Food Court

Välkommen till Food Court!

Här delar vi med oss av vår kunskap om mat och matlagning. Du lär också känna Matkomfort lite bättre!
Vi har delat upp det i några olika avdelningar; bloggen, tips & trix, vår Youtube-kanal och en liten receptbank.
Hoppas det ska smaka!

2017-05-22

Pasta gjord på endast gröna ärtor!

Pasta på ärtor

Den här veckan testar vi en pasta gjord på endast gröna ärtor, i vår matkasse Sthlmslådan. Ska bli riktigt spännande att se hur den tas emot av våra kunder.

Men kan man verkligen göra pasta på bara en ingrediens? Eller två om man räknar med vattnet. à la eco berättar hur det går till. Att det verkligen är en konst att få till det. Ärtor i det här fallet, mals till ett pulver som sedan blandas med exakt rätt mängd vatten. Sen ska pastan formas och torkas – i exakt rätt temperatur. Det är lätt att den blir för varm eller för sval, är temperaturen inte rätt kan pastan bli till smulor. Eftersom proteinhalten är så hög kan formen hållas under koktiden. Eller sjudningen kanske man ska säga, eftersom den inte ska inte stormkoka. På tallriken har du sen en naturligt glutenfri pasta full med proteiner. Smaklig måltid!

2017-05-22

En egen liten örtträdgård

Jag som älskar färska örter har alltid en liten örtträdgård nära till hands. Det är så härligt att kunna addera doften av färsk rosmarin, timjan, salvia. Perfekta att kasta på gallret tillsammans med köttet, för doft och smak. Har du ingen trädgård eller möjlighet att ha örtagården nära grillen, odla i liten skala i krukor.

Henrik, kock och grundare

2017-05-19

Alla barn gillar inte köttbullar!

Barntips från Matkomfort och Henrik Isaksson

Äckligt! Alla som har barn och inte har hört det någon gång där hemma kan sluta läsa nu. För här kommer mina tankar och funderingar runt hur och om vi ska få barnen att äta allt.

Som förälder vill man att barnen ska få i sig mat, så de överlever. Så det är inte så konstigt att det kan bli lite dragkamp hemma vid middagsbordet ibland, när din instinkt skriker Ät! och ditt barn samtidigt fått för sig att det är äckligt med köttbullar.

Jag tror att det lätt kan få en motverkande effekt om man tjatar för mycket, jag försöker istället göra måltiden till något trevlig. Då hoppas jag att intresset för mat och nya smaker ska komma med tiden. Och under tiden lugnar jag mig med att de säkert åt väldigt mycket mat på förskolan och i skolan eller att de kommer att äta mer i morgon.

Och det kommer, låt maten vara kul! Det är få vuxna som inte äter paprika eller gillar lök i någon form. Låt det helt enkelt ta tid och lär dem äta bra mat lagad från grunden snarare än frysta fiskpinnar med e-ämnen och alla möjliga tillsatser.

Nu till det ologiska i detta resonemang, här kommer mina tips på hur du ska få barnen att äta maten, det är ju trots allt väldigt viktigt… och du är en bra bit på väg när barnen vågar testa!

  • 1. Låt barnen vara med, det är nog mitt bästa tips. Att låta barnen vara med och steka och röra i såser är både roligt och lärorikt. Det blir också roligare att äta det man själv lagat. Barn äter gärna grönsaker direkt från skärbrädan så låt barnen vara med och hacka samt äta det de hackar så får de både i sig grönsaker och du får lugn och ro i köket.
  • 2. Blanda inte råvarorna, barn vill ofta kunna se vad de äter och gillar att sitta och plocka med maten.
  • 3. Servera grönsaker råa, servera med t ex paprika och morötter råa i stavar.
  • 4. Spara råvaror. Om det är pasta till en av veckans rätter och qinoa till en annan rätt så kan barnen äta pasta två dagar och de vuxna qinoa två dagar. Samma sak med grönsaker, välj de grönsaker som barnen gillar ur veckans låda och låt dem äta dem.
  • 5. Panera. All fisk, kyckling (utan ben) och fläskkött går att panera och steka, vilket brukar vara mycket uppskattat. Ett tips är att alltid ha pankoströbröd hemma, det hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker eller i asiatiska specialbutiker. Om du har ett pankoströbröd så vänder du bara råvaran i ströbrödet och steker det. Annars får du dubbelpanera (mjöl, ägg, ströbröd) och det tar både tid och brukar bli kladdigt.
Vill du ha ännu fler tips hittar du det under Goda tips för barnfamiljer.

Lycka till, det är en kamp värd att ta!

/Henrik, kock, grundare och pappa till fyra tjejer

2017-05-18

Knyt på dig skorna och spring med oss!

Spring årets lopp med Matkomfort

Nu är det dags att anmäla sig till årens lopp, kom igen och spring med oss! Vi bjuder på startavgift, vattenflaska och finfin löpartröja. I år kan du anmäla dig till Tjejmilen, Bellmanstafetten och nytt för i år, Stockholm Halvmarathon. Till den sistnämnda har vi endast ett fåtal platser så våra äldsta kunder får första tjing. Håll utkik efter en separat inbjudan i din mejlkorg. Läs mer om de olika loppen och anmäl dig idag. Först till kvar! Anmälan görs dock senast 31 maj.

Foto Stockholm Halvmarathon

2017-05-18

Matkomforts tzatziki

En tzatziki är alltid gott och fräscht till grillat! Riv gurkan i den storlek du själv föredrar. Oftast görs det på grova sidan av rivjärnet men vill du ha den lite ”bitigare” som på bilden, strimla tunt. Här har du vår recept.

Ingredienser

    2 dl matlagningsyoghurt
    2 finhackade vitlöksklyftor
    1 tsk kallpressad grekisk olivolja
    1 gurka
    salt
    svartpeppar

Gör så här

  1. Riv gurkan på grova sidan av rivjärnet, salta och låt rinna av några minuter i ett durkslag.
  2. Pressa ut vätskan i gurkan och blanda med yoghurten.
  3. Blanda övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Lycka till!

2017-05-18

Exklusivt erbjudande till mor på mors dag

Erbjudane till dig som kund

Snart är det mors dag. Skäm bort mammorna i din närhet med något fint från vår partner Ströms Man & Woman. Det som främst kännetecknar Ströms Man & Woman är deras höga kvalité, det breda utbudet och den otroligt proffsiga servicen. Hos dem hittar du kläder, skor och accessoarer för män och kvinnor i alla åldrar.

Nu får du som Matkomfortkund ett exklusivt erbjudande till mors dag. Du får 100 kr rabatt för varje 1000 kr du handlar för på damavdelningen. Hur du gör för att ta del av erbjudandet kan du läsa under Medlemsförmåner.
Erbjudandet gäller varor från damavdelningen, exklusive övriga erbjudanden, till och med den 27 maj.

2017-05-17

Bearnaisesåsens dag 18 maj

Bearnaisesåsen skapades första gången år 1836. Restaurangen Le Pavillon Henri IV utanför Paris hade invigning och behövde något speciellt på menyn. Henri IV, kungen som restaurangen uppkallades efter, föddes i provinsen Bearn, där av namnet. Bearnaisesåsen blev omåttligt populär och det är den än idag.

Enligt Erik Lallerstedt är Bearnaisesåsen Sveriges nationalsås, varpå han tyckte den förtjänade en egen dag. ”Dagen spenderas förslagsvis genom att vara såsial: helt enkelt genom att umgås med nära och kära – vid middagsbordet och online.” Läs mer om hur Erik tänkt att Bearnaisedagen ska firas och hur den kom till.

När vi serverar Bearnaisesås får rätten alltid toppbetyg. Av den anledningen tycker även vi det är en dag att fira! Tre av våra kockar, däribland Henrik och Magnus, har jobbat med Erik på Gondolen, därför känns det extra kul att fira den med honom.

Varsågoda, här är ett recept på en äkta Bearnaise!

Ingredienser

    500 g smör
    8 st vitpepparkorn
    4 st schalottenlökar
    0.5 dl vinäger
    1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
    2 msk vatten
    6 st äggulor
    Salt, efter smak
    1 tsk tabasco
    1 msk worcestershiresås
    1 msk persilja, hackad
    1 msk dragon, hackade blad

Gör så här

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull, dra bort kastrullen från plattan och håll varmt.
  2. Finhacka schalottenlök och lägg den i en kastrull tillsammans vitpeppar, vinäger, dragon och vatten.
  3. Koka upp och reducera till ungefär hälften.
  4. Sila ner i en ny kastrull som står i ett hett vattenbad.
  5. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar.
  6. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
  7. Smaka av med salt, tabasco, worcestershiresås och rör till sist i de hackade örterna.

Lycka till!

2017-05-15

Låt inte matkassen binda dig vid köksbordet

Kycklingwrap från Matkomfort
Nu kommer våren och sommaren och vi vill vara ute mer och mer. Känn dig då inte bunden av att sitta vid köksbordet och äta, även om du har en matkasse från oss. Tillaga maten, paketera och gå ut och ät direkt!

  • En pasta kan bli en pastasallad.
  • En soppa kan du värma och ta med i en sopptermos.
  • Potatis och en dressing kan bli en potatissallad.
  • Linda in den stekta kycklingen och grönsakerna i tortillabröd med folie runt om
  • Bara fantasin sätter gränser!

    2017-05-11

    Så halstrar du gösen

    Stek gösfile med Matkomfort

    I premiärlådan av Matkomforts Premium Helg serveras en härlig gös. I beskrivningen rekommenderar vi att skära små snitt i skinnet, innan fisken halstras. Detta för att den inte ska dra ihop sig men också för att det blir vackert. På bilden ser du hur du på ett enkelt sätt gör grunda snitt i skinnet. Pressa ihop filén mellan fingrarna och skär bara precis genom skinnet någon millimeter.

    Pensla sedan skinnet med lite olivolja. Hetta upp en bra stekpanna ordentligt, strö salt i pannan och när det är riktigt varmt lägger du i fisken med skinnsidan ner. Tryck försiktigt så att hela skinnet nuddar pannan. När fisken halstrat någon minut på hög värme, tillsätt en klick smör och låt steka en stund. Vänd sedan köttsidan ner och dra pannan från värmen. Låt stå någon minut tills fisken precis gått färdigt och server direkt!

    Lycka till!

    2017-05-11

    Grilla glass?

    Mango - bild från Pixabay

    Grilla glass går ju inte men däremot kan du grilla en hel del tillbehör. Här kommer ett smarrigt tips, grillat mango- och ananasspett.

    1. Gör ett spett på ananas och mango, strö över lite råsocker och pensla med ytterst lite rapsolja. Tänk på att blötlägga träspetten i förväg så de inte tar eld.
    2. Grilla snabbt på hög värme och låt gå på lägre värme tills det är genomvarmt.
    3. Servera med valfri glass.

    Har du sparat en gammal stekpanna att använda på grillen? Rosta kokos att toppa glassen med.

    Grillhälsningar Magnus, kock