INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Pavlova
2019-03-07 Food Court / Receptbanken

Pavlova

Jag älskar att baka och för att få ett tillfälle utlyste jag en tävling här på jobbet, där vi skulle gissa på en försäljningssiffra. En av våra kockar kom närmast och fick önska fritt vad jag skulle baka. Win win! Det blev en lakritspavlova med lemoncurd, grädde, hallonsås, färska hallon och lakritsgranulat. Sökte i några av mina favoritbloggar och satte ihop en som blev mycket uppskattad! Efter att vi lagt ut en bild på instagram fick vi frågan om receptet. Varsågoda!

Bäst att börja med pavlovan då den gärna ska stå kvar i ugnen över natten. En dubbel sats lakritsmarängbottnar från @brinkenbakar blev botten och räcker till 12-14 personer. Här har jag redan dubblat receptet.

Ingredienser, pavlova

    6 rumsvarma äggvitor
    6 dl strösocker
    2 tsk saft från en citron
    2 msk maizena
    4 tsk lakritspulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
  3. Blanda samman strösockret och lakritspulvret.
  4. Häll i citronsaften och sockret och fortsätt vispa tills marängen är fast och glansig.
  5. Rör i maizenapulvret.
  6. Spritsa eller smeta ut en stor rundel med en fördjupning i mitten på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda i 20 minuter. Sänk sen ugnstemperaturen till 100 grader och grädda i 30-40 minuter till.
  8. Stäng av ugnen och låt marängbottnen stå kvar i ugnen över natten.

Dags för de syrliga såserna. Den bästa och enklaste lemoncurden har jag hittat i Fridas bakblogg. Och tro mig, jag har provat igenom en hel del recept och slängt en mängd ”äggröror”! Frida har också gjort en kort video där hon visar hur enkelt det är, kolla in den på youtube.

Ingredienser, lemoncurd ca 3 dl

    3 ägg
    1.5 dl strösocker
    1 citron, rivet skal
    1 dl citronsaft
    75 g rumsvarmt smör

Gör så här

  1. Börja med att vispa upp äggen lätt i en bunke (gärna rostfri).
  2. Rör sedan ner strösocker, citronskal och citronsaft.
  3. Sänk ner bunken i ett vattenbad som sjuder på medelhög värme.
  4. Värm curden under konstant omrörning tills den tjocknar.
  5. Tag av från värmen och rör ner smöret, rör om tills allt smör smält.
  6. Häll upp på rengjorda burkar och förslut genast med lock. Låt svalna helt innan användning.

Lemon curden håller ca. 3 veckor i kylskåp.

Ingredienser, hallonsås

    250 g frysta hallon
    1,5-2 dl florsocker

Gör så här

  1. Koka upp hallonen försiktigt, så de inte bränner fast.
  2. Mixa hallonen och sila genom en finmaskig sil för att få en helt slät hallonpuré.
  3. Blanda hallon och florsocker ordentligt och ställ in i kylen.

Toppings

    5 dl grädde
    2 askar färska hallon
    Lakritsgranulat
    Pulver av frystorkade hallon

Gör så här

  1. Vipa grädden lagom lös. Eller gör som jag gjorde, skaka den i två av våra största burkar! Perfekt när man inte har någon visp till hands.
  2. Lägg lemoncurd i fördjupningen i pavlovan och fördela grädden ovanpå
  3. Ringla lite av hallonsåsen på, strössla med hallon, lakritsgranulat och pudra lite hallonpulver över tårtan. Enklast görs det med hjälp av en tesil.
  4. Servera genast!


Lycka till!

Marie-Fe, kommunikationsansvarig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!