Food Court

Välkommen till Food Court!

Här delar vi med oss av vår kunskap om mat och matlagning. Du lär också känna Matkomfort lite bättre!
Vi har delat upp det i några olika avdelningar; bloggen, tips & trix, vår Youtube-kanal och en liten receptbank.
Hoppas det ska smaka!

2017-08-16

Blanda och ge i vår matkasse

Matkasse från Mtkomfort

Använd gärna vår matkasse som en varukorg. Vill du freestyla lite, gör till exempel en pytt av veckans potatis och kalkonkorv i Familjefavoriter, istället för att servera korven med en pastasallad. Håll gärna utkik efter nästa beställningsbara meny under Våra matkassar, så kan du välja den matkasse/varukorg som passar er bäst nästa vecka!

2017-08-11

Bäst före – så kan du minska matsvinnet

Henrik tipsar om minskat matsvinn

Vi pratar ofta om att vi jobbar mot 0 procent matsvinn hos oss på Matkomfort. Här är lite tips på hur du kan minska matsvinnet hemma hos dig. I korthet handlar det om att använda sakerna innan de blir dåliga. Och vi måste våga använda maten även efter bäst-föredatum, datumet betyder just BÄST före. Lukta och smaka, känns det OK?

Mejeri håller flera dagar efter Bäst före. Mjölken blir lite sötare tycker jag men det dröjer dagar innan den klumpar sig och surnar. Samma sak med grädde. Har det gått så långt att råvarorna möglat ska man däremot vara lite mer försiktig. Yoghurt, crème fraiche och färskost ska du inte äta om det möglat. Hårdosten däremot, om den har möglat kan du skära bort möglet plus en centimeter runt om.

Läs mer om hållbarhet och mögliga livsmedel hos Livsmedelsverket.

Har jag mycket mjölk över brukar jag koka en béchamelsås och frysa in om jag inte kan göra en lasagne på en gång. Eller så gör jag en ugnspannkaka. Alltid lika uppskattad lunch eller matsäck hos tjejerna. Perfekt även om jag har många ägg över. Ägg är ett annat livsmedel som håller långt efter bäst före. När du förvarar dem med den spetsiga sidan neråt håller de i 2-3 månader. Att de bara märks upp med 28 dagar är en EU-lagstiftning. I många länder i EU förvarar de äggen i rumstemperatur, vilket förkortar hållbarheten. Är du osäker, knäck ägget och lukta, det är inte för intet man brukar säga att något luktar som ”ruttet ägg”. Du känner om det är gammalt!

Jag köper alltid färskt bröd från bageriet hos mig. För att det inte ska bli torrt och dåligt skivar jag det direkt och har i frysen, perfekt! Sen rostar vi det eller låter skivorna tina snabbt medan man gör i ordning resten av frukosten. Skulle du ändå få torra brödkanter, bjud på Fattiga riddare, ett gammalt klassiskt knep där du gör av med både torrt bröd, mjölk och ägg.

Du kan förlänga bäst föredatumet på många råvaror genom att använda en viss mängd i taget, till exempel inte ta ut hela burken ur kylskåpet om inte allt går åt. Se också till att använda en ren sked varje gång du tar något ur burken, så håller råvaran längre. Inga fingrar i syltburken med andra ord!

Närmar du dig sista förbrukningsdag ska du däremot se upp. Sista förbrukningsdag används på livsmedel som kan bli farliga när de blivit för gamla, som till exempel fisk, kyckling, färs och skaldjur. Hinner du inte äta upp maten, frys eller tillaga innan datumet passerat och frys in färdiglagat.

Vad gör du med din mjölk som håller på att gå ut? Dela gärna med dig av dina bästa tips för att minska matsvinnet på vår Facebooksida eller på Instagram.

/Henrik, kock och grundare

– – – – – –

Bilder från Mattias Käll och hans projekt So sad to se you go, om matsvinn. Alla bilder kommer att finnas med på Fotografiskas höstsalong i oktober.

2017-08-07

Äntligen vardag igen!

Jag tycker som de flesta att det är härligt att vara ledig men när vardagen närmar sig efter sommaren tycker jag att det känns skönt att komma in i vardagen så smått igen. Att vara tillbaka på jobbet och komma in i rutinerna. Jag hoppas dock att vi kan få lite mer sommarvärme, så vi får njuta av härliga augustikvällar.

Som ni kanske märker här i vår Food Court älskar jag att grilla! Ni hittar massor av tips och recept här, mycket är samlat under ”Henriks bästa grilltips” eller gå in i Receptbanken och sök. En klar favorit är helgrillad fläskstek med riktigt knaprig svål, mums!

Varma hälsningar Henrik

2017-08-03

Västerbottensostpaj med det lilla extra

Här är recept på en härlig Västerbottensostpaj, perfekt till kräftskivan, som förrätt eller som en del av en buffé. Brödkummin och sauterad lök ger det där lilla extra och jag använder crème fraiche istället för grädde i fyllningen för en syrligare smak.

Ingredienser

Pajdeg

    3 dl vetemjöl
    125 g smör, rumstempererat
    0,5 msk vatten

Fyllning

    3 st ägg
    0,5 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    ½ tsk brödkummin
    ½ dl sauterad gul- eller purjolök
    2,5 dl crème fraiche
    150 g Västerbottensost®

Gör så här

Pajdeg

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Häll mjölet, smöret och vattnet i en bunke, rör till en jämn deg med degkrokarna på din elvisp.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ställ in i kylen i ca 30 minuter.
  4. Ta en gaffel och nagga i botten. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Fyllning

  1. Sautera löken i lite smör, skydda med salt och peppar.
  2. Rör ihop ägg och crème fraiche.
  3. Riv osten och blanda ner den och löken i äggsmeten.
  4. Smaka upp fyllningen med salt peppar och brödkummin.
  5. Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 200 grader, i ca 25-30 minuter, tills den har en gyllene färg.

Varit ute i skogen och vill pimpa din paj med kantareller, se recept här!


Lycka till!
önskar Henrik, kock och grundare

Bild från vasterbottensost.com

2017-07-31

Henriks tomat- & ananassalsa

En god salsa som du själv bestämmer styrkan på genom mängden chili.

Ingredienser

Fyra portioner:

    1 liten ananas
    1/2-1 urkärnad chili, t ex spansk peppar
    1 liten rödlök
    2 del krossad tomat
    1 tsk strösocker
    salt
    svartpeppar

Gör så här

  1. Tärna löken, fräs mjukt i en kastrull med lite olja.
  2. Tillsätt hackade chili, socker, krossad tomat och lite vatten, koka upp.
  3. Skala och tärna ananasen, tillsätt och låt sedan sjuda några minuter.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar.


Lycka till!

2017-07-27

En favorit hos stora som små, lasagne

Matkomforts lasagne recept

Lasagne är en favorit hos många, stora som små. Perfekt när man har lite extra tid eller vill förbereda middagen. Beställer du någon av våra matkassar Premium eller Familjefavoriter kommer både ostsås och nötfärssås klara, plattor och grönsaker till får du givetvis också med din leverans. Allt du gör är att lägga ihop den, sätta in den i ugnen och vänta på att den ska bli klar. När lasagnen sen är klar i ugnen, låt den gärna stå och dra en stund på bänken så den ”sätter sig” och svalnar en aning.

Vill du göra en egen, kanske inför Lasagnens dag 29 juli kommer vårt recept för 4 portioner här. Servera med exempelvis en stor grönsallad på lite olika grovt skurna salladsblad smaksatta med en god olivolja, pressad citron, salt och nymald svartpeppar från kvar. Har du tid, gör en extra stor sats och frys in portionsbitar till en annan dag. Alternativt frys in extra nötfärssås och ostsås var för sig och sätt ihop lasagnen vid ett senare tillfälle.

Nötfärssås, ingredienser

    1-2 st gula lökar
    5 st vitlöksklyftor
    1 msk smör eller olja
    400 g nötfärs
    400 g krossade tomater
    2 msk tomatpuré
    timjan
    rosmarin
    lagerblad
    sambal oelek
    salt
    svartpeppar

Gör så här

  1. Ska och hacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp en gjutjärnspanna med smör eller olja. Fräs lök, vitlök och köttfärs.
  3. Tillsätt tomater, tomatpuré, örter och lagerblad. Om du vill ha lite sting på din lasagne så snåla inte på sambal oeleken.
  4. Låt sjuda under lock på svag värme ca 20 minuter, späd eventuellt med lite vatten under tiden.
  5. maka av med salt och svartpeppar.

Ostsås, ingredienser

    4 msk vetemjöl
    3 msk smör
    7 dl mjölk
    3 dl (ca 100 g) riven ost
    salt
    vitpeppar

Gör så här

  1. Värm mjölken i en kastrull.
  2. Smält smör och tillsätt mjölet i en annan tjockbottnad kastrull, rör tills det blir en smet.
  3. Tillsätt 2/3 delar av den varma mjölken och vispa tills klumparna är borta.
  4. Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning.
  5. Sänk värmen när det kokat upp och låt sjuda ca 4 minuter.
  6. Tillsätt salt, vitpeppar och ost. Rör om och smaka av.
  7. Varva sedan ostsås, plattor och nötfärssås. Se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den.
  8. Sätt in lasagnen i en ung uppvärmd till 200 grader och låt den stå i ca 30 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk.

Lycka till!

2017-07-24

Matkomforts tzatziki

En tzatziki är alltid gott och fräscht till grillat! Riv gurkan i den storlek du själv föredrar. Oftast görs det på grova sidan av rivjärnet men vill du ha den lite ”bitigare” som på bilden, strimla tunt. Här har du vår recept.

Ingredienser

    2 dl matlagningsyoghurt
    2 finhackade vitlöksklyftor
    1 tsk kallpressad grekisk olivolja
    1 gurka
    salt
    svartpeppar

Gör så här

  1. Riv gurkan på grova sidan av rivjärnet, salta och låt rinna av några minuter i ett durkslag.
  2. Pressa ut vätskan i gurkan och blanda med yoghurten.
  3. Blanda övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Lycka till!


Henrik, kock och grundare

2017-07-21

Henriks bästa grilltips

Jag älskar att grilla och under tid har jag samlat på mig en hel del grilltips här i vår Food Court. Allt från grill och kol till recept på grillat kött, fisk och tillbehör. Håll tillgodo!

Grilltips

Kolgrill, gasol och tändvätska
Lägg mer än kött på grillen
Töm frysen och bjud på grillbuffé

Grillrecept

Så här grillar jag ribs, perfekt när du vill förbereda
Henriks helgrillade fläskstek
Så lyckas du med kyckling på grillen

Såser, rubbings och tillbehör

Goda grillrubbings
Matkomforts choronsås
Matkomforts hamburgerdressing
En lättare hamburgerdressing
Rostad vitlökscrème, perfekt till grillat
Grillad majs
En härlig grillsallad

Grilltips på film

Kött, potatis och sparris på grillen
Musslor och fisk på grillen
Indirekt grillning med Henrik


Ha en riktigt härlig fotsättning på grillsommaren!

/Henrik, kock och grundare

Taggar:

2017-07-20

Helgrillad röding är lätt!

Att grilla fisk kan kännas svårt men att helgrilla en hel röding är smidigt, gott och enkelt! Om du fiskar själv, ta ur rödingen och fjälla den. Eller köp en fjällad och urtagen i butiken. Gnid in fisken utan och innan i salt ca 1 timme innan tillagning. Se till att ha en riktigt het glödbädd och ett rent riktigt varmt galler. Smörj gallret med lite olja, torka av skinnet på fisken noga med lite papper. Gilla fisken några på varje sida, så den får färg som på bilden. Slå in den i folie och låt den gå färdigt på medelhög värme på grillen. Ät den direkt ur foliepaketet tillsammans med ett gott kryddsmör och en fräsch sallad. Mums! Sommar!

2017-07-17

Henriks grilltips – Del 3

Bli en grillmästare genom att ta del av vår kock Henriks grilltips!
Henrik visar vad indirekt grillning är och berättar om när det är ett bra sätt att grilla på!

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!