Food Court

Välkommen till Food Court!

Här delar vi med oss av vår kunskap om mat och matlagning. Du lär också känna Matkomfort lite bättre!
Vi har delat upp det i några olika avdelningar; bloggen, tips & trix, vår Youtube-kanal och en liten receptbank.
Hoppas det ska smaka!

2017-10-16

Snart höstlov!

Snart är det höstlov, ett lov många ser fram emot. Kanske kommer mormor eller farfar och tar hand om barnen under lovet och du behöver beställa till extra portioner? Kanske en resa så här i höstmörkret? Ska du resa iväg, glöm inte att kolla om du har en planerad leverans från oss. Avbeställ mat du inte behöver! Kommer du hem sent söndag kväll 5/11? Ändra till måndagsleverans för vecka 45 i listan under Abonnemang eller kontakta oss på kundtjänst så hjälper vi dig. Den här måndagen har vi utökat vårt måndagsleveransområde.

Senast måndag 23/10 kl. 10 behöver vi eventuella ändringar/avbokningar. Sedan beställs alla råvaror och med vårt arbete mot matsvinn beställer vi exakt så mycket som vi vet att vi ska leverera ut kommande söndag. Inget ska gå till spillo. Läs gärna mer om Henriks och vår syn på att slänga mat.

2017-10-16

Knaperstekta kikärtor

Till veckas pumpasoppa i Sthlmslådan serverar vi som en del av garnityret, knaperstekta kikärtor. Du hettar upp olivolja och när den är riktigt varm, tillsätter du de avhällda kikärtorna. Här får man vara lite försiktig, då det kan stänka. Stek på hög värme, krydda med salt, svartpeppar och tillsätt en klick smör. När kikärtorna har fått färg (se bilden) krydda igen.

Vill du göra veganmaränger på spadet? Här hittar du ett recept

Lycka till!

Taggar: ,

2017-10-12

Matkomforts majonnäs

Matkomforts majonnäs recept - med ugnsrostad kyckling

Det som särskiljer oss från en vanlig matkasse är att vi förbereder så mycket vi kan åt dig utan att slutresultatet ska tappa i kvalitet. Serverar vi till exempel en majonnäs slår våra kockar den åt dig, från grunden. Vill du göra en egen, varsågod här är receptet på vår majonnäs!

Ingredienser

    2 st äggulor
    1 tsk dijonsenap
    1 tsk skånsk senap
    1 tsk svensk senap (alt. 1 msk dijon)
    2 tsk rödvinsvinäger – smaka ev. upp med lite mer vinäger
    2.5 dl matolja
    salt, efter smak
    peppar, efter smak

Gör så här

  1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
  2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Tips från kocken! Se till att majonnäsen är matt när du slår den, börjar den bli glansig så var försiktig! Skulle den skära sig kan du göra ett nytt försök och börja om med ny äggula och droppvis hälla ner det som skurit sig.

Lycka till!

2017-10-11

Så här ser en leverans från Matkomfort ut

Matkomforts matkasse levereras hem till dig

För dig som inte provat oss än, så här ser innehållet ut när du får din mat hem till dörren från oss. Många andra matkassar levererar i 2-4 påsar som du ska plocka in i kyl, frys och skåp. Skulle du ha brått när leveransen kommer och om du har en hylla ledig i kylen, är lådans mått anpassade efter måtten i en standardkyl. Stoppa bara in hela lådan på en gång. Snabbt, enkelt.

Är du nyfiken på själva rätterna? Så här kan en veckas meny se ut hos oss.

2017-10-04

Vi söker en kock som vill jobba dagtid!

Matkomforts kock Sebastian

Älskar du god mat och uppskattar fina råvaror och att mat lagas från grunden? Är du eller någon du känner en smaksäker kock som tröttnat på sena kvällar och helger? Då har vi jobbet för dig! Kom och bli en av våra kockar som förbereder innehållet i våra uppskattade matkassar! Läs mer om tjänsten och sök eller dela idag!

Hos Reco kan du läsa vad våra kunder tycker om oss, reco.se/Matkomfort.

Vi ser fram emot att få få ditt CV!

Taggar: ,

2017-10-03

Skördefest på Öland, höstens höjdpunkt!

Lokalproducerad pumpa på skördefesten

Den 27 september – 1 oktober i år hölls den 21:a skördefesten i ordningen, på Öland. Matkomfort var där och lät sig inspireras av grönsaker, frukt och kryddor. Helt underbart att botanisera bland nyupptagna polkabetor, persiljerötter, potatisar, pumpor och olika chilisorter. Fokus på skördefesten är givetvis fina och närproducerade råvaror men Ölands skördefest rekommenderas även för dig som tycker om konst, hantverk och loppis. Du kan också njuta av musik och trädgårdslagad mat lite var stans under skördefestivalen. Håll utkik efter recept och tips här i vår Food court och har du möjlighet, åk gärna ner själv nästa år! Skördefesten går av stapeln sista helgen i september.

Vi ser fram emot den färgsprakande hösten!

2017-10-02

Bygg ut vår låda när du får gäster

Händer det att ni blir fler än planerat till middag? Då ska du ändå inte känna dig låst till antalet portioner du beställt från oss! Här kommer två tips på hur du bygger ut din Matkomfortmiddag!

  1. Köp till exempel hem lite sushi och servera som förrätt eller komplement till en asiatisk wok eller liknande!
  2. Endast fantasin sätter gränser! Bygg ihop två av veckans rätter till en, kyckling och korv eller en köttgryta med bacon! Alternativt ät två rätter som en tvårättersmiddag eller låt gästerna välja, några äter fisk och några kyckling! Precis som på en restaurang.

2017-10-01

Bagare Joels bästa kanelbulle

Inför Kanelbullens dag 4 oktober kollade vi förstås med Kringelgården för att få det bästa receptet. Här är vår bagare Joels recept och lite tips & trix. När du väljer mandelmassa hälsar han att du ska satsa på en god, av bra kvalitet. Det gör bullen mycket godare. Den ska ha 60 % mandel och 40 % socker, inga aprikoskärnor!

När Joel gör sina bullar hoppar han över att låta degen jäsa först, i bunke. Varje gång man jäser och sedan slår ner degen igen förlorar man jäskraft. ”Undviker du detta får du finare bullar.” Så vi kör på det! Här är en liten sats, ger ca 10-12 bullar. Dubbla eller trippla om du får många gäster.

Ingredienser

Deg

    1 dl mjölk, kall
    220 g vetemjöl
    40 g socker
    40 g smör
    10 g jäst
    3 g grovmalen kardemumma
    3 g salt

Fyllning
    100 g mandelmassa, välj en bra!
    60 g smör, rumstempererat
    10 g kanel

    Alternativ fyllning: Smör, socker, vaniljsocker och kanel
Att pensla med
    Ägg

Gör så här

  1. Deg: Blanda allt på låg hastighet i maskin till en ordentligt smidig deg. Gör ett glutenprov genom att dra en bit deg mellan händerna. Degen är klar när du kan dra ut degen så det blir en tunn hinna.
  2. Fyllning: Lös upp mandelmassan med mjukt smör, rör till en slät massa. Vispa inte! Det får inte komma in för mycket luft. Blanda ner kanelen.
  3. Bullar: Kavla ut degen, bre på fyllningen och forma sedan dina bullar direkt, utan att låta degen jäsa först. Om du vill kan du platta till den lite lätt och lägga in den i kylen en stund, det är lättare att jobba med en kall deg. Gör så jämnstora bullar som möjligt, så de får samma jästid och samma tid i ugnen. Får du bullar som blir olika stora, lägg dem på varsin plåt.
  4. Koka upp en liten kastrull med vatten och ställ längst ner i ugnen så får du ett bra jäsrum. Jäs dina bullar där, i avstängd ugn, till dubbel storlek. Lägger du en duk över dina bullar när du jäser, torkar du ut dem. Tiden varierar efter degens temperatur, ca 2 timmar behöver bullarna. Jäs dem hellre lite för mycket!
  5. Lyft ut bullarna och värm upp ugnen till 230 grader (varmluftsugn). Grädda dem sen i 5-6 minuter. Att ha en hög temperatur och kort tid gör att din bulle inte torkar ut. Som när man steker kött, varmt och snabbt, då får du en fin färg och ett saftigt kött. Känner du dig osäker på tiden, gå ner lite i temperatur och grädda dem något längre, men max 8-9 minuter.
  6. Vispa upp ägget och pensla dina bullar direkt när de kommer ut från ugnen. Här gäller det att vara snabb så att bullen fortfarande är varm när ägget kommer på. Penslar du dina fint jästa bullar innan du gräddar dem tappar du lite av spänsten.


Lycka till!
önskar Joel, Kringelgården

Bild: Kringelgården

2017-09-28

Ryftes bjuder på värmande härliga soppor till hösten

Recept på morotssoppa

Gott! Enkelt! Värmande!

Ett gotländskt recept på en härlig rotsakssoppa eller morotssoppa passar utmärkt på middagsbordet en kulen höstkväll. Persiljerot och palsternacka blir i kombination en mild, krämig soppa för hela familjen. Ryftes egen Mor Inga i Fole har kokat ihop receptet och om det är något hon är riktigt bra på så är det olika rotfrukter! Den här soppan är också en favorit hos våra barn. Den heta morotssoppan är också en hit.

Mor Ingas rotsakssoppa

Detta behöver du

4 portioner
    250 g palsternacka
    250 g persiljerot
    1 liter vatten
    2 tärningar grönsaksbuljong
    25 gram smör
    1 msk vetemjöl
    3 dl mjölk
    1/2 dl hackad persilja

Gör så här

  1. Skala och skär persiljerot och palsternacka i mindre bitar.
  2. Koka dem mjuka i vatten och buljong.
  3. Under tiden fräser du smör och mjöl i en annan kastrull. Späd med mjölken och sjud några minuter.
  4. Kör palsternackorna och persiljeroten i mixer. Späd såsen med palsternacks- och persiljerotsbuljongen under omrörning.
  5. Servera soppan het – överströdd med persilja.

Smaklig måltid!

Het morotssoppa

Detta behöver du

4 portioner
    8 st morötter
    2 st gula lökar
    3 st vitlöksklyftor
    1 msk smör
    2 msk riven ingefära
    2 smulade grönsaksbuljong-tärningar
    1 l vatten
    2 dl paprika & chili-crème fraiche
    2 dl mjölk
    1 tsk salt
    2 krm peppar
Till servering
    Crème fraiche
    Räkor
    Persilja

Gör så här

  1. Skala morötter, lökar och vitlöksklyftor. Skär i små bitar.
  2. Smält smör i en kastrull och fräs grönsakerna utan att de får färg, ca 3 minuter.
  3. Tillsätt riven ingefära och smula ner buljongtärningar, låt dem fräsa med i 1 minut.
  4. Häll på ca 1 l vatten och låt soppan sjuda på svag värme med lock ca 10 minuter, tills morotsbitarna är genomkokta.
  5. Tillsätt paprika & chili-crème fraiche, mjölk, salt och peppar.
  6. Kör soppan slät i mixer eller matberedare. Häll tillbaka soppan i grytan och späd eventuellt med vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera soppan varm med en klick naturell crème fraiche, några räkor och en persiljekvist.

En till värmande soppa: Gotländs skockasoppa


Lycka till!

/Erika & Karin, Ryftes

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!