Varför heter varmkorv hot dog
2020-07-14 Food Court / Blogg

Varför kallas varmkorv hot dog?

Varför heter varmkorv hot dog på engelska? Så här till Varmkorvens dag 16 juli bestämde vi oss för att ta reda på svaret.

I Frankfurt sägs man ha ätit korv med bröd sedan medeltiden. En tysk slaktare vid namn Johann Georgehehner tillverkade en korv som fick smeknamnet dachshund, vilket betyder tax. Vips – hot dog!

Varmkorv – hot dog, åts med handskar

Så sent som 1871 slog det första korvståndet upp i New York och under Konst- och industriutställningen på Djurgården år 1897, serverades den första snabbmaten, varmkorvarna, i Sverige. 20 öre sägs de ha kostat. Till en början fick kunden låna ett par vita bomullshandskar, så de kunde hålla i korven utan att bränna sig. Sedan lämnades handskarna tillbaka till försäljaren. Allt för många handskar försvann och det blev för dyrt att köpa in nya. Därför började man baka bröd som man serverade korven i. Mer spännande historia om Stockholm och Stockholmarnas snabbmat kan du läs om hos Stockholms stad.

Numera är det inte så vanligt med korvförsäljare med låda på magen som det var på 50-, 60- och 70-talet. Av hygieniska skäl förbjöds de redan 1972 men de dröjde sig kvar ytterligare några år. Nu säljs de mest i korvkiosker, på caféer och på bensinmackar. Förutom olika varuhuskedjor, som gjort en sak av att prispressa varmkorven.

Fira varmkorvens- och hot dogens dag 16 juli

Varför inte fira varmkorvens dag med en eller ett par riktigt goda korvar serverade i bröd. Kanske korvbrödsbagarns Potato Hot dog bun. Toppa med en god senap och ketcup. Så här i semestertider kanske du har tid att koka din egen ketchup? Kanske till och med göra en räksallad och toppa hela härligheten med rostad lök. Eller gör en hel- eller halv ”specialare” med hemlagat mos! Duka upp en korvbuffé och ropa in familjen!


Källa Wikipedia och Stockholmskällan.

2 kommentarer

  • Talal hindi

    Korvsäljare med låda på magen inte på maten som det står i texten ( rättelse )

  • Stina Isaksson

    Toppen, tack för din uppmärksamhet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!