INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Lakritssmörkräm och citronmuffins
2019-05-31 Food Court / Blogg

Muffins fixade nollsvinnet

Vi är både glada och stolta över att vi i vårt tillagningskök har i princip nollsvinn. Förra veckan blev det trots allt några ägg och citroner över. Men det löste vår kundtjänstklippa Marie-Fe på bästa sätt. Tillsammans med lite överbliven lakritskräm hemifrån trollade hon ihop några plåtar med helt oemotståndliga muffins med lemoncurd och lakritssmörkräm. Vips så var svinnet borta och hela kontoret på bästa humör!

Lakritssmörkräm

100 g smör, rumstempererat, 0,5 dl florsocker, 2 tsk lakritspulver (gärna Lakritsfabrikens) och 1 äggula. Eventuellt även lite svart hushållsfärg.

  1. Vispa upp det rumstempererade smöret.
  2. Vispa i florsocker och lakritspulver.
  3. Tillsätt äggulan under fortsatt vispning.

Lemoncurd (ca 3 dl)

1 dl pressad citron, 1½ dl strösocker, 4 äggulor och 50 g kallt smör i kuber.

  1. Koka upp citronsaften med sockret och låt svalna något.
  2. Knäck äggulorna i en skål.
  3. Häll den något avsvalnade juicen över äggulorna, vispa.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och ställ tillbaka på spisen.
  5. Vispa hela tiden på svag värme tills krämen blir lite tjockare.
  6. Vispa ner smörkuberna och jobba in det i curden.
  7. Häll upp i rena burkar, gärna flera små så du öppnar en i taget. Eller varför inte ge bort en i present med ett fint snöre runt? Förvaras kallt i kyl och håller ca 1 månad. Eller fyll dina muffins på en gång!

Citronmuffins

150 g smör, 1 dl mjölk, 3,75 dl strösocker, 3 st ägg, 4 dl vetemjöl, 1 st citron (rivet skal), 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver.

  1. Koka upp smör och mjölk.
  2. Vispa socker och ägg luftigt.
  3. Häll den kokande mjölken över äggsmeten och vispa vidare på låg hastighet.
  4. Blanda mjöl, rivet citronskal, vaniljsocker och bakpulver.
  5. Ner i äggsmeten och blanda till en slät smet.
  6. Fyll muffinsformarna till ca 3/4.
  7. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter beroende på storleken på dina formar.

Har du tid eller vill förbereda för att snabbt ha nybakade muffins nästa dag, ställ smeten i kylen över natten. Vanlig storlek, mediumformar, ger ca 20-24 muffins. Använder du istället miniformar blir det 50-60 stycken. Självklart går de bra att frysa om du är ute i god tid. Ta fram, spritsa, njut!

Sugen på fler recept? Kolla in efterrätter och annat gott här i vår blogg.

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!