vatten.
2017-06-15

Glad midsommar!

Sverige blir inte mycket vackrare än kring midsommar. Blommorna trängs på ängarna, gräset grönskar och trädkronornas lövverk imponerar. Vattnet börjar bli badbart och semestern är precis runt vägkröken. Färskpotatis, egenodlade jordgubbar, nubbe och mycket andra godsaker dukas fram på bordet. Men det viktigaste av allt är kanske sillen. Varför inte förbereda egen sill att överraska gästerna med? Här bjuder vi på några riktigt goda recept som ger sill i en klass för sig. Det är verkligen värt att lägga in sill själv, se bara till att vara ute i lite god tid. Glad midsommar!

Inlagd sill

Varva kall 1-2-3-lag med urvattnade filéer. Viktigt att se till att lagen täcker ordentligt, skaka kärlet så det inte blir luftbubblor. Gör detta 2-4 dagar innan sillen ska ätas. Här följer recept på 1-2-3-lag och instruktioner för hur du saltar av sill.

1-2-3-lag

    1 del ättika
    2 delar strösocker
    3 delar vatten
    10 kryddpepparkorn
    2 skivade gula lökar
    2 skivade morötter

Koka upp allt och låt svalna. Se till att den blir riktigt kall (kyltemperatur 2-4 grader).

Salta ur sill

Lägg saltsillsfiléer i ett rymligt kärl med rikligt med iskallt vatten (ca 1 liter per fyra filéer). Låt stå ca 1 dygn i kylen, byt vattnet 2-4 gånger under tiden. Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka. Är den för salt behöver den ligga lite till. Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk.Känns det krångligt så finns inläggningssill att köpa i handeln, dvs urvattnad saltsill färdig att användas för egna sillinläggningar.

Skärgårdssill

Ingredienser:

    1 dl crème fraiche alternativt hemgjord majonnäs
    1 dl gräddfil
    50 g löjrom
    ca ½ kruka gräslök
    ca ½ kruka dill
    Salt, efter smak
    Vitpeppar efter smak
    Inlagda hela sillfiléer

Gör så här

  1. Blanda allt till crèmen och vänd sedan i sillbitarna.
  2. Låt stå ett par timmar eller något dygn, om du har tid.

Curryremoulad

Servera den till fisk, gärna en panerad torsk, och potatisstomp. Den går också finfint att blanda med färdiginlagd sill för en snabb sillvariant. Ingredienser:

    2 st äggulor
    1 tsk svensk senap
    1 msk vitvinsvinäger
    2,5 dl matolja
    1 msk curry
    1,5 dl inlagd pickles, finhackad
    0,5 st äpple, finhackat
    Salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
  2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
  3. Tillsätt curryn, pickles och äpple, smaka av med salt och peppar.


Glad midsommar!

/Henrik, kock & grundare

2017-06-15

Fem snabba nubbar

Midsommar är en av årets högtider där nubbe till maten är både populär, uppskattad och i många fall en riktig smakförhöjare. Att göra sin egen nubbe är enkelt och här kommer fem snabba recept du kan briljera med när vännerna dyker upp med blommor i håret!

Köp en flaska okryddat brännvin (70 cl). Dela upp i fem mindre flaskor. Smaksätt respektive flaska med:

    Ingefära; 50 g skalad färsk ingefära
    Pepparrot; 25 g skalad färsk pepparrot
    Lingon; 100 g fryst lingon
    Krondill; 15 gr dillfrö och 15 g färsk dill (alt två stora krondillskronor)
    Rosmarin; Två rosmarinkvistar

Låt stå några dagar. Servera riktigt kalla!

Du hittar fler midsommarrecept i vår receptbank, bland annat på lite olika goda sillar.

2017-06-12

Töm frysen och bjud på en grillbuffé

Grillbuffe

Ibland går det att få till en riktigt fin grillbuffé av rester från frysen! I det här fallet hittade jag två isterband, en liten rad rå chorizo, två paket bacon och några kycklingdrumsticks som legat i frysen tillagade en månad. Snabb supergod middag där alla i familjen kan välja sina favoriter. Allt toppad med en sås jag hade kvar från veckans Matkomfort, serverat i ett pitabröd. Även det ett fynd från frysen.

2017-06-09

Använd dina äggvitor som blir över

Vi jobbar dagligen för att minska vårt matsvinn. Både hos oss och hemma hos dig. Den här veckan serveras Pasta Carbonara i Familjefavoriter. Enligt receptet får du 4 äggvitor över, släng dem inte! Maräng i all ära men det kan ju vara roligt att göra något annat av äggvitorna man får över. Vi har samlat på oss några godbitar och lånat de fina bilderna från deras recept:

Mia Öhrns lavendelsockerkaka
Plättar med äggvita
Silverkaka

2017-06-09

Så här enkelt steker du citroner

Så här enkelt skapar du ett fantastiskt tillbehör till fisk, kyckling och fläskkött eller varför inte till en vegetarisk picata? Har du inte grillen framme går det finfint att göra dem i en vanlig stekpanna. Dela citroner och lägg i het panna med ytterst lite eller ingen olja. Sänk värmen lite. Mmmmm. Citronens saft får en helt annan smak när den karamelliseras av värmen i pannan eller på grillen.

2017-06-08

Raggmunk – en galet god klassiker

Matkomfort recept raggmunk

När jag gör raggmunkar brukar jag steka fläsket först och sedan steka raggmunken i stekfettet. Det här är en riktig klassiker, så enkelt och så gott!

Ingredienser

    1 ägg
    1,5 dl mjöl
    2 dl mjölk
    Salt, efter smak
    ca 8 dl riven fast potatis

    Serveras med
    Rårörda lingon
    400 g rimmat stekfläsk

Gör så här

  1. Skala och skölj potatisen.
  2. Rör ihop mjöl, ägg, mjölk och salt.
  3. Riv potatisen grovt och blanda i smeten utan att skölja bort stärkelsen från den rivna potatisen.
  4. Stek tunna plättar på båda sidor tills de är gyllenbruna och potatisen är mjuk, ca 3-5 minuter per sida.
  5. Servera med rårörda lingon och det stekta fläsket.

Rårörda lingon

Ta 2 dl färska eller frysta lingon och 2 msk socker. Rör runt så att lingonen mosas och låt stå till sockret smält. Görs gärna dagen innan och förvaras i kyl.

Lycka till!

önskar Magnus, kock

2017-06-07

Tips för en vecka – eller helg – med Matkomfort

Matkomforts Caesarsallad

Nu när våren och alla dess aktiviteter är här kan det ibland vara svårt att vara hemma på söndagarna när leveransen kommer. Bor du i innerstan eller närförort kan du få leverans mellan 17-22 på måndagskvällen istället. Du kan också välja att hämta din låda på ICA Stop i Täby eller hos oss i Tyresö. Ändra under Leveransdag/-plats på aktuell vecka under Mina leveranser eller kontakta Kundtjänst så hjälper vi till.

Hinner du inte äta alla rätter under veckan håller alltid minst en till helgen. Eller frys in huvudråvaran så håller den längre. Får du ändå inte till att äta 4 middagar eller Sthlmslådans 3 men gillar våra smaker och vårt koncept – testa vår 2-dagarskasse Premium Helg! Den levereras på torsdagar mellan 17-22. Två kompletta middagar som passar lika bra för att sätta guldkant på helgen som för att få en bra start på nästa vecka. Nästa leverans bjuder på smörstekt piggvar med broccolisallad och Matkomforts populära Caesarsallad med kyckling från Bjärefågel och Grana Padano.