Matkomforts färskost i olika smaker
När vi serverar färskost får vi ofta frågan om vi inte har receptet för 4 portioner. Här har våra kockar skalat ner recepten från de tusentals portioner vi lagar i vårt kök. Varsågoda, en med tomatsmak, en apelsin och en örtfärskost!
Örtfärskost, ingredienser
- 1 dl crème fraiche 1 dl kesella Valfria färska örter, t.ex. persilja, dragon, dill, basilika Vitlök efter smak Olivolja Salt och Svartpeppar Ev. lite vatten
Gör så här
- Välj ett par olika färska örter. Ta ungefär 1 kvist av varje, beroende på hur många olika du tar. Ju mer örter, ju mer smak och färg. Var bara lite försiktig med mängden dragon, så den inte tar över!
- Hacka ihop dina färska örter med vitlöken, eller mixa ihop i mixer, blanda då i olivoljan på en gång.
- Blanda örter och vitlök med crème fraiche och kesella.
- Smaka av med olivolja, salt och svartpeppar.
- Om du tycker den blir för tjock, späd eventuellt med lite vatten.
Passar finfint på ett gott surdegsbröd, exempelvis till en soppa.
Tomatfärskost (bilden), ingredienser
- ½ burk crème fraiche ½ burk kesella 40 g soltorkade tomater (i olja) 1 st pressad vitlöksklyfta 2 krm salt 2 msk hackad färsk timjan Svartpeppar från kvarn
Gör så här
- Mixa de soltorkade tomaterna med pressad vitlök.
- Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med svartpeppar och salt.
Tomatfärskosten passar förutom på bröd, utmärkt att servera med en citronstekt kyckling, pasta och cocktailtomater.
Apelsinfärskost, ingredienser
- 2 dl kesella 1 msk flytande honung Rivet skal av en tvättad apelsin Saft från en halv apelsin Salt, efter smak Svartpeppar, efter smak
Gör så här
- Rör ihop ingredienserna och smaka av med salt och svartpeppar.
Apelsinfärskosten går utmärkt att använda på bröd eller som vi gjorde sist, toppa din nötgryta med den!
Lycka till!