Food Court

Välkommen till Food Court!

Här delar vi med oss av vår kunskap om mat och matlagning. Du lär också känna Matkomfort lite bättre!
Vi har delat upp det i några olika avdelningar; bloggen, tips & trix, vår Youtube-kanal och en liten receptbank.
Hoppas det ska smaka!

2018-02-22

Drick dina grönsaker!

Green smoothie från Matgeek

Ett bra sätt att få i sig mycket nyttigt och gott på en gång är att mixa grönsaker och dricka dem i form av en juice, smoothie eller shot. Här har jag samlat ett par exempel som jag gillar. Just nu är jag extra förtjust i dem med ingefära – och det ska vara ordentligt, så det river lite.

  • Matggeks 10 recept på nyttiga och goda smoothies (hans fina gröna drinkbild ovan)
  • Ulika Davidssons Green smoothie to go
  • En härligt lila grönkålssmoothie
  • Ha lite frysta bär på lut i frysen och mixa en Smoothie med fänkål, avokado och superbär
  • Har du ingen mixer kan du beställa en Smoothie to go från Le Zie ur vårt Lojalitetsprogram på nivå 2. Perfekt att förbereda din frukost i behållaren kvällen innan. På morgonen lägger du i eventuella frysta grönsaker i små bitar, mixar och går! En perfekt frukost från koket.se och Green Kitchen Stories är den här sköna gröna.

    Allt grönt-smoothie

    Ingredienser
    2 glas
      4-5 dl apelsinjuice
      1 avokado
      1 stor näve spenat (ca 50 g)
      5 frysta broccolibuketter (ca 50 g)
      10 cm gurka
      2 msk pumpafrö
      1 msk färsk riven ingefära
      1 näve färsk mynta, valfritt
    Servera med
      2 passionsfrukter
      2 msk kokoschips

    Gör så här

    1. Häll ner alla smoothieingredienser i en blender. Mixa på hög hastighet tills slätt. Tillsätt en skvätt vatten eller mer juice om den känns för tjock.
    2. Dela passionsfrukterna och häll ner saft och kärnor i två glas. Häll upp smoothien och toppa med kokoschips.

    Tips: Är din blender inte så stark så funkar det alltid bäst att mixa i omgångar. Börja med vätska och spenat och när det blivit slätt tillför du broccoli och pumpafrö. Och i sista omgången häller du i de resterande, mjukare ingredienserna.

    Lycka till med grönsakerna!

    /Henrik, kock och grundare

    2018-02-22

    Laga mat tillsammans med dina kollegor och AVEQIA

    AVEQIAs recept hos Matkomfort

    AVEQIA erbjuder aktiv matlagning, vilket passar människor i alla åldrar, fysisk form och alla årstider, väder och kläder. De är en lyxkrog samtidigt som det är ett socialt event. På deras hemsida ser du den aktuella menyn som lagas tillsammans med dina kollegor eller samarbetspartners, för de vänder sig i första hand till företag i form av kick-offer, julbord, teambuilding eller konferenser. De tar även emot privata grupper om du vill samla killgänget, ordna en möhippa eller en riktigt god aktivitet med släkten. Du som kund hos oss får ett uppgraderat vinpaket när du bokar ett event innan sommaren, läs mer om hur du bokar med erbjudandet under Medlemsförmåner.

    David bjuder här på ett av deras recept som lagas tillsammans med gästerna. Det är många moment och komponenter vilket gör det till en perfekt rätt för en matlagningskväll genomsyrad av gemenskap och lagkänsla.

    Havskräfta med rökt potatispuré, syrad grädde, harsyra och gran

    Recept för 8 personer om du serverar den som förrätt, räcker till 4 personer som huvudrätt. Komponenterna du ska få ihop är en barigoule, en rökt potatispuré, en havskräftsbuljong, champagnegrädde, pankopanerad havskräftor och råräkor i purjolöksaska. Du köper till en gransirap och den vackra, helst den röda, harsyran.

    Barigoule

    ½ dl olivolja
    1 st morot
    1 st gul lök
    3 st vitlöksklyftor
    2 st lagerblad
    2 kvistar timjan
    1 msk fänkålsfrön
    1 dl vitt vin
    1 dl vitvinsvinäger
    2 dl vatten
    1 st ekologisk citron (halverad)
    5 st små persiljerötter
    300 g fänkål

    Gör så här

    1. Skala morot, lök och vitlöken.
    2. Skär ner dem i mindre bitar och stek dem i olivoljan tillsammans med lagerblad, fänkålsfrön och timjan i ca 3 minuter.
    3. Tillsätt all vätska och den halverade citronen. Smaka av med salt och peppar.
    4. Ansa och dela persiljerötterna och fänkålen på längden. Sjud i lagen ca 20-30 min, tills de är mjuka rakt igenom.
    5. Låt svalna i lagen.

    Rökt potatispuré

    300 g mandelpotatis
    50 g smör
    100 g crème fraiche

    Gör så här

    1. Skala potatisen, koka den försiktigt i välsaltat vatten tills den är mjuk rakt igenom.
    2. Häll av potatisen och passera den genom en sikt eller finmaskig sil i en bunke.
    3. Rör ner smöret med en slickepott, späd med crème fraiche tills purén är len och krämig i konsistensen. Smaka av med salt.
    4. Täck bunken med plastfolie och rök med en rökpistol, låt dra. Rök gärna purén 2 gånger, lägg sedan över i en kastrull och håll varm på låg värme till servering, rör om. Har du ingen rökpistol så kan du givetvis hoppa över detta steg – rätten blir god även utan röktonerna!

    Havskräftsbuljong

    Skal från Havskräfta (endast stjärtarna)
    3 dl barigoulelag
    2 st cocktailtomater

    Gör så här

    1. Rosta skalen i ugn ca 5 min 150°C.
    2. Lägg sedan skalen i en kastrull tillsammans med barigoule-lagen och tärnad tomat. Koka upp och låt dra i 5 min, sila av.
    3. Smaka av med salt och peppar.
    4. Håll varm till servering.

    Champagnegrädde

    2 dl grädde
    2 msk champagnevinäger

    Gör så här

    1. Blanda vinäger och grädde, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
    2. Låt dra ca 5 min, vispa sedan lätt.
    3. Ställ i kyl tills servering.

    Övrigt

    8 st havskräftor
    1 dl panko
    100 g smör
    10 cm purjolök (vita delen)
    2 msk purjolöksaska
    24 st råräkor
    2 msk gransirap
    40 blad röd harsyra

    Gör så här

    1. Skala havskräftstjärtarna (huvudet och klor kommer ej användas) och ställ kallt.
    2. Tag den gröna delen på purjolöken och bränn till aska under grillen i ugnen (separera bladen och kör i ca 200°C till bladen blivit svarta), ställ undan.
    3. Skiva den vita delen av purjolöken så att alla får en skiva var, ånga i ångugn 5 min. Har du ingen ångugn, ånga över vattenbad i en finmaskig sil.

    Strax innan servering

    1. Värm purjolöken tillsammans med persiljeroten och fänkålen i ugn tillsammans med lite barigoule-lag.
    2. Skala råräkorna och ställ kallt.
    3. Tag fram havskräftstjärtarna och panera ryggsidan med Panko.
    4. Stek försiktigt havskräftstjärtarna på pankosidan i brynt smör (stek endast på pankosidan så att inte kräftstjärten blir överstekt).
    5. Tag fram råräkorna och blanda med purjolöksaskan.
    6. Garnera med harsyra och rippla försiktigt några droppar gransirap över.

    Vid servering

      Arrangera havskräfta, råräka, puré snyggt enligt bilden.

    Lycka till!

    David, AVEQIA

    2018-02-22

    Pimpa din vardagssallad

    Salladstips från Matkomfort

    Tröttnat på sallad, tomat och gurka? Vi samlar olika sallader under #sidosallad. Andra små enkla knep är att strössla frön eller grovhackade nötter över din sallad. Hyvla parmesan eller en god lagrad ost alternativt smula fetaost över din sallad. Hyvla ner rotfrukter och råmarinera i citron, olivolja, salt och peppar medan du färdigställer resten av middagen. Gör en dressing, har du ont om tid smaksätter du bara salladen med olivolja, salt och peppar. Du kan ugnsbaka dina tomater. Perfekt när de blir lite trötta och inte känns så roliga att äta råa. Krydda snittytan med salt, peppar och lite socker. Godast blir de när du bakar dem riktigt länge. Gärna i en till ett par timmar i 125 grader. För mer protein, blanda i ägg, färdigkokta bönor. En enkel sallad vi serverade i våra matkassar för ett tag sedan var apelsinfiléer blandade med spenat, smaksatt med olivolja, salt och peppar. Enkelt. Gott. Som det ska vara i vardagen!

    Lycka till!
    Henrik, kock och grundare

    2018-02-22

    Så blir grönsakerna godare – 5 tips!

    Ät mer grönt

    Jag får ofta frågan hur man kan förnya sin sallad eller hur man enkelt kan få i sig och barnen mer grönt. Här är 5 enkla sätt att få i sig mera grönsaker.

    1. Råstek blomkål, broccoli, palsternacka, sötpotatis
    2. Dela grönsakerna i valfri storlek. Hetta upp en panna med olivolja. Tillsätt grönsakerna och smaksätt med vitlök, olivolja och rikligt med salt. När du råsteker framför allt blomkål, broccoli, svartkål eller grönkål kan du behöva tillsätta lite vatten. Mitt i stekningen slänger du i en matsked vatten och låter ånga in/bort ur pannan, det ska inte koka. Grönsakerna ska stekas på igen. Stora bitar kanske kräver en matsked till.
    3. Grönkålschips
    4. Så krispigt och gott! och enkelt. Funkar även med svartkål. Skölj bladen och skär bort det grövsta av stammen (byxa bladen). Gnid in bladen i olivolja och salta. Sprid ut på en långpanna och kör in i ugnen på 200 grader tills de blivit krispiga, ca 7-10 minuter. Salta med lite flingsalt.
    5. Mixa dina grönsaker och få i dig allt!
    6. Ett bra sätt att få i sig själv – och barnen, grönsaker. Här har jag samlat ihop några favoriter.
    7. Gör en mer innovativ sallad
    8. Många fastnar i sallad, gurka och tomat. Vi samlar våra grönsallader under #sidosallad.
    9. Grönsaksstavar
    10. Servera grönsaker i stavar innan maten. Funkar även utmärkt till barnen och stillar den värsta hungern för både stora och små. Eller som snacks ihop med en god dip. För en garanterad succé, låt barnen vara med på grönsaksavdelningen och välja.

    Lycka till!
    Henrik, kock och grundare

    2018-02-22

    Marinera kött och grönt

    Matkomfort tipsar

    Marinera köttet samtidigt som du gör ett gott grönsaksgarnityr. När du gör en marinad till kött eller fisk, tänk på att många grönsaker innehåller smaker som också tillför något till köttet. Här har jag gjort en marinad på tomatpuré, chili, soja och vitlök. Tillsammans med köttet marinerar jag även lök, paprika och zucchini. På detta sätt tar köttet smak från grönsakerna och grönsakerna smak från köttet. Efter att ha legat och marinerat någon timme i rumstemperatur brynte jag köttet i en panna utan grönsakerna. Jag la sedan tillbaka köttet i formen på grönsakerna och bakade av både kött och grönt i ugnen på 175 grader tills köttet var genomstekt. Till detta serverade jag en hasselbacksgratäng. Det är helt enkelt hasselbackspotatis som jag häller lite grädde över, i formen.

    2018-02-20

    Grattis Franzén! Äntligen tre stjärnor

    Tre stjärnor till Franzen

    Äntligen har Sverige fått sin första trestjärniga krog! Restaurang Franzén har efter bara ett fåtal månader i nya lokaler, lyckats med denna fantastiska bedrift. Att gå på Franzén är inte bara ett middagsbesök utan en helt fantastisk upplevelse. Även i jämförelse med andra toppkrogar måste jag säga att detta för mig, var en upplevelse utöver det vanliga. Vi vill gratulera Björn och hans fantastiska team. Redan när jag var där för en tid sedan förstod jag att de tre stjärnorna var inom räckhåll.

    När jag var där åt vi en meny där allt var väl sammansatt och välkomponerat. På bilden ovan ser du Franzéns fattiga riddare (grand tradition 2008) med vacca rossa, tryffel och 100-årig vinäger. Om jag måste välja favorit bland alla fantastiska skapelser är det havskräftan, friterad med krispigt ris, torkad grön lök, emulsion på skirat smör infuserat med ingefära. I baren passade jag också på att ta en bild på deras ”instagramlåda” som visar råvarorna för kvällens meny. Är du som jag en matnörd är det värt varenda krona!

    Instagrambild från Franzén

    /Henrik, kock och grundare

    2018-02-14

    Så lagar du vår fläskkarré med sötpotatis, tomater och bearnaisesås

    Vad sägs om kryddstekt fläskkarré från Rocklunda gård, stekt sötpotatis, stekta tomater och en fantastisk bearnaisesås till middag i kväll? Rätten är en återkommande kundfavorit i våra matkassar, och i den här korta videon visar vi hur snabbt du färdigställer den i ditt kök. Tack vare att bearnaisesåsen är lagad av våra kockar – utan genvägar eller onödiga tillsatser – får du inte bara en sås som smakar som den ska, du slipper dessutom rättens mest tidskrävande moment!

    Håll utkik efter rätten i kommande veckomenyer. Har du inte testat en matkasse från oss än, hittar du alla menyer och priser här.

    Se tidigare recept i den här filmserien:

    2018-02-12

    Peppar, svart eller vit?

    Matkomfort tipsar om salt och peppar

    I våra beredningsbeskrivningar skriver vi ibland att det ska kryddas med svartpeppar och ibland med vitpeppar. Ibland skriver vi bara ”peppra”. Hur ska man då veta vilken peppar man ska använda? Vi tänker oss att man i de fallen väljer själv vilken peppar man vill krydda med, svart eller vit. Det vi alltid rekommenderar, oavsett färg, är att man använder nymald peppar från kvarn. Färdigmald peppar tappar smak med tiden, därför blir nymald så mycket godare!

    Smaklig måltid!
    Henrik, kock och grundare

    2018-02-12

    Kärleksfull röding

    Food Court Rödingrecept

    Här har vi skapat en trevlig varmrätt som är mycket enkel att tillaga. Inköpslistan är kort och det krävs inga förberedelser!

    Tack vare forellrommens höga smak och karaktär tycker jag inte att man behöver lägga ner den tid som en klassisk vitvinssås tar att göra. Jag reducerar lite grädde och smakar upp med citron, salt och peppar. Enkelt, eller hur? Mängden och valet av grönsaker är inte viktigt för slutresultatet. Ta de grönsaker du gillar och hittar. Men det ska vara kål eller rotsaker!

    Inköpslista

    2 portioner

      Rödingfiléer, 2 st
      Forellrom, 30 g
      Brysselkål, 6 st
      Blomkål, 100 g
      Jordärtskockor, 4 st
      Citron, 1 st
      Grädde, 2 dl
      Lite dill
      Rapsolja, 1 msk
      Kallpressad rapsolja, 2 msk
      Salt och peppar efter smak

    Tillagning

    1. Dela varje rödingfilé i 2-3 bitar och salta runt om.
    2. Skär bort roten på brysselkålen och plocka försiktigt bort blad för blad. Skölj och låt torka på papper.
    3. Dela blomkålen i små ”blommor”. Om du skär bort en blomma/kvist på blomkålen och sedan skär bort hela roten så går det lättare. Skölj och låt torka på papper.
    4. Skala jordärtskockorna och skär i klyftor.
    5. Koka upp grädden och låt sedan sjuda på låg värme tills den tjocknat något. Salta och peppra och smaka av med lite citronsaft.
    6. Hetta upp en tjockbottnad stekpanna. Tillsätt 2 msk kallpressad rapsolja. Lägg i blomkålen och jordärtskockorna. Stek på hög värme, salta och peppra. Vänd runt då och då. Var inte rädd för att grönsakerna får för mycket färg, det ger en god sotad smak.
    7. Tillsätt brysselkålen. Stek i någon minut till.
    8. Tillsätt 2 msk vatten och låt det koka bort. Smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan.
    9. Hetta upp en tjockbottnad stekpanna. Tillsätt 1 msk rapsolja. För att eliminera risken att fisken fastnar, lägg lite salt i pannan. Torka av fisken med lite papper och lägg i fisken med skinnsidan neråt. Pannan ska vara riktigt varm. Målet är att skinnet skall bli knaprigt, gyllensvart och gott. Detta tar några minuter. Vänd sedan fisken och stek i 1 minut på andra sidan.

    Uppläggning

      Placera grönsakerna i en snygg organiserad oordning på en tallrik. Lägg på rödingen och ringla lite av den varma citrongrädden.

    Utskiftsvänlig version

    2018-02-05

    Gör om mig – din middag efter önskemål

    Pizza på ett nafs.

    Jag vill inte ha köttfärspanna med spiskummin! sa dottern när vi kom hem från skolan. Jag vill ha pizza! Glöm inte att du kan använda Matkomforts matkasse som en råvarukorg. Ofta passar såser och tillbehör till flera olika råvaror i veckans meny. Jag gör ofta varianter av veckans matsedel och lagar det jag och barnen är sugna på. Den har dagen fick dottern välja.

    Så här enkelt gjorde jag om vår köttfärspanna med spiskummin till en tacopizza. Jag utgick från en barnvänlig och snabb pizzadeg med mjölk, vilket gjorde den extra smakrik och populär hos barnen. Du kan givetvis utgå från en färdig pizzadeg eller ditt favoritrecept. Har du bara lite ost, en tomatsås från Matkomfort eller krossade tomater hemma, kan du göra pizza av i stort sett vad som helst. Den här dagen hade vi köttfärs från Hälsingestintan, en tomatsås med spiskummin samt rucola ur Premium. Tillsammans med lite frukostost och den snabba pizzadegen blev det en utmärkt pizza. Alla blev mätta och glada och maten var klar på 25 minuter.

    Recept på pizzadeg

    5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1/2 tsk salt
    1/2 dl olivolja
    2 1/2 dl mjölk

    Gör så här

    1. Värm ugnen till 250 grader.
    2. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
    3. Rör i olivolja och mjölk och knåda till en deg.
    4. Om du vill, bryn köttfärsen, krydda med salt och peppar.
    5. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper eller på en mjölad bänk.
    6. Sprid ut ett tunt lager av tomatsåsen, valfri mängd riven ost och fördela sedan färsen över hela pizzan. Krydda om du inte brynt och kryddat färsen innan.
    7. Sätt in i mitten av den varma ungen ca 15 minuter.
    8. Ta ut och fördela rucolan över hela pizzan.

    Smaklig måltid!
    Magnus, kock

    Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!