Tårta till midsommar
2022-06-23 Food Court / Blogg

Perfekt tårta till midsommar – Pinocciotårta

Söker du en tårta till midsommar? Då har du kommit helt rätt. Vi tjuvstartade med midsommarlunch redan idag och då bjöds det på den här tårtan. Mycket uppskattad! och enkel att förbereda och sedan lägga ihop precis innan lunchen. Går också att förbereda och förvara i kyl. Vi hade inga citroner men lime gick lika bra. Och mandelspånen hoppade jag över då vi undviker alla former av nötter i huset. Man kan också använda kokos eller pumpafrön.

Tårtan kallas pinocciotårta, Brittatårta, herrgårdstårta, Glömmingetårta eller helt enkelt sommartårta. Vad du än väljer att kalla den bakas tårtan i en långpanna med ca måtten 46×37 cm (den vanliga ugnsplåten), vilket ger en, i det här fallet midsommartårta på ca 24 bitar. Så detta är bara halva botten, resten tar vi på midsommarafton! Jag valde att skära den så det blev en långsmal tårta men det väljer man förstås som man vill. Receptet är från Camilla Hamid och hennes blogg My kitchen stories och vill du se hur hon gör den, kolla in hennes youtubekanal. Alla hennes recept är enkla och oftast snabbfixade och bilderna är helt underbara! Dem tar hon ofta själv.

Fler midsommarrecept hittar du här i vår Food Court

Ingredienser – midsommartårta

Botten

    7 äggulor
    150 g rumsvarmt smör
    2,25 dl strösocker
    1,25 dl mjölk
    1 msk vaniljsocker
    3 tsk bakpulver
    3 dl vetemjöl

Maräng

    7 äggvitor
    3,75 dl strösocker
    2 dl mandelspån

Fyllning

    600 g kylskåpskall färskost
    3 dl kylskåpskall vispgrädde
    2 dl florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    skal från 2 citroner
    1 kg färska jordgubbar
    citronmeliss att dekorera med

Gör din tårta till midsommar så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp. Ha i en äggula i taget och vispa mellan varje ägg med elvispen. Spara äggvitorna till marängen.
  3. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Bre ut smeten på plåten och ställ åt sidan medan du gör marängen.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt lite strösocker i taget under konstant vispning tills du får en tjock och blank maräng.
  6. Bre ut marängen över kaksmeten på plåten. Strössla på mandelflarnen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar den i två på mitten av långsidan. Under tiden kan du göra fyllningen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp. Detta tar några minuter.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Riv ner citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  10. Skölj jordgubbarna ordentligt och skär hälften av dem i mindre bitar.
  11. Bre ut hälften av fyllningen på första halvan, strössla på hälften av de skurna jordgubbarna och lägg på nästa kaklager. Bre ut resten av fyllningen och strössla på resten av de skurna jordgubbarna. Dekorera med resten av jordgubbarna och till sist citronmeliss.
  12. Servera din midsommartårta direkt eller förvara den i kylskåpet.

TIPS!
Gör en glutenfri tårta genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.

Lycka till och ha en härlig midsommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!