Food Court

Välkommen till Food Court!

Här delar vi med oss av vår kunskap om mat och matlagning. Du lär också känna Matkomfort lite bättre!
Vi har delat upp det i några olika avdelningar; bloggen, tips & trix, vår Youtube-kanal och en liten receptbank.
Hoppas det ska smaka!

2017-12-12

Matkomforts Janssons frestelse

Matkomforts Janssons frestelse

Här är vårt recept på Janssons frestelse. Vi väljer att koka vår Jansson i kastrull, istället för att baka av den i en form i ugnen. En av fördelarna med att koka den är att man har möjlighet att smaka av den innan den går in i ugnen och då ge Janssonen det sälta och ansjovissmak man själv vill ha. En annan fördel är att du kan välja hur mycket du ska värma och servera. Värm den gärna i små portionsformar om du har. Vill du att vi kokar den åt dig och dessutom plockar ihop en massa godbitar till julbordet, beställ vår Jullåda (senast 14 december).

Beställningslänk för dig som redan är kund.
Beställningslänk för dig som inte handlat av oss tidigare.

För dig som vill koka din Jansson själv vill vi här presentera Matkomforts Janssons frestelse.

600 g fast potatis (skalas)
1 st gul lök
4-5 dl vispgrädde
120 g ansjovis med spad (eller mer om man gillar anjovis!)
½ dl ströbröd
Smör

Gör så här

  1. Skala och strimla eller riv potatisen grovt och skiva löken.
  2. Fräs löken i en tjockbottnad stor kastrull med smör så den blir lätt brynt, krydda med lite salt.
  3. Häll på grädden och koka upp (börja med 4 dl och häll på ½- 1 dl sedan om det behövs).
  4. När grädden kokat upp tillsätt potatisen och låt sjuda under lock ca 20 minuter (akta så det inte kokar över eller bränner fast) eller tills den är ordentligt mjuk. Rör om då och då.
  5. Tillsätt avhällda anjovisfiléer och rör om, smaka upp med spadet och krydda med lite salt efter behag.
  6. Häll upp en smord ugnsform eller gärna i små portionsformar. Låt svalna och förvara inplastad i kyl.

Vid servering

  1. Värm ugnen till 225°.
  2. Strö över ett jämnt lager ströbröd över din Jansson.
  3. Grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills din Jansson har fin gyllenbrun färg. Servera och njut.

Lycka till!


Henrik, kock och grundare

2017-12-11

Matkomfort när det är som mest uppskattat

Ibland hinner man inte ens läsa beredningstexten när det är bråttom till fotbollen eller innebandyn, då är det extra skönt att ha Matkomfort. Man vet att det finns något i kylen som man snabbt kan få ihop innan det är dags att dra iväg igen. I vårt fall blev det en helt ny rätt av matkassens råvaror. Ur Premium vecka 48 plockade vi ihop fisk från måndagen, potatis från tisdag, majonnäs och pepparrot från onsdag och sockerärtor från torsdag. Av det blev det panerad torsk med pepparrotsmajonnäs, kokt potatis och sockerärtor. Du kan med andra ord se våra matkassar som en råvarukorg. Det är en fantastisk möjlighet att få hem bra råvaror som du sedan använder efter dagens tycke, smak och tid. Eller för att slippa tänka, bara ta en dag och plockar fram allt som hör till.

Ha en skön vardag!
/Magnus, kock

2017-12-08

Vackra, coola och värmande jultips

Här är några snabba jultips från oss alla, till er alla kära kunder.

  • Beställ vår jullåda och underlätta inte bara vardagen, utan julen också! Janssons frestelse, såser, inkokt lax, Bjärefågels prinskorv och deras lilla julskinka, Jungfrulax och senap från Korshags, nötbog från Skärgårdskött och knäckebröd från Kringelgården.
  • Köp ett presentkort hos oss och ge bort ett par riktigt goda middagar!
  • Ge bort en prenumeration på vackra blommor hem till dörren, Flowery bjuder på första leveransen.
  • Dlight lyser upp med sina underbara ljus, 20% rabatt på allt i webbutiken.
  • Utmana smaklökarna och köp vuxenglass hos Nordic Fauna Ice Cream, 20 % i deras butik i Kräftriket
  • Kampanjkoder att uppge hos våra vänner hittar du under Mina Sidor och Medlemsförmåner.

    Trevlig helg!

    2017-12-08

    Visste du att…

    Visste du att bergamott är en citrusfrukt, en hybrid mellan pomerans och citron. Den odlas först och främst för sitt skal, från vilket man kan utvinna en eterisk olja. Oljan är gulgrön och har en citrusaktig doft och en bitter smak. Bergamottoljan sägs ha uppfriskande, antiseptiska och renande egenskaper. Den kan även vara bra mot nedstämdhet, ångest och vara lugnande samtidigt som den kan höja stämningsläget.

    Bergamott används bland annat som smaksättare av tobak, likör och te. Du känner säkert igen smaken från Earl Grey te, som är smaksatt med bergamottarom. På bilden ser du ett färskt exemplar av en bergamott.

    Taggar:

    2017-12-07

    Blev den strimlade fransyskan över från veckan?

    Får du fransyska över så har vi ett tips, något som kan stå och puttra hela söndagen medan du städar huset och spelar spel med barnen. Ett härligt alternativ till köttfärsen till tacos eller som en god söndagschili med ris.

    600 g strimlad fransyska 3-4 vitlöksklyftor 1 gul lök Torkad spiskummin efter smak Chipotlepulver efter smak 4 msk chilisås 1 pkt krossade tomater Salt efter smak Peppar efter smak 2 msk färsk oregano, finstrimlad Fräs finhackad vitlök tillsammans med olja och 1 krm chipotlepulver och 3 krm spiskummin. Tillsätt hackad gul lök och köttet. Låt steka tills köttet fått lite färg. Häll på chilisås, krossade tomater och grundkrydda med lite salt. Låt brässera under lock på låg värme i 4-5 timmar. Rör om då och då. När köttet är färdigbrässerat, mosa det med en trägaffel. Låt koka ihop utan lock, till önskad konsistens. Smaka av med salt och eventuellt mer chipotle och spiskummin om så önskas. Avsluta med strimlad färsk oregano. Ett väldigt gott alternativ till taco eller servera grytan som den är tillsammans med ris och en grönsallad. Lycka till! Henrik, kock och grundare
    2017-12-05

    Frostig dessert, vinterglass med sommarkänsla

    Glass - recept från Nordic Fauna Ice Cream
    RAPS & CITRON-SORBET
    med maränger, torkad chokladmousse, stekt choklad och yuzucurd


    ”Nordic Fauna Ice Cream är en glassfabrik och ett äventyr. I ett gammalt garage i bortglömda Kräftriket, ett stenkast från Brunnsviken i Stockholm, tillverkar vi hantverksglass i nordiska smaker.

    Glassar att äta rakt upp och ner som de är. Eller som pusselbitar; små smakberättelser att utgå ifrån och vidare skapa något eget och annat av. Lite som en glassbåt utan Noak. En resa för alla med lust och tunga, att utmana sina egna gränser.

    Se därför våra recept på glassdesserter som små äventyrskartor, i ett inspirerat ögonblick nedtecknade på servett. Vidöppna för personliga tolkningar, som kan leda i princip vart som helst. Byt ut, dra ifrån eller lägg till. Allt efter eget huvud och feeling. I värsta och bästa fall tar det dig någonstans du aldrig har varit förut. Och kanske hittar du där något att dela med andra…”

    Pusselbitar

    1 kula Nordic Fauna Raps & Citron-sorbet
    Tänk dig sommar, klarblå himmel och en cykeltur genom ett skånskt rapsfält. Fånga och gör en friskt citronsyrlig sorbet på den känslan, så har du trolleri trollera detta lilla mästerverk att badda tungan med samtidigt som du längtar tillbaka till sommaren.

    Maränger
    100 g äggvita
    100 g socker
    100 g florsocker

    Gör så här:

    1. Vispa äggvitan tills den börjar bli hård, tillsätt socker lite i taget.
    2. Vänd till sist ner florsocker.
    3. Spritsa små maränger och torka 24 timmar på 60-18 grader.

    Yuzucurd
    135 g yuzuaft
    135 g socker
    135 g hela ägg
    175 g smör

    Gör så här:

    1. Koka yuzusaft i en kastrull.
    2. Vispa samman socker och ägg i en bunke.
    3. Häll saften över äggen och häll det sedan tillbaka i kastrullen och värm till 86 grader. Ta av från
    4. värmen och mixa ner smöret med en stavmixer.
    5. Vill du inte använda just Yuzu, fungerar det självklart bra även med annan citrussaft.

    Torkad chokladmousse
    60 g 70% mörk choklad
    2 st äggvitor
    20 gram socker
    1 äggula

    Gör så här:

    1. Smält chokladen i en bunke. Rör ner äggula och värm lite till.
    2. Vispa socker och äggvita till en fast maräng och vänd samman med chokladen.
    3. Stryk ut på bakplåspapper, cirka 1 cm tjock och torka i ugnen på 60-80 grader cirka 24 timmar.

    Stekt mörk choklad
    200 g socker
    80 g 70% mörk choklad
    75 g vatten

    Gör så här:

    1. Koka socker och vatten till 135 grader, ta av från värmen och vispa snabbt ner chokladen.

    Läs mer om Nordic Fauna Ice Cream här i vår Food Court. Du även hittar fler av deras recept i vår receptbank.

    2017-12-02

    Vad gör du med dina burkar?

    Julpresent i Matkomforts burkar

    Hur återanvänder du dina Matkomfortburkar? Det finns mängder av användningsområden förutom att förvara matrester i dem. De är ju helt täta så du kan till och med ha vätska i dem. Mjölken till kaffet, soppan, yoghurten, gazpachon, vatten till hunden… Eller använd dina burkar till att få ordning på spikar, skruvar, mynt, sortera saker i barnens rum, LEGO, pärlor, kritor eller göra en adventskalender av dem. På vår förskola älskar de våra burkar! De planterar blommor i dem, blandar färg, plockar ekollon – de spikar till och med upp dem på väggarna och förvarar småsaker i dem.

    När jag var ansvarig för att fixa lärarnas presenter fick de lakritsmuffins och lite julgodis i varsin burk. På vår Facebooksida hittar du fler bilder. Berätta gärna där, vad du gör av dina.

    Julgodis-hälsningar
    Marie-Fe, kundtjänst

    2017-12-01

    Filea apelsin eller citron

    Så här filear du citrusfrukter

    Du kanske tror att det är svårt att få ut fina filéer från en apelsin eller citron. Följ våra enkla steg för att få lika fina filéer som på restaurang, plättlätt.

    Gör så här

    1. Skär av ändarna på apelsinen och skala sedan runt om, var noga med att allt vitt försvinner.
    2. Skär sedan längs hinnorna, så får du ut filéerna.
    3. Ta gärna vara på saften i det kvarvarande av apelsinen. Pressa över apelsinklyftorna.

    Matkomfort tipsar - Så här filear du citrusfrukter

    Lycka till!

    2017-11-30

    Vegetarisk lördag med portabelloburgare

    Vegetarisk portabelloburgare från Matkomfort

    Vill du göra en god lördagsmiddag utan kött, så har vi här en smaskig och ganska enkel portabelloburgare. För två personer behöver du två stora eller fyra mindre portabellosvampar, 100 gram färskost (naturell eller smaksatt), ett litet blomkålshuvud, en liten broccolibukett, en påse babyspenat, 70 gram parmesan, olivolja, chili, vitlök, citron, salt och peppar.

    Gör så här

    1. Ta bort foten på svampen och skrapa ur lamellerna med en sked.
    2. Krydda svampen runt om med salt, finriven vitlök och nymald svartpeppar. Låt marinera ca en timme så att svampen får smak och släpper lite av vätskan.
    3. Gör små buketter av blomkålen och broccolin, spara dem var för sig.
    4. Lägg broccolibuketterna i en skål och smaksätt med strimlad chili, pressad citron, rivet citronskal, en matsked olivolja, salt och peppar. Låt marinera någon halvtimme.
    5. Värm en panna med smör och olivolja, 50/50. Stek blomkålsbuketterna snabbt på hög värme, någon minut räcker. Krydda med svartpeppar, riven parmesan och salt efter smak. Lyft blomkålen från dem varma pannan så den inte tappar sin spänst.
    6. Bred på färskosten på ena portabellohalvan och lägg den andra ovanpå. Skär ett rutmönster på svampen, ca 1 mm, på båda sidor.
    7. Stek i rikligt med smör och olivolja, ca 5 minuter på varje sida, på medelhög värme.
    8. Vänd ihop babyspenaten med den marinerade broccolin och smaka av.
    9. Servera din färskostfyllda portabelloburgare med parmesanstekt blomkål och råmarinerad broccoli samt bladspenat.

    Lycka till!

    Taggar: ,

    2017-11-29

    De är de lyckliga vinnarna är…

    Vinn en matkasse från Matkomfort

    Nu har vi korat vinnarna i vår tävling som vi hade på Sthlm Food & Wine. Vi bjöd på smakprover och frågan vi ställde var ”Hur många olika ingredienser har vi haft i vår Aioli med krutonger och fiskgryta”. Den vi bjöd på. Rätt svar var 26 olika ingredienser. Vår utslagsfråga var minst lika klurig. ”Hur många kilo basilika använde vi i vår pesto som levererades till våra kunder vecka 41.” Där var rätt svar 33 kilo och gissningarna varierade mellan 2 och 1045 kilo!

    Den lycklige vinnaren Martina från Solna prickade rätt med 26 ingredienser och får nu 3 goda månader med oss, till ett värde av 12 600 kr. Andra pris gick till Evelina i Haninge och tredje pris till Angelica i Järfälla. De gissade båda på 25 ingredienser och Evelina var lite närmare i utslagsfrågan, därför vinner hon 2 månader med oss, till ett värde av 8 400 kr och Angelica i Järfälla vinner 1 månads mat till ett värde av 4 200 kr. Robin från Stockholm får ett extrapris med hans förklaring ”Eftersom ni förbereder blir det bara fyra ingredienser; aioli, fiskgrytegrund, fisk och bröd!” Vilket han har helt rätt i, för våra kunder blir det bara fyra olika komponenter som ska fram när middagen ska lagas.

    Stort grattis till er alla fyra!

    Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!