INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT

Tillagning av maträtter köpta i webbutiken

Här hittar du kockens tillagningsinstruktioner för våra grytor, soppor, såser och annan mat som säljs separat i vår webbutik. Servera rätten med föreslagna tillbehör och en härlig sallad.

Söker du Kockens instruktioner för din matkasse? Gå till Min meny så har du en svart knapp ovanför leveransveckorna. Vi sparar tidigare tillagningsinstruktioner här, så är det något du söker kan du scrolla dig neråt eller söka på sidan (Ctrl+F på PC, ⌘ (Command/cmd) +F på Mac).

Vecka 3

Matkomforts dhal

Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Komplettera med basmatiris, en god yoghurt och en gurksallad. Kanske även indiska bröd som naan eller papadums? Finns i välsorterade mataffärer.
  • Grytan kan frysas.

Nötgryta med pasta

  1. Bryn köttet på hög värme i en traktörpanna, krydda med salt och svartpeppar. Häll sedan på såsen, koka upp och låt sjuda ca 20 minuter under lock.
  2. Dela tomaterna. Riv citronzest från en halv citron och blanda i örtoljan tillsammans med citronsaft. Blanda tomaterna med oljan och rör om försiktigt.
  3. Koka pastan 10 minuter utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Vi har räknat 125g okokt pasta per portion.
  4. Servera nötgrytan och pastan med tomatsalladen vid sidan av.
  • Såsen och köttet kan frysas.

2022

GOD JUL

Matkomfots jullåda

Så här tänker vi med jullådan. Givetvis kan du göra på ditt eget sätt med de olika råvarorna. Beredningstexten kommer även i lådan. Kockens instruktioner

Vecka 51

Kalkon

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Dela potatisen och krydda med olja, salt och peppar. Sätt in i ugnen ca 25 minuter eller tills potatisen mjuknat och fått färg. Rör om några gånger under tiden.
  3. Bryn kalkonen i smör/rapsolja 50/50 på båda sidor och krydda igen med salt och svartpeppar.
  4. Lägg kalkonen i en ugnsform och tillaga i ugnen ca 15 minuter eller tills att den har en kärntemperatur på 72 grader.
  5. Dela rödlöken grovt och tärna äpplet. Stek äpple och rödlök i smör tills att de är mjuka och börjar få fin färg. Krydda med salt, svartpeppar (och om du vill en gnutta socker för sötman).
  6. Värm äppelcidersåsen i en kastrull.
  7. Skiva kalkonen i fina skivor.
  8. Servera kalkonen med den rostade potatisen, äpplena och såsen

  • Kalkonen och såsen kan frysas.

Vecka 50

Jerk chicken

FÖRBERED: Blanda kryddan med några matskedar olivolja. Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar och vänd runt med kryddoljan, låt marinera så länge som möjligt. Detta moment kan du göra dagen innan och låta marinera i kylen över natten om du vill.
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Dela potatisen och krydda med olja, salt och peppar. Sätt in i ugnen ca 25 minuter eller tills potatisen mjuknat och fått färg. Rör om några gånger under tiden.
  3. Stek de marinerade kycklingbitarna i smör och rapsolja på hög värme, krydda med salt. Sänk värmen och stek tills kycklingen har en kärntemperatur på 72 grader. Låt kycklingen ”vila” en stund.
  4. Skär paprikan och löken i större bitar. Smaksätt med olivolja, salt och svartpeppar och baka av i ugnen i ca 15 minuter.
  5. Servera kycklingen tillsammans med de rostade grönsakerna, ugnsbakade potatisen och mangoyoghurten.

  • Kycklingen och såsen kan frysas.

Matkomforts lasagnekit

Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med tomatsallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!

Tärnad oxfilé

Vill du göra Biff Rydberg med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.
  • Oxfilén kan frysas.

Vecka 49

Lax

  1. Skala (valfritt) och koka potatisen i välsaltat vatten.
  2. Krydda laxen med salt och peppar och placera i en ugnsform. Häll ört- och tomatcrèmen över och baka i 15-20 minuter eller tills fisken är genomstekt.
  3. Skala (valfritt) gurkan och dela längs med på mitten. Gröp ur kärnhuset med en matsked och skiva gurkan.
  4. Värm gurkan i smör och saft från citronen tills den börjar mjukna. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Krossa den kokta potatisen och smaksätt med en rejäl klick smör. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera fisken från formen med ört- och tomatcrèmen, den krossade potatisen och ljummen gurka.

  • Laxen kan frysas, crèmen kan ej frysas.

Kyckling curry

  1. Skölj riset i kallt vatten. Koka upp 1 del ris med 1 ½ del vatten och ½ krm salt per portion. Låt det koka 10-12 minuter under lock på svag värme utan omrörning.
  2. Värm en traktörpanna med smör och rapsolja, 50/50. Bryn kycklingen på medelhög värme tills den fått fin färg runt om. Krydda med salt och peppar.
  3. Häll på såsen i traktörpannan, sänk värmen och låt sjuda tills kycklingen är genomstekt.
  4. Klyfta äpplet och värm en stekpanna med rapsolja och smör 50/50. Fräs äppelklyftorna på medelhög värme tills de fått färg, krydda med salt, peppar och eventuellt lite honung. Alternativt servera äppelklyftorna råa.
  5. Servera kycklingcurryn tillsammans med det nykokta riset. Toppa med det frästa äpplet.

  • Kycklingen och såsen kan frysas.

Vecka 48

Tomatsoppa

Koka upp soppan. Servera i djup tallrik eller skål.
Tips: Toppa med valfri mängd smulad fetaost och rostde solrosfrön. Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
  • Soppan kan frysas.

Vecka 46

Pulled pork

Superenkelt och god middag för många. Laga allt på en gång, även om ni inte är många är det perfekt att frysa in.

1. Värm ugnen till 140 grader.
2. Salta köttet rikligt runt om, gnid in kryddblandningen och placera köttet på en ugnsplåt.
3. Skiva vitlök och chili, strö över köttet.
4. Dela limen och pressa över köttet. Lägg limehalvorna på plåten.
5. Skala och hacka lök och morot grovt. Lägg på plåten.
6. Häll på såsen och blanda runt.
7. Sätt in i ugnen 3-4 timmar. Vänd gärna köttet några gånger under tiden och späd med vatten om det behövs.
8. När köttet är enkelt att dra isär är det klart. Ta ut och dra isär allt kött och blanda ihop allt på plåten, kött, sås och grönsaker.

Servera med valfria tillbehör, tänk taco. Tacobröd, tortilla, hamburgerbröd, valfria grönsaker men gärna avokado, mango och koriander.

  • Såsen kan frysas, karrén kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över. Bäst är att laga hela lasset på en gång och frysa in din färdiga pulled pork, om inte allt går åt.

Vecka 45

Ravioli med paprikasås och parmesan

1. Värm såsen i en kastrull.
2. Värm en traktrörpanna med en klick smör. Vänd runt raviolin i smöret så den är helt glansig, slå på vatten i pannan så det precis täcker och koka raviolin 5-6 minuter eller tills den är al dente.
3. Lyft upp raviolin och portionera i botten på en djup tallrik. Slå på såsen och riv rejält med parmesan över alltsammans.
  • Raviolin och såsen kan frysas.

Entrecôte med bea

Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det. Ta även fram så mycket sås du tror kommer gå åt, så även det blir rumstempererat. Förvara resten i kylen.

Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.

  • Entrecoten kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över. Bearnaisen kan ej frysas.

Vecka 44 – Höstlovshjälpen

Pasta pesto med kyckling

Bryn kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. Låt steka klart under lock, tills kycklingen är genomstekt (72 grader).

Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Blanda med peston och toppa med den stekta kycklingen, smaksatt med en god olivolja, kanske lite pressad citron, salt och nymalen svartpeppar.
Bonustips: Riv gärna lite parmesan över.

  • Kycklingen och peston kan frysas. Peston tappar lite i färg men smak och konsistens är densamma

Minikycklingklubbor

Lägg de örtmarinerade miniklubborna på ett galler med en långpanna under. Stek i ugn på 225°C. Använd en ugnstermometer för att mäta innertemperaturen i den tjocka delen på miniklubban. De är färdiga när de når 83°C. Låt vila i några minuter innan servering. De går givetvis alldeles utmärkt att grilla också. Servera med valfri dippsås som snacks eller förrätt. Alternativt som hel måltid med valfria tillbehör som till exempel hemgjorda pommes och sallad.
  • Kycklingen kan frysas.

Gnocchi

Vill du stekta – Värm en rymlig stekpanna med smör och rapsolja 50/50. Stek på medeltemperatur ett par minuter, tills gyllene runt om. Stek ett paket åt gången så det inte blir för fullt i pannan.
Ugnsbaka – Värm ugnen till 225 grader. Lägg gnocchin på en långpanna ca 20 minuter tills den får färg.
Tips: Har du lite rucola hemma, toppa med den! Eller pressa bara lite citron över, toppa med frästa grönsaker, svampar, knaperstekt bacon eller något annat gott. Stek dem i rejält med smör och lägg i lite färsk salvia. Servera med salviasmöret som du sedan ringlar över hela härligheten. Riv rejält med parmesan över allt och maten är klar!
  • Gnocchin har bra hållbarhet och kan även frysas.

1 kopp varm choklad deluxe

Rör 1 msk kakao och 1 msk socker med 2 msk grädde till en slät kräm. Häll på 1,5 dl varm mjölk och toppa med vispad grädde och lite riven choklad.

Choklad, choklad, choklad

I vår blogg hittar du massor av olika recept. Du kan bland annat använda chokladen i en enkel glass som enkelt fixas utan glassmaskin eller i chocolate chip cookies. Kakaon passar finfint i världens bästa kladdkaka!

Vecka 43

Matkomforts lasagnekit

Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!

Vecka 42

Currykyckling

Bryn kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. När kycklingen fått färg, sänk värmen och häll på currysåsen. Låt puttra tills kycklingen är genomstekt (72 grader). Koka riset, 1 del ris med 1 ½ del vatten och ½ krm salt per portion. Låt det koka 10-12 minuter under lock på svag värme utan omrörning. Låt ånga av något innan servering. Värm en stekpanna med lite rapsolja och smör 50/50. Fräs äppelklyftorna på medelhög värme tills de fått lite färg, krydda med salt, peppar och eventuellt lite honung. Alternativt servera äppelklyftorna råa.
  • Kycklingen och såsen kan frysas.

Vecka 41

Tomatsoppa

Koka upp soppan. Servera i djup tallrik eller skål.
Tips: Toppa med valfri mängd smulad fetaost och rostde solrosfrön. Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
  • Soppan kan frysas.

Råraka med löjrom, crème fraiche och rödlök

Jag föredrar att göra små rårakor, det går snabbare och de små är enklare att vända.
1. Riv potatisen fint och lägg den finrivna potatisen i en bunke, krydda med salt och nymald svartpepparn. Finhacka rödlöken.
2. Värm upp en panna på medelhög värme. Klicka i rikligt med smör och rapsolja 50/50.
3. Ta en näve potatis och krama ur vätska ur potatisen med handen. Lägg i den varma pannan och platta ut potatisen till en råraka. Gör du små kan du steka ett par åt gången.
4. Låt steka tills de börjar bli frasiga i kanterna och fått fin färg, i 3–5 minuter. Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.
5. Lägg de färdigstekta rårakorna på hushållspapper så att eventuellt överflödigt fett sugs upp medan du steker resten.
6. Portionera ut löjrommen, crème fraiche och rödlöken på rårakorna och om du vill, garnera med citron och dill.
Servera direkt.
  • Löjrommen kan frysas.

Vecka 40

Pasta salsiccia

Koka pastan enligt förpackningen. Tryck ut färsen ur korvarna och fräs på medelhög värme i smör. Krydda med salt och svartpeppar och häll sedan på såsen. Se till att färsen är genomstekt. Späd eventuellt med lite vatten eller grädde. Slunga (blanda) gärna såsen med den nykokta pastan eller servera var för sig. Djupa tallrikar blir härligt att äta ur, toppa gärna med parmesan eller smulad fetaost.

Tillbehörstips: Gör en grönsallad på salladsblad, rödlök och gurka. Smaksätt med pressad lime, strimlad chili och olivolja.

  • Korven och såsen kan frysas.

Gnocchi

Vill du stekta – Värm en rymlig stekpanna med smör och rapsolja 50/50. Stek på medeltemperatur ett par minuter, tills gyllene runt om. Stek ett paket åt gången så det inte blir för fullt i pannan.
Ugnsbaka – Värm ugnen till 225 grader. Lägg gnocchin på en långpanna ca 20 minuter tills den får färg. Servera på varsin tallrik och riv parmesan och droppa citron över gnocchin.
Bonustips: Har du lite rucola hemma, toppa med den! Eller frästa grönsaker, svampar, knaperstekt bacon eller något annat gott.
  • Gnocchin kan frysas.

Vecka 39

Ravioli med tomatsås och parmesan

1. Värm tomatsåsen i en kastrull.
2. Värm en traktrörpanna med en klick smör. Vänd runt raviolin i smöret så den är helt glansig, slå på vatten i pannan så det precis täcker och koka raviolin 5-6 minuter eller tills den är al dente.
3. Lyft upp raviolin och portionera i botten på en djup tallrik. Slå på tomatsåsen och toppa med de de marinerade oliverna och kronärtskockan.
4. Riv rejält med parmesan över alltsammans.
  • Raviolin och tomatsåsen kan frysas.

Hel kyckling

Sätt ugnen på 200-220 grader. Dela den hela kycklingen en gång på längden för jämnare tillagning. Eller dela upp den i flera delar. Salta och peppra rikligt. Lägg kycklingen med skinnsidan uppåt på ett galler och sätt in i ugnen, eventuellt med potatis och rotfrukter i en långpanna under kycklingen. Då droppar saften från kycklingen ner och ger en extra härlig smak till rotfrukterna!
Hel kyckling lagas till en innertemperatur på 70-72 grader, det tar ca 30-45 minuter.

Det går självklart jättebra att grilla kycklingen hel, halv eller i delar. Läs mer i vår blogg. Där kan du också läsa om hur du styckar kycklingen och vi bjuder på fler tillagningstips.

  • Kycklingen kan frysas.

Vecka 38

Entrecôte med bea

Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det. Ta även fram så mycket sås du tror kommer gå åt, så även det blir rumstempererat. Förvara resten i kylen.

Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.

  • Entrecoten kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över. Bearnaisen kan ej frysas.

Svamppasta

Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Vi har räknat ca 125 g okokt pasta per portion.

Skiva svampen och tärna löken. Stek lök och svamp på medelhög värme, i olja eller smör. Låt svampen först släppa vätskan, koka torrt och sedan få färg. Krydda med salt och peppar. Häll på valfri mängd grädde. Låt grädden koka ner 1/3 del och smaka av med salt och nymalen svartpeppar från kvarn.

Vänd ner den kokta pastan i såsen med svamp och smaka av igen. Servera i en djup tallrik, placera en äggula på varje tallrik och rör ner i pastan, strö över riven ost.

Vecka 37

Pasta pesto med Vikentomater och sallad från Cubegreens

Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Blanda med peston och servera tomaterna och salladen bredvid, smaksatt med en god olivolja, pressad citron, salt och nymalen svartpeppar.
Bonustips: Riv gärna lite parmesan över.

  • Peston kan frysas. Tappar lite i färg men smak och konsistens är densamma

Matkomforts fiskgryta (grunden)

Till 1 tråg räknar vi med ca 450 gram fisk.
Koka upp grytgrunden försiktigt. Sjud fisken i saltat vattnet i separat kastrull, tills fisken är genomkokt. Lyft över den kokta fisken till den varma grytgrunden och späd med lite av fiskspadet till önskad konsistens. Häll fiskgrytan i en djup, gärna varm, tallrik och toppa gärna med krutonger och aioli.
Krutonger Tärna ett surdegsbröd grovt, krydda med olivolja, salt och svartpeppar. Baka av 5 minuter på 225 grader, på en plåt i ugnen.

VARDAGSTIPS! Vill du göra det ännu enklare och spara tid och kastruller, tillaga fisken direkt i grytgrunden. Tänk då på att salta fisktärningarna en stund innan. Späd grytan med lite vitt vin eller vatten och smaka av med salt och peppar innan servering.

FESTTIPS! Koka upp grytgrunden försiktigt. Lägg i 1 kg tvättade blåmusslor i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 minuter, tills de öppnats. Släng de musslor som fortfarande är slutna. Lägg i fisken i grytan och sjud försiktigt 3–4 minuter, tills fisken är genomkokt. Toppa med handskalade räkor, krutonger och aioli.

VEGOTIPS! Stek tärnad halloumi i lite olivolja tills osten får fin färg runt om. Du kan också pressa över lite citronsaft som får dra in en stund (var försiktig så du inte bränner dig om det skvätter). Värm valfria bönor i grytgrunden eller stek dem med osten.

  • Fiskgrytegrunden kan frysas. Aiolin kan inte frysas.

Vecka 36

Matkomforts vegolasagnekit

Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med bönragun och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Bönragun kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!

Vecka 35

Entrecôte (v35 & 36)

Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det.
Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.
  • Entrecoten kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över.

Utskuren biff

Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att få det rumstempererat.
Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Godast till tycker jag är en enkel tomat- och mozzarellasallad, salta, peppra och ringla över en riktigt god olivolja. Välj potatis i valfri form och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.
  • Biffen kan frysas.

Vecka 34

Blomkålssoppa

Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med rostade solroskärnor, krutonger, lite stekt bacon eller vad du nu har hemma.
Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott. Vill du servera soppan som en förrätt kan du mixa i lite luft i soppan och toppa med en halstrad pilgrimsmussla, lite knaperstekt baconsmul, rostade solroskärnor eller pumpafrön.
  • Soppan kan frysas.

Tandoorikyckling

Skär filéera i 3-4 bitar. Bryn kycklingen i smör i en varm stekpanna på hög värme, tills den fått färg. Krydda med salt och peppar och lägg i en ugnsform. Skaka burken med tandooriyoghurten och häll över kycklingen i formen. Baka i 200 grader ca 20 minuter. Kycklingen ska bli genomstekt och ha en innertemperatur på 72 grader.

Skölj riste och koka upp 1 del ris med 1 ½ del vatten och 2 krm salt. Sjud under lock 10-12 minuter. Skala stammen och gör buketter av broccolin, koka 3-4 minuter i saltat vatten.

Då såsen är baserad på yoghurt så kommer den skära sig på det karakteristiska indiska sättet och den blir en god buljong i formen.
  • Kycklingen kan frysas, såsen kan ej frysas.

Vecka 27

Matkomforts Sommarlåda

Rubbing, glace och kryddsmör

Matcha rubbing, glace och kryddsmör med den råvara du tycker smakerna passar bäst till. Jag skulle nog ta rubbingen till entrecoten i första hand och glacen till karrén. Smöret passar till allt. Men som sagt, gör som du vill! Ta fram så mycket smör du tror kommer gå åt, så det blir rumstempererat. Förvara resten i kylen eller frysen.
  • Kryddsmöret och glacen kan frysas.

Karré

Ska du grilla fläskkött tycker jag att karré är oslagbart eftersom det har insprängt fett. Kotlett och fläskfilé har en tendens att lätt bli torrt. Det passar bra att marinera eller använd lite glace, pensla på mot slutet av grillningen. Här kan du gå upp till en innertemperatur av 72 grader.
  • Karrén kan frysas.

Entrecôte

Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det.
Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.
  • Entrecoten kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över.

Utskuren biff

Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att få det rumstempererat.
Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Godast till tycker jag är en enkel tomat- och mozzarellasallad, salta, peppra och ringla över en riktigt god olivolja. Välj potatis i valfri form och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.
  • Biffen kan frysas.

Minikycklingklubbor

Lägg de örtmarinerade miniklubborna på ett galler med en långpanna under. Stek i ugn på 225°C. Använd en ugnstermometer för att mäta innertemperaturen i den tjocka delen på miniklubban. De är färdiga när de når 83°C. Låt vila i några minuter innan servering. De går givetvis alldeles utmärkt att grilla också. Servera med valfri dippsås som snacks eller förrätt. Alternativt som hel måltid med valfria tillbehör som till exempel hemgjorda pommes och sallad.
  • Kycklingen kan frysas.

Rå salsiccia

Grilla eller stek korvarna hela, picka skinnet så det inte spricker. Alternativt gör en god pasta av färsen. Tryck ut färsen ur korvarna och fräs på medelhög värme i smör. Krydda med salt och svartpeppar. När färsen börjar få färg, tillsätt valfria grönsaker, exempelvis zucchini och paprika. Stek lite till och se till att färsen är genomstekt. Addera en tomatsås eller en gräddigare sås och låt koka ihop. Slunga (blanda) gärna såsen med nykokt pasta eller servera var för sig. Djupa tallrikar blir härligt att äta ur, toppa med nyriven parmesan.
  • Salsiccian kan frysas.

Grilloumi

Brukar din halloumi eller grilloumi trilla genom gallret när du grillar? Det gjorde den för mig tills jag fick veta att jag gjorde fel. Förut grillade jag den i skivor men nu grillar jag den alltid hel. Förutom att den inte trillar igenom är en annan fördel med att grilla den hel att den ligger kvar på gallret! Och den blir dessutom lite krämig inuti och inte riktigt lika gnisslig. Tänk på att då grilla den ganska länge på lite lägre temperatur. Det är dags att vända osten när den släpper från gallret. Kolla här! Skiva och servera osten som ett tillbehör eller ersättning för kött.
  • Osten kan ej frysas.

Vecka 25

Matkomforts vegolasagnekit

Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med bönragun och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Bönragun kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!

Midsommarlåda

Här är våra instruktioner och tillagningstips för några av råvarorna i midsommarlådan. Saknar du något, hör av dig!

Entrecôte med kryddsmör

Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det. Ta även fram så mycket smör du tror kommer gå åt, så även det blir rumstempererat. Förvara resten i kylen.

Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.
  • Entrecoten kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över. Kryddsmöret kan frysas.

Färskpotatis

Koka eller snarare sjud potatisen i rikligt saltat vatten (minst 1 msk salt/liter vatten) och givetvis en härlig knippe dill, du använder med fördel stjälkarna här! Koka gärna med en klick smör om det ska vara extra festligt. Tid är svårt att ange, beror förstås på storleken. Ca 15 minuter. Låt den sedan stå och dra tills den är klar, känn med en sticka.

Potatisgratäng

Värm ugnen till 200 grader och baka av i ugnsform 45 minuter. Toppa gärna med lite god riven ost! Låt sätta sig en stund innan servering.

Såser

Majonnäsen passar som bas till egna sillsåser, varmrökt lax eller varför inte på koka ägghalvor som du sedan toppar med räkor.

  • Oxfilén har bra hållbarhet men kan frysas om du inte äter upp den på midsommarafton alternativt om det blir en bit över. Kryddsmöret och korvarna kan också frysas.

Vecka 24

Soppa

Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med rostade solroskärnor, krutonger eller vad du nu har hemma.
Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
  • Soppan kan frysas.

Korv på plåt

Värm ugnen till 200 grader. Skala (valfritt) morot och potatis, skär i bitar eller klyftor. Krydda med olja, salt och peppar på en långpanna. Sätt in i den varma ugnen 25-30 minuter.

Skär paprikan i stora bitar och snitta skinnet på korven (1mm djupt, 10-15 snitt). Efter ca 15-20 minuter, tillsätt paprikan till potatisen och moroten och rör om. Lägg på korven med den snittade sidan upp och låt gå ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat och fått färg och korven är genomvarm. Moroten kan gärna vara lite knaprig. Servera allt från plåten tillsammans med den kalla tomat- och örtcrèmen från en skål.
  • Korven kan frysas, crèmen kan ej frysas.

Vecka 23

Oxfilé

Biten räcker till ca 8 personer. Om du vill att alla ska få liknande portioner, skär lite tunnare skivor och skär tärningar av ändarna och trä upp på spett! Går inte allt åt, tärna och frys in till en annan gång.

Ta fram köttet och kryddsmöret så de hinner bli rumstempererade. Börja med att förbereda dina tillbehör, köttet är godast nystekt. Torka av, en torr yta ger en jämnare stekyta. Tänd grillen eller värm upp din stekpanna med smör och lägg i köttet när smöret smält och tystnat. Täck inte pannans yta med mer än 2/3. Lägger du i mer i pannan blir den kall och du får ett mer kokt än stekt kött. Du vill ha reaktionen när du lägger köttet i den heta pannan och det varma smöret. Den är den som ger färg, doft och smak åt köttet. Sänk värmen och stek köttet 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Använd en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur. Låt vila 5 minuter innan servering.

Servera oxfilén med exempelvis hasselbackspotatis eller annan valfri potatis och gärna en härlig sallad vid sidan av.

Blir ändarna över? Vill du kanske göra Biff Rydberg av dem med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.

  • Oxfilén kan frysas.

Korvstroganoff

Koka upp riset med dubbelmängd vatten och ca 2 krm salt. Sjud i 15-20 minuter, tills vattnet absorberats. Skär korven i skivor och sedan i strimlor. Bryn i smör och rapsolja 50/50, i en stekpanna med höga kanter. När korven fått färg, häll på såsen och koka upp. Servera med riset och paprikastavar. Vill du ha mer sallad hittar du recept i vår Food Court.
  • Såsen och korven kan frysas.

Blomkålssoppa

Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med rostade solroskärnor, krutonger, lite stekt bacon eller vad du nu har hemma.
Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
  • Soppan kan frysas.

Vecka 22

Spagetti och köttfärssås

Koka pastan enligt förpackningen. Fräs färsen på medelhög värme i smör. Krydda med salt och svartpeppar. När färsen fått färg, häll på såsen och låt allt bli varmt. Späd eventuellt med lite vatten eller grädde. Blanda gärna köttfärssåsen med den nykokta pastan eller servera var för sig.
  • Färsen och tomatsåsen går bra att frysta

Kyckling och dressing

Stek kycklingen på hög värme i lite smör eller olivolja så den får lite färg, krydda med nymalen svartpeppar och låt steka klarat på svag värme tills innertemperaturen når 72 grader. Låt svalna en stund. Skiva till exempel rödlök tunt, blanda med sallad och lite av dressingen, smaka av med flingsalt och svartpeppar. Lägg upp på varsin tallrik. Skiva kycklingen och lägg de ljumma kycklingskivorna ovanpå. Toppa med mer dressing och om du vill lite stekta krutonger. Bonustips: Har du någon kokt pasta, bulgur eller liknande så blanda det i salladen, så får du mer kolhydrater.
  • Kycklingen kan frysas. Dressingen kan ej frysas.

Vecka 21

Pizzakit

Skiva tomat och mozzarella tunt samt strimla skinkan. Lägg pizzabottnarna på plåtar och fördela tomatsåsen på dem. Bred ut valfri mängd sås med en sked. Sprid ut tomatskivor, mozzarellaskivor och strimlad skinka på pizzorna. Krydda med lite salt och (nymalen) svartpeppar.

Sätt in pizzorna i den varma ugnen ca 7 minuter eller tills pizzan fått färg. Har du varmluftsugn så kan du sätta in två plåtar samtidigt.
  • Brödet, tomatsåsen och skinkan kan frysas.
  • Försommarmiddag med lax

    Bryt av den nedre hårda delen av sparrisen och lägg i kokande vatten. Låt koka ca 4 minuter, den ska fortfarande ha lite motstånd kvar. Häll av och smaksätt med en klick smör, flingsalt och peppar.
    Servera lax och sparris med nykokt färskpotatis och den kalla såsen.
  • Laxen kan frysas.Såsen kan ej frysas.
  • Råraka med löjrom, crème fraiche och rödlök

    Jag föredrar att göra små rårakor, det går snabbare och de små är enklare att vända. Riv potatisen fint och lägg den finrivna potatisen i en bunke, krydda med salt och nymald svartpepparn. Finhacka rödlöken. Värm upp en panna på medelhög värme. Klicka i rikligt med smör och rapsolja 50/50. Ta en näve potatis och krama ur vätska ur potatisen med handen. Lägg i den varma pannan och platta ut potatisen till en råraka. Gör du små kan du steka ett par åt gången. Låt steka tills de börjar bli frasiga i kanterna och fått fin färg, i 3–5 minuter. Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan. Lägg de färdigstekta rårakorna på hushållspapper så att eventuellt överflödigt fett sugs upp medan du steker resten. Portionera ut löjrommen, crème fraiche och rödlöken på rårakorna och om du vill, garnera med citron och dill. Servera direkt.
  • Löjrommen kan frysas.
  • Vecka 20

    Entrecôte med bea

    Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det. Ta även fram så mycket sås du tror kommer gå åt, så även det blir rumstempererat. Förvara resten i kylen.

    Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.
    • Entrecoten kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över. Bearnaisen kan ej frysas.

    Kycklinggryta

    Skölj riset i kallt vatten. Koka upp 1 del ris med 1 ½ del vatten och ½ krm salt per portion. Låt det koka 10-12 minuter under lock på svag värme utan omrörning. Låt det sedan ånga av utan lock, rör om då och då.

    Bryn den tärnade kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. När kycklingen fått färg, häll på såsen, koka upp och låt sjuda under lock tills kycklingen är genomstekt (72 grader innertemperatur), späd eventuellt med lite vatten.

    Rensa och skär broccolin i buketter. Lägg broccolibuketterna i kokande vatten, låt koka 2-3 minuter. Häll av och smaksätt med en klick smör samt eventuellt lite salt och peppar. Vi älskar att råsteka grönt. Vill du hellre råsteka broccolin hittar du tips på hur du enkelt råsteker grönsaker i vår Food Court.

    Servera kycklinggrytan från pannan med riset och den kokta broccolin.
    • Kycklingen och såsen kan frysas.

    Vecka 19

    Matkomforts köttbullskit

    Använd råvarorna som du vill. Så här gör vi med köttbullskitet. Tips på hur du spritsar köttbullar hittar du här! Har du inte tid att trilla köttbullar, gör pannbiffar. Använd lätt fuktade händer så klibbar det inte lika mycket.

    Blanda ströbrödet med 1 dl vatten, mjölk eller grädde och låt svälla ca 10 minuter. Skala (valfritt) och koka potatisen i välsaltat vatten. Smaksätt potatisen med en klick smör, salt och peppar innan servering. Finhacka eller riv 2-4 msk lök. Blanda det svällda ströbrödet med färs, lök, 1 tsk salt och ca 1 krm vitpeppar. Om du vill kan du även blanda i ett ägg. Rör till en jämn smet. Forma smeten till jämnstora köttbullar. Stek i smör och rapsolja 50/50 på medelvärme 3-5 min eller tills de är genomstekta (70 grader kärntemperatur). Häll på gräddsåsen och koka upp.

    Klyfta äpplet och stek i lite smör, krydda med lite salt och vitpeppar (alternativt servera dem råa). Servera köttbullarna och såsen med det stekta äpplet och den kokta potatisen.

    • Köttfärsen och såsen kan frysas.

    Potatis- och purjolökssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa gärna med saltrostade solroskärnor eller krutonger. Jag brukar alltid späda med lite mjölk och mixa med stavmixer precis innan servering. Då får man in lite luft vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare.
    Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
    • Soppan kan frysas.

    Matkomforts fiskgrytegrund ”Bohusgryta”

    Till 1 tråg räknar vi med ca 450 gram fisk. Kompletterar gärna med lite extra grönsaker för tuggmotstånd. Koka upp grytgrunden försiktigt. Sjud fisken i saltat vattnet i separat kastrull, tills fisken är genomkokt. Lyft över den kokta fisken till den varma grytgrunden och späd med lite av fiskspadet till önskad konsistens. Häll fiskgrytan i en djup, gärna varm, tallrik och toppa med krutonger och aioli.
    Krutonger: Tärna ett surdegsbröd grovt, krydda med olivolja, salt och svartpeppar. Baka av 5 minuter på 225 grader, på en plåt i ugnen.
    VARDAGSTIPS! Vill du göra det ännu enklare och spara tid och kastruller, tillaga fisken direkt i grytgrunden. Tänk då på att salta fisktärningarna en stund innan. Späd grytan med lite vitt vin eller vatten och smaka av med salt och peppar innan servering.
    FESTTIPS! Koka upp grytgrunden försiktigt. Lägg i 1 kg tvättade blåmusslor i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 minuter, tills de öppnats. Släng de musslor som fortfarande är slutna. Lägg i fisken i grytan och sjud försiktigt 3–4 minuter, tills fisken är genomkokt. Toppa med handskalade räkor, krutonger och aioli.
    VEGOTIPS! Stek tärnad halloumi i lite olivolja tills osten får fin färg runt om. Du kan också pressa över lite citronsaft som får dra in en stund (var försiktig så du inte bränner dig om det skvätter). Värm valfria bönor i grytgrunden eller stek dem med osten.
  • Fiskgrytegrunden kan frysas.
  • Vecka 18

    Matkomforts lasagnekit

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
    • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!

    Vecka 17

    Mexgryta

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Servera den med ris, tortillabröd, tortillachips, gräddfil, syrad rödlök, majs… välj de tillbehör som du tycker passar bäst eller som finns hemma.
    • Grytan kan frysas.

    Oxfilé

    Biten räcker till ca 8 personer. Om du vill att alla ska få liknande portioner, skär lite tunnare skivor och skär tärningar av ändarna och trä upp på spett! Går inte allt åt, tärna och frys in till en annan gång.

    Ta fram köttet och kryddsmöret så de hinner bli rumstempererade. Börja med att förbereda dina tillbehör, köttet är godast nystekt. Torka av, en torr yta ger en jämnare stekyta. Tänd grillen eller värm upp din stekpanna med smör och lägg i köttet när smöret smält och tystnat. Täck inte pannans yta med mer än 2/3. Lägger du i mer i pannan blir den kall och du får ett mer kokt än stekt kött. Du vill ha reaktionen när du lägger köttet i den heta pannan och det varma smöret. Den är den som ger färg, doft och smak åt köttet. Sänk värmen och stek köttet 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Använd en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur. Låt vila 5 minuter innan servering.

    Koka potatis och låt svalna av något. Dela potatisen och blanda med tomatdressingen. Servera oxfilén med potatissalladen och gärna en härlig sallad vid sidan av.

    Blir ändarna över? Vill du kanske göra Biff Rydberg av dem med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.

    • Oxfilén kan frysas, dressingen kan ej frysas.

    Karré

    Ska du grilla fläskkött tycker jag att karré är oslagbart eftersom det har insprängt fett. Kotlett och fläskfilé har en tendens att lätt bli torrt. Det passar bra att marinera eller använd lite glace, pensla på mot slutet av grillningen. Här kan du gå upp till en innertemperatur av 72 grader.
    • Karrén kan frysas.

    Kycklingfilé

    Kycklingfilén kan du grilla eller tillaga på en mängd olika sätt. Titta in i vår Food court för recept och tillagningstips.
    • Kycklingen kan frysas.

    Vecka 16

    Blomkålssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med rostade solroskärnor, krutonger, lite stekt bacon eller vad du nu har hemma.
    Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
    • Soppan kan frysas.

    Korvstroganoff

    Koka upp riset med dubbelmängd vatten och ca 2 krm salt. Sjud i 15-20 minuter, tills vattnet absorberats. Skär korven i skivor och sedan i strimlor. Bryn i smör och rapsolja 50/50, i en stekpanna med höga kanter. När korven fått färg, häll på såsen och koka upp. Servera med riset och gärna en äppelsallad eller annan sallad.
    • Såsen och korven kan frysas.

    Vecka 15 – Gourmetlåda till påsk

    Hoppas du får en extra härlig påsk med hjälp av våra favoriter och godbitar!

    Janssons frestelse

    Värm ugnen till 225 grader. Häll ut Janssonen i en smord ugnsfast form, portionera i små formar eller ta en stor form. Strö över valfri mängd ströbröd. Sätt in formen i den varma ugnen, i 30-45 minuter eller tills den är het rakt igenom och fått fin färg på ytan.

  • Jansson kan frysas.
  • Såser

    Majonnäsen och senapssåsen passar utmärkt till laxen alternativt om du lägger in din egen sill, så kan du använda senapssåsen som den är och majonnäsen som grund till din egen sillsås.

    Kalvytterfilé

    Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att göra det rumstempererat. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn.

    En bit som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium, då har köttet en innertemperatur på 56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Värm såsen försiktigt. Tips på tillbehör hittar du här.
  • Köttet kan frysas.
  • Lax

    Den varmrökta laxen kommer från Bexanders rörkeri och är naturell för att passa till det mesta på påskbordet. Den gravade laxen passar förstås utmärkt till senapssåsen, speciellt om du hackar i dill och gör en Hovmästarsås av den.

    Prinskorv

    Det finns en uppsjö av prinskorv av olika kvalitét och pris. Jag har provat många sorters prinskorv och den här från Stockholms korvfabrik fastnade jag för i år. Skär isär korvarna och skär ett kryss, ca ½ cm i varje ände av korven. Detta kallas ”grisskuren” prinskorv och det ser lite festligare ut. Stek korven på medelhög värme i riktigt smör för bästa resultat.

  • Korvarna kan frysas.
  • Vecka 14

    Flat bread med ankconfit

    Skala rödbetorna och skär i klyftor. Blanda med olivolja, salt och svartpeppar på en långpanna. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter tills de är mjuka. Ta ut dem och rippla över valfri mängd honungs- och balsamvinägerglace, blanda och sätt tillbaka in i ugnen ca 5 minuter.
    Bred ett tunt lager chevrécrème på pizzabröden (2 per person) och lägg på en plåt, baka av i ugnen 5-10 minuter eller tills crèmen fått färg.
    Lägg haricots vertsen i det kokande vattnet och koka 5-7 minuter. Häll av vattnet. Om du vill och har tid, dra isär dem på längden. Det är lätt om de är tillräckligt kokta.
    Skär salladen grovt och blanda med de dragna haricots vertsen, smaka upp med lite av glacen, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar från kvarn.
    Värm burken med ankan i ett vatten bad en stund så fettet smälter. Bryn anklåren i lite av sitt eget fett och värm sedan i ugnen på 150 grader ca 20 minuter. Lägg bröden i botten, de rostade betorna och valfri mängd anka på och salladen på dem. Rippla över det sista av glacen om du har något kvar. Servera resten av ankan vid sidan av.
    Spara fettet från burken ankan legat i, i kylen. Stek potatis eller liknande vid ett senare tillfälle, i fettet.

    Indisk gryta Chana masala

    Tärna rödlök och gurka, dela babyplommontomaterna en gång. Blanda i en skål och slå på pickellagen och låt marinera. Rör om då och då.
    Tärna den gula löken och fräs i en traktörpanna med olivolja. Tillsätt de avhällda kikärtorna och låt steka en stund. Häll på Chana masalagrunden, koka upp och låt puttra på låg värme.
    Skala och skär ingefäran i 3-4 bitar. Skölj riset i kallt vatten. Koka upp 1 del ris med 1 ½ del vatten och ½ krm salt per portion. Lägg i den delade ingefäran och limebladen och låt det koka 10-12 minuter under lock på svag värme utan omrörning. Låt det sedan ånga av utan lock, rör om då och då.
    Häll av de grönsaker som du tror går åt, från pickellagen. Resten kan du spara i kylen några dagar. Servera Chana masalan med lime- och ingefärsriset och de picklade grönsakerna.

    • Grytgrunden kan frysas.

    Hel kyckling

    Sätt ugnen på 200-220 grader. Dela den hela kycklingen en gång på längden för jämnare tillagning. Eller dela upp den i flera delar. Salta och peppra rikligt. Lägg kycklingen med skinnsidan uppåt på ett galler och sätt in i ugnen, eventuellt med potatis och rotfrukter i en långpanna under kycklingen. Då droppar saften från kycklingen ner och ger en extra härlig smak till rotfrukterna!
    Hel kyckling lagas till en innertemperatur på 70-72 grader, det tar ca 30-45 minuter.

    Det går självklart jättebra att grilla kycklingen hel, halv eller i delar. Läs mer i vår blogg. Där kan du också läsa om hur du styckar kycklingen och vi bjuder på fler tillagningstips.

  • Kycklingen kan frysas.
  • Vecka 13

    Jordärtsskock- och potatissoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Väljer du att servera soppan som lunch, gör en enkel bruschetta till, servera med krutonger eller rostade solroskärnor och pumpafrön.

    Det är en lite mer exklusiv soppa som även passar fint som förrätt. Toppa då med halstrad pilgrimsmussla, räkor, hummer, kalvbräss, färsk hyvlad tryffel, knaperstekt sidfläsk… bara fantasin sätter gränser! Du kan också mixa och sila den om du vill servera en helt slät soppa i en liten skål. Mixar du soppan med stavmixer precis innan servering får du också in lite luft, vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare.
    Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
    • Soppan kan frysas.

    Entrecôte med bea

    Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det. Ta även fram så mycket sås du tror kommer gå åt, så även det blir rumstempererat. Förvara resten i kylen.

    Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.
    • Entrecoten kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över. Bearnaisen kan ej frysas.

    Vecka 12

    Blomkålssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med rostade solroskärnor, krutonger, lite stekt bacon eller vad du nu har hemma.
    Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
    • Soppan kan frysas.

    Matkomforts köttbullskit

    Använd råvarorna som du vill. Så här gör vi med köttbullskitet. Tips på hur du spritsar köttbullar hittar du här! Har du inte tid att trilla köttbullar, gör pannbiffar. Använd lätt fuktade händer så klibbar det inte lika mycket.

    Blanda ströbrödet med 1 dl vatten, mjölk eller grädde och låt svälla ca 10 minuter. Skala (valfritt) och koka potatisen i välsaltat vatten. Smaksätt potatisen med en klick smör, salt och peppar innan servering. Finhacka eller riv 2-4 msk lök. Blanda det svällda ströbrödet med färs, lök, 1 tsk salt och ca 1 krm vitpeppar. Om du vill kan du även blanda i ett ägg. Rör till en jämn smet. Forma smeten till jämnstora köttbullar. Stek i smör och rapsolja 50/50 på medelvärme 3-5 min eller tills de är genomstekta (70 grader kärntemperatur). Häll på gräddsåsen och koka upp.

    Klyfta äpplet och stek i lite smör, krydda med lite salt och vitpeppar (alternativt servera dem råa). Servera köttbullarna och såsen med det stekta äpplet och den kokta potatisen.

    • Köttfärsen kan frysas.

    Pasta salsiccia

    Tärna zucchinin, salta och låt ligga på lite hushållspapper. Tärna paprikan. Koka pastan enligt förpackningen. Tryck ut färsen ur korvarna och fräs på medelhög värme i smör. Krydda med salt och svartpeppar. När färsen börjar få färg, tillsätt zucchini och paprika. Stek lite till och häll sedan på såsen. Se till att färsen är genomstekt. Späd eventuellt med lite vatten eller grädde. Slunga (blanda) gärna såsen med den nykokta pastan eller servera var för sig. Djupa tallrikar blir härligt att äta ur, toppa med parmesanen.
    • Korvarna och såsen går bra att frysta

    Vecka 11

    Potatis- och purjolökssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa gärna med saltrostade solroskärnor eller krutonger. Jag brukar alltid späda med lite mjölk och mixa med stavmixer precis innan servering. Då får man in lite luft vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare.
    Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
    • Soppan kan frysas.

    Matkomforts lasagnekit

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
    • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!

    Strimlad kycklingfilé med curryyoghurt

    Bryn kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. Låt steka klart under lock, tills kycklingen är genomstekt (72 grader).

    Skölj riset i kallt vatten. Koka upp 1 del ris med 1 ½ del vatten och ½ krm salt per portion. Låt det koka 10-12 minuter under lock på svag värme utan omrörning. Låt det sedan ånga av utan lock, rör om då och då. Servera kycklingen med riset, prprikan och den kalla curryyoughurten. Här har vi samlat lite härliga sidosallader.
    • Kycklingen kan frysas, såsen kan ej frysas.

    Vecka 10

    Rostad vitbönssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med krutonger, rostade solrosfrön, knaperstekt bacon eller bara några droppar olivolja.
    • Soppan kan frysas.

    Chili con carne

    Fräs gärna lite färsk vitlök och chili i olivolja, botten av en kastrull. Häll på chili con carnen och värm försiktigt. Servera med bröd, ris, bulgur eller vad ni har hemma.

    • Chili con carnen kan frysas.

    Kyckling och currysås med ris och äpple

    Bryn kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. När kycklingen fått färg, sänk värmen och häll på currysåsen. Låt puttra tills kycklingen är genomstekt (72 grader). Koka riset, 1 del ris med 1 ½ del vatten och ½ krm salt per portion. Låt det koka 10-12 minuter under lock på svag värme utan omrörning. Låt ånga av något innan servering. Stek äpplet i klyftor och smaksätt med salt, peppar och honung alternativt servera det rått i klyftor.
    • Kycklingen och såsen kan frysas.

    Vecka 9

    Tomatsoppa

    Koka upp soppan. Servera i varsin djup tallrik eller skål, toppa med valfri mängd smulad fetaost.
    Bonustips: Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
  • Soppan kan frysas.
  • Matkomforts gulasch

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Toppa gulaschen med en klick matyoghurt eller liknande och servera eventuellt med bröd eller bulgur.
  • Gulaschen kan frysas.
  • Tandoorikyckling

    Skär filéera i 3-4 bitar. Bryn kycklingen i smör i en varm stekpanna på hög värme, tills den fått färg. Krydda med salt och peppar och lägg i en ugnsform. Skaka burken med tandooriyoghurten och häll över kycklingen i formen. Baka i 200 grader ca 20 minuter. Kycklingen ska bli genomstekt och ha en innertemperatur på 72 grader.

    Skölj riste och koka upp 1 del ris med 1 ½ del vatten och 2 krm salt. Sjud under lock 10-12 minuter. Skala stammen och gör buketter av broccolin, koka 3-4 minuter i saltat vatten.

    Då såsen är baserad på yoghurt så kommer den skära sig på det karakteristiska indiska sättet och den blir en god buljong i formen.
  • Kycklingen kan frysas, såsen kan ej frysas.
  • Vecka 8

    Jordärtsskock- och sellerisoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Väljer du att servera soppan som lunch, gör en enkel bruschetta till, servera med krutonger eller rostade solroskärnor och pumpafrön.

    Det är en lite mer exklusiv soppa som även passar fint som förrätt. Toppa då med halstrad pilgrimsmussla, räkor, hummer, kalvbräss, färsk hyvlad tryffel, knaperstekt sidfläsk… bara fantasin sätter gränser! Du kan också mixa och sila den om du vill servera en helt slät soppa i en liten skål. Mixar du soppan med stavmixer precis innan servering får du också in lite luft, vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare.
    Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
  • Soppan kan frysas.
  • Spagetti och köttfärssås

    Koka pastan enligt förpackningen. Fräs färsen på medelhög värme i smör. Krydda med salt och svartpeppar. När färsen fått färg, häll på såsen och låt allt bli varmt. Späd eventuellt med lite vatten eller grädde. Blanda gärna köttfärssåsen med den nykokta pastan eller servera var för sig.
  • Färsen och tomatsåsen går bra att frysta
  • Kycklingspett med bulgur

    Skär kycklingfilén i stora tärningar och trä upp så det blir ett spett per person. Lägg dem i en form och häll över hälften av glacen, samt krydda med lite salt och peppar. Sätt in formen med spetten i ugnen och låt steka ca 15-20 minuter eller tills kycklingen har en kärntemperatur på 72 grader. Rör om lite i formen en gång under tillagningen så det blir jämnt stekt.

    Blanda bulguren med dubbel mängd kallt vatten och ca 1/2 krm salt per person. Koka upp bulguren och låt sjuda 10-12 minuter under lock eller tills all vätska kokat bort.

    Hetta upp en panna med olivolja, stek broccolibuketter och skalad stam, krydda med lite salt och peppar. Tillsätt resten av glacen och låt reducera in i broccolin några minuter under omrörning. Vänd till sist ner den kokta bulguren och smaka av.
  • Kycklingen går bra att frysta, sås och glace kan inte frysas.
  • Vecka 7

    Blomkålssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med rostade solroskärnor, krutonger, lite stekt bacon eller vad du nu har hemma.
    Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
    • Soppan kan frysas.

    Pizzakit

    Skiva tomat och mozzarella tunt samt strimla skinkan. Lägg pizzabottnarna på plåtar och fördela tomatsåsen på dem. Bred ut valfri mängd sås med en sked. Sprid ut tomatskivor, mozzarellaskivor och strimlad skinka på pizzorna. Krydda med lite salt och (nymalen) svartpeppar.

    Sätt in pizzorna i den varma ugnen ca 7 minuter eller tills pizzan fått färg. Har du varmluftsugn så kan du sätta in två plåtar samtidigt.
  • Tomatsåsen och skinkan kan frysas.
  • Råraka med löjrom, crème fraiche och rödlök

    Jag föredrar att göra små rårakor, det går snabbare och de små är enklare att vända. Riv potatisen fint och lägg den finrivna potatisen i en bunke, krydda med salt och nymald svartpepparn. Finhacka rödlöken. Värm upp en panna på medelhög värme. Klicka i rikligt med smör och rapsolja 50/50. Ta en näve potatis och krama ur vätska ur potatisen med handen. Lägg i den varma pannan och platta ut potatisen till en råraka. Gör du små kan du steka ett par åt gången. Låt steka tills de börjar bli frasiga i kanterna och fått fin färg, i 3–5 minuter. Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan. Lägg de färdigstekta rårakorna på hushållspapper så att eventuellt överflödigt fett sugs upp medan du steker resten. Portionera ut löjrommen, crème fraiche och rödlöken på rårakorna och om du vill, garnera med citron och dill. Servera direkt.
  • Löjrommen kan frysas.
  • Kalvfilé

    Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att göra det rumstempererat. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn.

    En bit som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium, då har köttet en innertemperatur på 56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Värm såsen försiktigt.
    Tips på tillbehör hittar du här.
  • Köttet och såsen kan frysas.
  • Vecka 6

    Henriks kryddade kycklingbuljong

  • God, nyttig och ger bra energi. Lätt att få i sig även om man är sjuk och inte på topp eller direkt hungrig. Buljongen är kryddskark, ska du dricka den som den är kan du späda den med varmt vatten tills du får önskad smak och konsistens.
  • Buljongen passar bra som grund till ramen. Koka valfria nudlar och lägg i den uppvärmda buljongen. Toppa med valfria grönsaker och eventuellt kött:
    • – Shiitakesvamp
      – Norisjögräs
      – Bambuskott
      – Kokt ägg
      – Salladslök
      – Majs
      – Tofu
      – Skivat kött (kyckling, fläsk- eller nötkött)
      Det blir en fyllig måltid som värmer gott.
  • Det är också en perfekt såsgrund att ha i frysen. Koka upp med grädde och crème fraiche och du har en toppensås till exempelvis fläskkött.
    • Kycklingbuljongen går utmärkt att frysa.

    Pasta carbonara med svamp

    Skala och skiva betan tunt med hjälp av en mandolin. Krydda med pressad citron, lite salt och olivolja och låt marinera tills det är dags att äta. Rör om då och då.

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Vi har räknat ca 125 g okokt pasta per portion.

    Skiva svampen och tärna löken. Stek lök och svamp på medelhög värme, i olja eller smör. Låt svampen först släppa vätskan, koka torrt och sedan få färg. Krydda med salt och peppar. Häll på valfri mängd grädde. Låt grädden koka ner 1/3 del och smaka av med salt och nymalen svartpeppar från kvarn.

    Vänd ner den kokta pastan i såsen med svamp och smaka av igen. Servera i en djup tallrik, placera en äggula på varje tallrik och rör ner i pastan. Strö över osten och servera med den citronmarinerade polkabetan vid sidan av.

    Kycklinggryta

    Skölj riset i kallt vatten. Koka upp 1 del ris med 1 ½ del vatten och ½ krm salt per portion. Låt det koka 10-12 minuter under lock på svag värme utan omrörning. Låt det sedan ånga av utan lock, rör om då och då.

    Bryn den tärnade kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. När kycklingen fått färg, häll på såsen, koka upp och låt sjuda under lock tills kycklingen är genomstekt (72 grader innertemperatur), späd eventuellt med lite vatten.

    Rensa och skär broccolin i buketter. Lägg broccolibuketterna i kokande vatten, låt koka 2-3 minuter. Häll av och smaksätt med en klick smör samt eventuellt lite salt och peppar. Vi älskar att råsteka grönt. Vill du hellre råsteka broccolin hittar du tips på hur du enkelt råsteker grönsaker i vår Food Court.

    Servera kycklinggrytan från pannan med riset och den kokta broccolin.
    • Kycklingen och såsen kan frysas.

    Lunch by Matkomfort vecka 5

    Potatis- och purjolökssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa gärna med saltrostade solroskärnor eller krutonger. Jag brukar alltid späda med lite mjölk och mixa med stavmixer precis innan servering. Då får man in lite luft vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare.
    Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
    • Soppan kan frysas.

    Matkomforts köttbullskit

    Använd råvarorna som du vill. Så här gör vi med köttbullskitet. Tips på hur du spritsar köttbullar hittar du här! Har du inte tid att trilla köttbullar, gör pannbiffar. Använd lätt fuktade händer så klibbar det inte lika mycket.

    Blanda ströbrödet med 1 dl vatten, mjölk eller grädde och låt svälla ca 10 minuter. Skala (valfritt) och koka potatisen i välsaltat vatten. Smaksätt potatisen med en klick smör, salt och peppar innan servering. Finhacka eller riv 2-4 msk lök. Blanda det svällda ströbrödet med färs, lök, 1 tsk salt och ca 1 krm vitpeppar. Om du vill kan du även blanda i ett ägg. Rör till en jämn smet. Forma smeten till jämnstora köttbullar. Stek i smör och rapsolja 50/50 på medelvärme 3-5 min eller tills de är genomstekta (70 grader kärntemperatur). Häll på gräddsåsen och koka upp.

    Klyfta äpplet och stek i lite smör, krydda med lite salt och vitpeppar (alternativt servera dem råa). Servera köttbullarna och såsen med det stekta äpplet, lingonen och den kokta potatisen.

    • Köttfärsen kan frysas.

    Lunch by Matkomfort vecka 4

    Tomatsoppa

    Koka upp soppan. Servera i varsin djup tallrik eller skål, toppa med valfri mängd smulad fetaost.
    Bonustips: Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
    • Soppan kan frysas.

    Matkomforts lasagnekit

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
    • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!

    Rostade betor med kockarnas potatispuré

    Förbered Värm ugnen till 200 grader. Ta ut smöret så det blir rumstempererat. Servera det rumstemperarat eller smält det försiktigt i en kastrull.

    Tips från kocken Lägg steklöken i lite varmt vatten så blir de lättare att skala.

    Gör så här
    Skala och klyfta betorna, skala steklöken. Lägg allt i en långpanna och blanda upp med olivolja, krydda med salt och peppar. Sätt in löken och betorna i den varma ugnen ca 35 minuter. Efter ungefär 2/3 delar av tiden ta ut och smula över fetaost och sätt sedan tillbaka i ugnen. Betorna ska vara lite krispiga när de är klara.

    Värm purén försiktigt i en kastrull under omrörning. Repa ostronskivlingen och stek i smör, krydda med salt och peppar. Låt steka ganska länge så den har chans att bli lite krispig och lägg den sedan på lite hushållspapper så den torkar till.

    Lägg purén i mitten av varsin tallrik, betor och steklök runt om, toppa purén med svamp och en klick rumstemperarat eller smält bearnaisesmör.

    Lunch by Matkomfort vecka 3

    Rostad vitbönssoppa med prosciuttochips

    Lägg skinkskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt torka i ugnen ca 10 minuter på 200 grader. Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med chipsen.
    Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
    • Soppan och skinkan kan frysas.

    Mexgryta

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Servera den med ris, tortillabröd, tortillachips, gräddfil, syrad rödlök, majs… välj de tillbehör som du tycker passar bäst eller som finns hemma.
  • Grytan kan frysas.
  • Currykycklinggryta

    Skölj riset i kallt vatten. Koka upp ris med vatten och salt, låt koka 10-12 minuter och låt det sedan ånga av. Kycklingen bryns på medelhög värme tills den fått fin färg runt om. Krydda och häll på såsen, sänk värmen och låt sjuda tills kycklingen är genomstekt. Servera kycklingcurryn tillsammans med det nykokta riset, fräst äpple och rödlök. Plus kanske en grönsallad eller varför inte nykokt broccoli.
  • Grytbasen och kycklingen kan frysas.
  • GOTT NYTT ÅR!

    Matkomforts nyårsbutik

    I vår Food Court visar jag hur du får köttet perfekt stekt och du hittar massor av tips och recept. Vår Food Court hittar du här.

    GOD JUL

    Matkomfots jullåda

    Så här tänker vi med jullådan. Givetvis kan du göra på ditt eget sätt med de olika råvarorna. Beredningstexten kommer även i lådan. En liten tryckfelstomtenisse hade smugit sig in, nya instruktioner uppdaterade här.
    Kockens nya instruktioner

    Lunch by Matkomfort vecka 50

    Blomkålssoppa med rostade solroskärnor

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med rostade solroskärnor.
    Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
  • Soppan kan frysas.
  • Kycklinggryta

    Koka 1 del ris med 1 1/2 del vatten och 2 krm salt och koka 10-12 minuter under lock. Bryn kycklingen, salta och peppra. När kycklingen fått färg, häll på såsen, koka upp och låt kycklingen sjuda klart under lock. Skär broccolin i buketter, skala stammen. Lägg i kokande vatten och låt koka 2-3 minuter. Smaksätt med en klick smör, salt och peppar. Alternativt råstek broccolin.
  • Kycklingen och såsen kan frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 49

    Potatis- och purjolökssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med de saltrostade solroskärnorna. Jag brukar alltid späda med lite mjölk och mixa med stavmixer precis innan servering. Då får man in lite luft vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare.
    Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan kan frysas.
  • Risotto

    Ta bort lamellerna (valfritt) och skiva portabellosvampen. Värm buljongen i en kastrull. Riv parmesanen.
    Fräs riset någon minut i olivolja. Häll på 1/4 dl vatten per portion (alt. vitt vin) och låt koka in. Tillsätt den varma buljongen, lite i taget. Börja med knappt hälften, ta sedan 1/2 dl i taget efterhand som riset suger åt sig buljongen. Sänk värmen och rör om ofta. Risotton ska bli lös, men ha en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Späd eventuellt med lite vatten. Detta moment tar 18-20 minuter

    Värm en stekpanna och stek svampen i smör och olivolja, krydda med salt och peppar. Lyft svampen till ett fat och torka ur pannan. Värm pannan på nytt och rista (stek utan fett) skinka på båda sidor så den blir knaprig.

    Ta bort kastrullen med risotton från värmen, vänd ner önskad mängd parmesan och smör. Ost och smör gör risotton fastare och krämigare. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar från kvarn. Rör om väl och servera i djupa tallrikar. Toppa med den stekta svampen och avsluta med den ristade skinkan.
  • Buljongen kan frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 48

    Tomatsoppa

    Koka upp soppan. Servera i varsin djup tallrik eller skål, toppa med valfri mängd smulad fetaost. Bonustips: Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
  • Soppan kan frysas.
  • Matkomforts lasagnekit

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!
  • Lunch by Matkomfort vecka 47

    Rostad vitbönssoppa med prosciuttochips

    Lägg skinkskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt torka i ugnen ca 10 minuter på 200 grader. Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med chipsen.
    Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan och skinkan kan frysas.
  • Matkomforts gulasch

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Toppa gulaschen med en klick matyoghurt eller liknande och servera eventuellt med bröd eller bulgur.
  • Gulaschen kan frysas.
  • Sushikit

    Poké bowl: ställ fram skålar med edamamebönor, strimlad gurka och morot, mango och avokado i tärningar plus sushilaxen skuren i tärningar eller dunna skivor. Kanske även stekta halloumitärningar. Låt var och en få plocka det de vill ha och ringla dressing och kanske strö sesamfrön över hela härligheten. Chilimajonnäsen blir pricken över i:et. Tänk lite taco.
    Du kan också servera laxen som carpaccio, ceviche eller en härlig sallad. På salmalax.se hittar du massor av inspiration och recept!
  • Laxen går att frysa, såserna går ej att frysa.
  • Lunch by Matkomfort vecka 46

    Blomkålssoppa med rostade solroskärnor

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med rostade solroskärnor.
    Bonustips: Rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
  • Soppan kan frysas.
  • Hel kyckling med ratatouille

    Sätt ugnen på 200-220 grader. Häll ratatouillen i en form eller långpanna. Dela den hela kycklingen en gång på längden för jämnare tillagning. Eller dela upp den i flera delar. Salta och peppra rikligt. Lägg kycklingen med skinnsidan uppåt på ett galler och sätt in i ugnen med ratatouillen under. Då droppar saften från kycklingen ner och ger en extra härlig smak till ratatouillen!
    Hel kyckling lagas till en innertemperatur på 70-72 grader, det tar ca 30-45 minuter. Ta ut smöret så det blir rumstempererat.

    Det går självklart jättebra att grilla kycklingen hel, halv eller i delar. Läs mer i vår blogg. Där kan du också läsa om hur du styckar kycklingen och vi bjuder på fler tillagningstips.

  • Kycklingen, ratatouillen och kryddsmöret kan frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 45

    Potatis- och purjolökssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med de saltrostade solroskärnorna. Jag brukar alltid späda med lite mjölk och mixa med stavmixer precis innan servering. Då får man in lite luft vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare. Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan kan frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 44

    Tomatsoppa

    Koka upp soppan. Servera i varsin djup tallrik eller skål, toppa med valfri mängd smulad fetaost.
    Bonustips: Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
  • Soppan kan frysas.
  • Gnocci med lufttorkad skinka

    Vill du stekta – Värm en rymlig stekpanna med smör och rapsolja 50/50. Stek på medeltemperatur ett par minuter, tills gyllene runt om. Stek ett paket åt gången så det inte blir för fullt i pannan.
    Ugnsbaka – Värm ugnen till 225 grader. Lägg gnocchin på en långpanna ca 20 minuter tills den får färg. Servera på varsin tallrik och toppa med skinkan, riv parmesan och droppa citron över gnocchin.
    Bonustips: Har du lite rucola hemma, toppa med den!
  • Gnocchin och skinkan kan frysas.
  • Höstlovshjälpen, vecka 44

    Pasta bolognaise

    Koka pastan enligt förpackningen. Fräs färsen på medelhög värme i smör. Krydda med salt och svartpeppar. När färsen fått färg, häll på såsen och låt allt bli varmt. Späd eventuellt med lite vatten eller grädde. Blanda gärna köttfärssåsen med den nykokta pastan eller servera var för sig.
  • Köttfärsen och såsen kan frysas
  • Örtmarinerade miniklubbor

    Lägg de örtmarinerade miniklubborna på ett galler med en långpanna under. Stek i ugn på 225°C. Använd en ugnstermometer för att mäta innertemperaturen i den tjocka delen på miniklubban. De är färdiga när de når 83°C. Låt vila i några minuter innan servering. Servera som snacks eller förrätt. Alternativt som hel måltid med valfria tillbehör som till exempel hemgjorda pommes och sallad.
  • Kycklingklubborna kan frysas.
  • Matkomforts gulasch

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Toppa gulaschen med en klick matyoghurt eller liknande och servera eventuellt med bröd eller bulgur.
  • Gulaschen kan frysas.
  • 1 kopp varm choklad deluxe

    Rör 1 msk kakao och 1 msk socker med 2 msk grädde till en slät kräm. Häll på 1,5 dl varm mjölk och toppa med vispad grädde och lite riven choklad.

    Lunch by Matkomfort vecka 43

    Rostad vitbönssoppa men tomat- och parmesanröra

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Klicka i tomat- och parmesanröran vartefter du äter. Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan kan frysas. Röran kan frysas men tappar lite i färg.
  • Caesarsallad med krutonger och bacon

    Skär salladen, grovt. Skölj i kallt vatten och låt torka ordentligt på en ren kökshandduk. Skär kycklingen och stek i smör/rapsolja tills den är genomstekt. Dela baconet 3-4 gånger och stek knaprigt. Skiva, riv eller smula parmesanen. Slunga (blanda) den torkade salladen med dressing och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Vänd ner kyckligen och servera salladen på en stor tallrik, toppa med knaprigt bacon och krutonger. Bonustips: Har du lite rödlök hemma så skiva tunt och vänd i lite när du slungar salladen med dressing.
  • Kyckling, bacon och krutonger kan frysas. Dressingen kan ej frysas
  • Biff

    Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att få det rumstempererat.
    Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Godast till tycker jag är en enkelt tomat- och mozzarellasallad, salta, peppra och ringla över en riktigt god olivolja. Välj potatis i valfri form och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.

    Lunch by Matkomfort vecka 42

    Kryddig kokosmjölkssoppa med ingefära och morot plus vitlöksstekt tunnbröd

    Koka upp soppan och servera gärna i varma djupa tallrikar. Pensla bröden med örtoljan och värm några minuter på varje sida i en stekpanna. Salta och peppra. Bryt och doppa brödet vartefter du äter. Bonustips: Har du färsk koriander i örtodlingen så passar det utmärkt att klippa över soppan.
  • Soppan och brödet kan frysas. Örtoljan har bra hållbarhet.
  • Christians Boeuf Bourguignon, vecka 42

    Nu har du något riktigt bra i kylskåpet!

    Ta fram smöret så det blir rumstempererat. Lägg så mycket av schalottenlöken du vill ha, i en skål med varmt vatten, då blir det enklare att skala den. Skala potatisen och koka i saltat vatten. Värm köttet i plastpåsen, i en kastrull med sjudande vatten. Det tar 15-20 minuter. Men det gör inget om det tar längre.

    Kvarta svampen. Skär av svålen (ca 1 mm) på sidfläsket och tärna. Skala löken. (tog bort tärna) Börja med att svetta löken i smör i en stekpanna på medelvärme. Ha gärna i en liten skvätt vatten och sätt på ett lock, så den får ånga sig mjuk några minuter. Ha i sidfläsket och stek lite till. Sist har du i svampen och steker alt tills det får lite färg, krydda med salt och svartpeppar från kvarn.

    Pressa eller mosa potatisen med en potatisstomp. Det blir en finare puré om du pressar den. Vispa i varm mjölk och klicka i det rumstempererade smöret vartefter. Vispa till en slät puré eller önskad konsistens på mos, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

    Fördela köttet och skyn i varma djupa tallrikar eller en större serveringsskål. Toppa med baconfräset och grovhackad persilja. Servera potatispurén vid sidan av. Här ser du en bild på fräset och hur vi serverade grytan.

  • Köttet och sidfläsket kan frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 41

    Blomkålssoppa med surdegskrutonger

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med krutongerna. Bonustips: Ljumma på krutongerna något och rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta pesto med semitorkad cocktailtomat

    Baka tomaterna på låg värme i 2-4 timmar. Kanske har du tid att fixa det en kväll innan du ska äta eller om du jobbar hemma. Läs mer i vår Food Court. Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Blanda med peston, toppa med tomaterna och servera direkt. Bonustips: Riv gärna lite parmesan över.
  • Peston kan frysas. Tappar lite i färg men smak och konsistens är densamma
  • Matkomforts lasagnekit, vecka 41

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!
  • Entrecote

    Mitt favoritkött när det kommer till grillning. Salta, peppra och grilla.
    Ta fram smöret så det blir rumstempererat. När du grillar entrecote kan det droppa fett som antänds och börjar brinna i grillen. Så grilla det bara tills det får fin färg och låt det sedan gå klart på ett svalare ställe på grillen. Stek till önskad innertemperatur och låt vila lite innan du serverar.

  • Köttet och smöret kan frysas.
  • Confiterad anka, anklårsconfit på burk

    Confiterad anka blir magisk med rätt tillbehör. Klicka dig vidare till vår blogg för komplett recept.

    Lunch by Matkomfort vecka 40

    Potatis- och purjolökssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med de saltrostade solroskärnorna. Jag brukar alltid späda med lite mjölk och mixa med stavmixer precis innan servering. Då får man in lite luft vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare. Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan kan frysas.
  • Kycklingsallad

    Stek kycklingen på hög värme i lite smör eller olivolja så den får lite färg, krydda med nymalen svartpeppar och låt svalna en stund. Skiva rödlöken tunt, blanda löken med salladen och lite av dressingen, smaka av med flingsalt och svartpeppar. Lägg upp på varsin tallrik och lägg den ljumma kycklingen ovanpå. Toppa med mer dressing. Bonustips: Har du någon kokt pasta, bulgur eller liknande så blanda det i salladen, så får du mer kolhydrater.
  • Kycklingen kan frysas. Dressingen kan ej frysas.
  • Hel kyckling med rotfrukter

    Sätt ugnen på 200-220 grader. Skala eller skrubba rotfrukterna och dela i mindre bitar. Lägg i en långpanna, krydda med salt, peppar och olivolja. Dela den hela kycklingen en gång på längden för jämnare tillagning. Salta och peppra rikligt, gnid in kycklingskinnet med kryddan och lägg den på rotfrukterna. Hel kyckling lagas till en innertemperatur på 70-72 grader, det tar ca 30-45 minuter. Ta ut smöret så det blir rumstempererat.

    Det går självklart jättebra att grilla kycklingen hel, halv eller i delar. Läs mer i vår blogg. Där kan du också läsa om hur du styckar kycklingen och vi bjuder på tillagningstips.

  • Kycklingen och kryddsmöret kan frysas.
  • Chili con carne

    Fräs gärna lite färsk vitlök och chili i olivolja, botten av en kastrull. Häll på chili con carnen och värm försiktigt. Servera med bröd, ris, bulgur eller vad ni har hemma.

  • Chili con carnen kan frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 39

    Tomatsoppa

    Koka upp soppan. Servera i varsin djup tallrik eller skål, toppa med valfri mängd smulad fetaost. Bonustips: Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta Alfredo

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Koka upp såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Servera pastan i djup tallrik och toppa med någon skiva prosciutto crudo. Bonustips: Har du någon färsk ört till hands så garnera med någon hel kvist eller lite hackade örter.
  • Ostsås och skinka kan frysas.
  • Gnocci med svamp

    Värm ugnen till 225 grader. Dela tomaten och skiva svampen, krydda med lite salt och peppar. Lägg ut gnocchin på en långpanna, blanda med 4-5 msk olivolja per paket gnocchi. Krydda med salt och svartpeppar. Se till att ugnen har kommit upp i värme och sätt in långpannan ca 20 minuter tills den får färg. Efter ungefär halva tiden, ta ut långpannan och den kryddade tomaten och svampen och sätt tillbaka in i ugnen. Servera på varsin tallrik och toppa med färskosten. Bonustips: Sugen på kött? Strimla lite smörgåsskinka eller korv och vänd i innan servering.
  • Färskosten kan ej frysas.
  • Råraka med löjrom, smetana och rödlök

    Jag föredrar att göra små rårakor, det går snabbare och de små är enklare att vända. Riv potatisen fint och lägg den finrivna potatisen i en bunke, krydda med salt och nymald svartpepparn. Finhacka rödlöken. Värm upp en panna på medelhög värme. Klicka i rikligt med smör och rapsolja 50/50. Ta en näve potatis och krama ur vätska ur potatisen med handen. Lägg i den varma pannan och platta ut potatisen till en råraka. Gör du små kan du steka ett par åt gången. Låt steka tills de börjar bli frasiga i kanterna och fått fin färg, i 3–5 minuter. Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan. Lägg de färdigstekta rårakorna på hushållspapper så att eventuellt överflödigt fett sugs upp medan du steker resten. Portionera ut löjrommen, smetanan och rödlöken på rårakorna och om du vill, garnera med citron och dill. Servera direkt.
  • Löjrommen kan frysas.
  • Confiterad anka, anklårsconfit på burk

    Confiterad anka blir magisk med rätt tillbehör. Klicka dig vidare till vår blogg för komplett recept.

    Lunch by Matkomfort vecka 38

    Rostad vitbönssoppa men tomat- och parmesanröra

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Klicka i tomat- och parmesanröran vartefter du äter. Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan kan frysas. Röran kan frysas men tappar lite i färg.
  • Pasta al funghi

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Koka upp såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Lägg pastan i en djup tallrik och toppa med rucola, olivolja och svartpeppar. Bonustips: Har du någon lite trött svamp i kylen så stek den och vänd i såsen.
  • Såsen kan frysas.
  • Enkel Caesarsallad med krutonger och bacon

    Skär salladen, grovt. Skölj i kallt vatten och låt torka ordentligt på en ren kökshandduk. Dela baconet 3-4 gånger och stek knaprigt. Slunga (blanda) den torkade salladen med dressing och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Servera salladen på en stor tallrik, toppa med knaprigt bacon och krutonger. Bonustips: Har du lite rödlök hemma så skiva tunt och vänd i lite när du slungar salladen med dressing.
  • Bacon och krutonger kan frysas. Dressingen kan ej frysas
  • Matkomforts dhal vecka 38

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Komplettera med basmatiris, en god yoghurt och en gurksallad. Kanske även indiska bröd som naan eller papadums? Finns i välsorterade mataffärer.
  • Grytan kan frysas.
  • Biff

    Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att få det rumstempererat.
    Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Godast till tycker jag är en enkelt tomat- och mozzarellasallad, salta, peppra och ringla över en riktigt god olivolja. Välj potatis i valfri form och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.

    Lunch by Matkomfort vecka 37

    Asiatisk morots- och ingefärssoppa med vitlöksstekt tunnbröd

    Koka upp soppan och servera gärna i varma djupa tallrikar. Pensla bröden med örtoljan och värm några minuter på varje sida i en stekpanna. Salta och peppra. Bryt och doppa brödet vartefter du äter. Bonustips: Har du färsk koriander i örtodlingen så passar det utmärkt att klippa över soppan.
  • Soppan och brödet kan frysas. Örtoljan har bra hållbarhet.
  • Pasta med paprikarelish, marinerade mixoliver och mozzarella

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Tärna mozzarellan och blanda med oliverna. Ljumma på såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Lägg i djup tallrik och toppa med oliver och mozzarella. Bonustips: Toppa med någon enstaka skiva lufttorkad skinka eller lufttorkad salami
  • Paprikarelishen kan frysas.
  • Bjärekyckling ”macka” på surdegsbröd, salladsblad och tomat

    Skär brödet och stek snittytan (dela det som en fralla). Skiva kycklingen och tomaterna. Bred majonnäs på brödet, lägg på sallad, kyckling och tomat, krydda med salt, svartpeppar och olivolja, ät med kniv och gaffel.
  • Kycklingen har bra hållbarhet och kan frysas, brödet kan frysas, majonnäsen kan ej frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 36

    Blomkålssoppa med surdegskrutonger

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med krutongerna. Bonustips: Ljumma på krutongerna något och rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta pesto med semitorkad cocktailtomat

    Baka tomaterna på låg värme i 2-4 timmar. Kanske har du tid att fixa det en kväll innan du ska äta eller om du jobbar hemma. Läs mer i vår Food Court. Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Blanda med peston, toppa med tomaterna och servera direkt. Bonustips: Riv gärna lite parmesan över.
  • Peston kan frysas. Tappar lite i färg men smak och konsistens är densamma
  • Bakad potatis med kapris- och laxröra samt marinerade cocktailtomater

    Sätt ugnen på 225-250°. Gärna under förmiddagens kaffepaus, så är den klar i god tid för lunchen. Tvätta potatisen och picka ett par gånger med en gaffel. Lägg dem på ett ugnsgaller och baka tills de blir mjuka, 45-60 minuter beroende på storlek. Potatisen kan också bakas i mikrougn, 12-15 minuter. Dela tomaterna och marinera i lite svartpeppar, salt och en knivsudd valfritt socker eller honung. Dela laxen med en gaffel eller med fingrarna, vänd i valfri mängd majonnäs och smak av med salt och peppar om det behövs. Skär ett kryss potatisen och lägg i fyllning. Servera tomaterna vid sidan av.
  • Laxen kan frysas, såsen kan ej frysas.
  • Oxfilé med Matkomforts bearnaise, vecka 36

    Biten räcker till ca 8 personer. Om du vill att alla ska få liknande portioner, skär lite tunnare skivor och skär tärningar av ändarna och trä upp på spett! Går inte allt åt, tärna och frys in till en annan gång. Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Börja med att förbereda dina tillbehör, köttet är godast nystekt. Torka av, en torr yta ger en jämnare stekyta. Värm upp din stekpanna med smör och lägg i köttet när smöret smält och tystnat. Täck inte pannans yta med mer än 2/3. Lägger du i mer i pannan blir den kall och du får ett mer kokt än stekt kött. Du vill ha reaktionen när du lägger köttet i den heta pannan och det varma smöret. Den är den som ger färg, doft och smak åt köttet. Sänk värmen och stek köttet 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Använd en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur. Låt vila 5 minuter innan servering. Servera med valfritt tillbehör och en sidosallad. Blir ändarna över? Vill du kanske göra Biff Rydberg av dem med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.
  • Oxfilén har bra hållbarhet men kan frysas om du inte hinner äta upp den alternativt om det blir en bit över. Såsen kan ej frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 35

    Potatis- och purjolökssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med de saltrostade solroskärnorna. Jag brukar alltid späda med lite mjölk och mixa med stavmixer precis innan servering. Då får man in lite luft vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare. Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta Ratta

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Tärna och stek halloumin i olivolja, krydda med nymalen svartpeppar. Koka upp såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Lägg i djup tallrik och toppa med lite stekt halloumi. Bonustips: Toppa med någon färsk ört alternativt lite babyspenat eller rucola.
  • Såsen kan frysas.
  • Kycklingsallad

    Stek kycklingen på hög värme i lite smör eller olivolja så den får lite färg, krydda med nymalen svartpeppar och låt svalna en stund. Skiva rödlöken tunt, blanda löken med salladen och lite av dressingen, smaka av med flingsalt och svartpeppar. Lägg upp på varsin tallrik och lägg den ljumma kycklingen ovanpå. Toppa med mer dressing. Bonustips: Har du någon kokt pasta, bulgur eller liknande så blanda det i salladen, så får du mer kolhydrater.
  • Kycklingen kan frysas. Dressingen kan ej frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 34

    Tomatsoppa

    Koka upp soppan. Servera i varsin djup tallrik eller skål, toppa med valfri mängd smulad fetaost. Bonustips: Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta Alfredo

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Koka upp såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Servera pastan i djup tallrik och toppa med någon skiva prosciutto crudo. Bonustips: Har du någon färsk ört till hands så garnera med någon hel kvist eller lite hackade örter.
  • Ostsås och skinka kan frysas.
  • Gnocci med svamp

    Värm ugnen till 225 grader. Dela tomaten och skiva svampen, krydda med lite salt och peppar. Lägg ut gnocchin på en långpanna, blanda med 4-5 msk olivolja per paket gnocchi. Krydda med salt och svartpeppar. Se till att ugnen har kommit upp i värme och sätt in långpannan ca 20 minuter tills den får färg. Efter ungefär halva tiden, ta ut långpannan och den kryddade tomaten och svampen och sätt tillbaka in i ugnen. Servera på varsin tallrik och toppa med färskosten. Bonustips: Sugen på kött? Strimla lite smörgåsskinka eller korv och vänd i innan servering.
  • Färskosten kan ej frysas.
  • Sommar-/grillåda, vecka 27

    Här är våra instruktioner och tillagningstips för några av råvarorna i sommarlådan.

    Entrecote

    Mitt favoritkött när det kommer till grillning. Salta, peppra och grilla.
    När du grillar entrecote kan det droppa fett som antänds och börjar brinna i grillen. Så grilla det bara tills det får fin färg och låt det sedan gå klart på ett svalare ställe på grillen. Stek till önskad innertemperatur och låt vila lite innan du serverar.

    Biff

    Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att få det rumstempererat.
    Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Godast till tycker jag är en enkelt tomat- och mozzarellasallad, salta, peppra och ringla över en riktigt god olivolja. Välj potatis i valfri form och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.

    Flankstek

    Flankstek är ett kött med lite mer struktur och grövre fibrer. Det är ett magert kött med lite fett men som med rätt tillagning ändå blir väldigt saftigt och gott.
    Så här tillagar vi det helst: Krydda köttet runt om med mycket salt och peppar. Grilla på hög temperatur, viktigt att du tar köttet av grillen när det är medium rare, ca 52 grader. Låt köttet vila. Skiva flanksteken tunt ( ) så att du kapar fibrerna. Salta, peppra, pressa över citron och ringla olivolja över snittytorna. Givetvis kan du använda någon glace eller rubbing om du vill och har någon favorit. Inget fel med det! Men jag föredrar att endast köra salt och peppar. När du får flanksteken har den redan legat och mörat till sig, men den kan absolut ligga några veckor till.

    Karré

    Ska du grilla fläskkött tycker jag att karré är oslagbart eftersom det har insprängt fett. Kotlett och fläskfilé har en tendens att lätt bli torrt. Det passar bra att marinera eller använd lite av bbq-såsen som glace, pensla på mot slutet av grillningen. Här kan du gå upp till en innertemperatur av 72 grader.

    Halloumi

    Brukar din halloumi trilla genom gallret när du grillar? Det gjorde den för mig till jag fick veta att jag gjorde fel. Förut grillade jag den i skivor men nu grillar jag den alltid hel. Förutom att den inte trillar igenom är en annan fördel med att grilla den hel att den blir lite krämig inuti och inte riktigt lika gnisslig. Tänk på att då grilla den ganska länge på lite lägre temperatur. Den är dags att vända osten när den släpper från gallret. Skiva och servera osten som ett tillbehör eller ersättning för kött.

  • Allt utom Halloumin kan frysas.
  • Midsommarlåda, vecka 25

    Här är våra instruktioner och tillagningstips för några av råvarorna i midsommarlådan. Saknar du något, hör av dig!

    Färskpotatis

    Koka eller snarare sjud potatisen i rikligt saltat vatten (minst 1 msk salt/liter vatten) och givetvis en härlig knippe dill, du använder med fördel stjälkarna här! Koka gärna med en klick smör om det ska vara extra festligt. Tid är svårt att ange, beror förstås på storleken. Ca 15 minuter. Låt den sedan stå och dra tills den är klar, känn med en sticka.

    Oxfilé

    Biten räcker till ca 8 personer. Om du vill att alla ska få liknande portioner, skär lite tunnare skivor och skär tärningar av ändarna och trä upp på spett! Går inte allt åt, tärna och frys in till en annan gång.

    Ta fram köttet och kryddsmöret så de hinner bli rumstempererade. Börja med att förbereda dina tillbehör, köttet är godast nystekt. Torka av, en torr yta ger en jämnare stekyta. Tänd grillen eller värm upp din stekpanna med smör och lägg i köttet när smöret smält och tystnat. Täck inte pannans yta med mer än 2/3. Lägger du i mer i pannan blir den kall och du får ett mer kokt än stekt kött. Du vill ha reaktionen när du lägger köttet i den heta pannan och det varma smöret. Den är den som ger färg, doft och smak åt köttet. Sänk värmen och stek köttet 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Använd en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur. Låt vila 5 minuter innan servering. Servera med potatisgratängen, kryddsmöret och en sidosallad.

    Blir ändarna över? Vill du kanske göra Biff Rydberg av dem med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.

    Potatisgratäng

    Värm ugnen till 225 grader. Häll ut potatisgratängen i en smord ugnsfast form och strö eventuellt över lite riven ost, till exempel parmesan. Sätt in formen i den varma ugnen 30-45 minuter eller tills den är het rakt igenom och fått fin färg på ytan.

    Såser

    Majonnäsen passar som bas till egna sillsåser, varmrökt lax eller varför inte på koka ägghalvor som du sedan toppar med räkor.

  • Oxfilén har bra hållbarhet men kan frysas om du inte äter upp den på midsommarafton alternativt om det blir en bit över. Kryddsmöret och korvarna kan också frysas.

    Sommarlåda med kyckling, vecka 24

    Dela gärna den hela kycklingen en gång på längden för jämnare tillagning. Eller stycka den i fler delar, läs mer i vår blogg. Sätt ugnen på 220 grader. Salta och peppra rikligt. Gnid in kycklingskinnet med tacokryddan eller soja. Hel kyckling lagas till en innertemperatur på 70-72 grader. Plocka ut delarna vartefter de är klara om du styckat kycklingen. Tiden skiljer inte så jättemycket om den är styckad i någorlunda jämnstora bitar. Läs mer om hur du styckar i vår blogg. Där hittar du också fler tillagningstips. Det går självklart jättebra att grilla kycklingen hel, halv eller i delar. Kycklinglåren är av naturen väldigt saftiga och passar bra att grilla. Du kan också strimla dem och steka hårt i panna, i lite smör och olja. Det är viktigt att kycklingen är genomstekt (72 grader). Här har vi samlat lite härliga sidosallader och i bloggen hittar du massor av olika tillbehör.

    Lunch by Matkomfort vecka 23

    Blomkålssoppa med surdegskrutonger

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med krutongerna. Bonustips: Ljumma på krutongerna något och rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta pesto med semitorkad cocktailtomat

    Baka tomaterna på låg värme i 2-4 timmar. Kanske har du tid att fixa det en kväll innan du ska äta eller om du jobbar hemma. Läs mer i vår Food Court. Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Blanda med peston, toppa med tomaterna och servera direkt. Bonustips: Riv gärna lite parmesan över.
  • Peston kan frysas. Tappar lite i färg men smak och konsistens är densamma
  • Bakad potatis med kapris- och laxröra samt marinerade cocktailtomater

    Sätt ugnen på 225-250°. Gärna under förmiddagens kaffepaus, så är den klar i god tid för lunchen. Tvätta potatisen och picka ett par gånger med en gaffel. Lägg dem på ett ugnsgaller och baka tills de blir mjuka, 45-60 minuter beroende på storlek. Potatisen kan också bakas i mikrougn, 12-15 minuter. Dela tomaterna och marinera i lite svartpeppar, salt och en knivsudd valfritt socker eller honung. Dela laxen med en gaffel eller med fingrarna, vänd i valfri mängd majonnäs och smak av med salt och peppar om det behövs. Skär ett kryss potatisen och lägg i fyllning. Servera tomaterna vid sidan av.
  • Laxen kan frysas, såsen kan ej frysas.
  • Entrecôte med kryddsmör, vecka 23

    Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det. Ta även fram så mycket smör du tror kommer gå åt, så även det blir lite rumstempererat. Förvara resten i kylen. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.
  • Entrecoten kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över. Smöret kan också frysas.
  • Matkomforts lasagnekit, vecka 23

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!
  • Lunch by Matkomfort vecka 22

    Potatis- och purjolökssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med de saltrostade solroskärnorna. Jag brukar alltid späda med lite mjölk och mixa med stavmixer precis innan servering. Då får man in lite luft vilket gör att smakupplevelsen höjs ytterligare. Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta Ratta

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Tärna och stek halloumin i olivolja, krydda med nymalen svartpeppar. Koka upp såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Lägg i djup tallrik och toppa med lite stekt halloumi. Bonustips: Toppa med någon färsk ört alternativt lite babyspenat eller rucola.
  • Såsen kan frysas.
  • Kycklingsallad

    Stek kycklingen på hög värme i lite smör eller olivolja så den får lite färg, krydda med nymalen svartpeppar och låt svalna en stund. Skiva rödlöken tunt, blanda löken med salladen och lite av dressingen, smaka av med flingsalt och svartpeppar. Lägg upp på varsin tallrik och lägg den ljumma kycklingen ovanpå. Toppa med mer dressing. Bonustips: Har du någon kokt pasta, bulgur eller liknande så blanda det i salladen, så får du mer kolhydrater.
  • Kycklingen kan frysas. Dressingen kan ej frysas.
  • Sommarmiddag vecka 22

    Tvätta och koka potatisen i saltat vatten, gärna med en dillkvist. Stäng av plattan och låt potatisen dra klart i vattnet de sista minuterna. Bryt av den nedre hårda delen av sparrisen och lägg i kokande vatten. Låt koka ca 4 minuter, den ska fortfarande ha lite motstånd kvar. Häll av och smaksätt med en klick smör, flingsalt och peppar. Servera potatis och sparris med den varmrökta laxen och den kalla örtmajonnäsen.
  • Laxen kan frysas. Majonnäsen kan ej frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 21

    Tomatsoppa

    Koka upp soppan. Servera i varsin djup tallrik eller skål, toppa med valfri mängd smulad fetaost. Bonustips: Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta Alfredo

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Koka upp såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Servera pastan i djup tallrik och toppa med någon skiva prosciutto crudo. Bonustips: Har du någon färsk ört till hands så garnera med någon hel kvist eller lite hackade örter.
  • Ostsås och skinka kan frysas.
  • Gnocci med svamp

    Värm ugnen till 225 grader. Dela tomaten och skiva svampen, krydda med lite salt och peppar. Lägg ut gnocchin på en långpanna, blanda med 4-5 msk olivolja per paket gnocchi. Krydda med salt och svartpeppar. Se till att ugnen har kommit upp i värme och sätt in långpannan ca 20 minuter tills den får färg. Efter ungefär halva tiden, ta ut långpannan och den kryddade tomaten och svampen och sätt tillbaka in i ugnen. Servera på varsin tallrik och toppa med färskosten. Bonustips: Sugen på kött? Strimla lite smörgåsskinka eller korv och vänd i innan servering.
  • Färskosten kan ej frysas.
  • Flankstek med kryddsmör vecka 21

    Flankstek är ett kött med lite mer struktur och grövre fibrer. Det är ett magert kött med lite fett men som med rätt tillagning ändå blir väldigt saftigt och gott. Så här tillagar vi det helst: Krydda köttet runt om med mycket salt och peppar. Grilla på hög temperatur, viktigt att du tar köttet av grillen när det är medium rare, ca 52 grader. Låt köttet vila. Skiva flanksteken tunt (se film) så att du kapar fibrerna. Salta, peppra, pressa över citron och ringla olivolja över snittytorna. Givetvis kan du använda någon glace eller rubbing om du vill och har någon favorit. Inget fel med det! Men jag föredrar att endast köra salt och peppar. När du får flanksteken har den redan legat och mörat till sig, men den kan absolut ligga några veckor till.
  • Köttet och smöret kan frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 20

    Rostad vitbönssoppa men tomat- och parmesanröra

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Klicka i tomat- och parmesanröran vartefter du äter. Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan kan frysas. Röran kan frysas men tappar lite i färg.
  • Pasta al funghi

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Koka upp såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Lägg pastan i en djup tallrik och toppa med rucola, olivolja och svartpeppar. Bonustips: Har du någon lite trött svamp i kylen så stek den och vänd i såsen.
  • Såsen kan frysas.
  • Enkel Caesarsallad med krutonger och bacon

    Skär salladen, grovt. Skölj i kallt vatten och låt torka ordentligt på en ren kökshandduk. Dela baconet 3-4 gånger och stek knaprigt. Slunga (blanda) den torkade salladen med dressing och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Servera salladen på en stor tallrik, toppa med knaprigt bacon och krutonger. Bonustips: Har du lite rödlök hemma så skiva tunt och vänd i lite när du slungar salladen med dressing.
  • Bacon och krutonger kan frysas. Dressingen kan ej frysas
  • Matkomforts dhal vecka 20

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Komplettera med basmatiris, en god yoghurt och en gurksallad. Kanske även indiska bröd som naan eller papadums? Finns i välsorterade mataffärer.
  • Grytan kan frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 19

    Asiatisk morots- och ingefärssoppa med vitlöksstekt tunnbröd

    Koka upp soppan och servera gärna i varma djupa tallrikar. Pensla bröden med örtoljan och värm några minuter på varje sida i en stekpanna. Salta och peppra. Bryt och doppa brödet vartefter du äter. Bonustips: Har du färsk koriander i örtodlingen så passar det utmärkt att klippa över soppan.
  • Soppan och brödet kan frysas. Örtoljan har bra hållbarhet.
  • Pasta med paprikarelish, marinerade mixoliver och mozzarella

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Tärna mozzarellan och blanda med oliverna. Ljumma på såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Lägg i djup tallrik och toppa med oliver och mozzarella. Bonustips: Toppa med någon enstaka skiva lufttorkad skinka eller lufttorkad salami
  • Paprikarelishen kan frysas.
  • Bjärekyckling ”macka” på surdegsbröd, salladsblad och tomat

    Skär brödet och stek snittytan (dela det som en fralla). Skiva kycklingen och tomaterna. Bred majonnäs på brödet, lägg på sallad, kyckling och tomat, krydda med salt, svartpeppar och olivolja, ät med kniv och gaffel.
  • Kycklingen har bra hållbarhet och kan frysas, brödet kan frysas, majonnäsen kan ej frysas.
  • Kryddsmör med svensk biff i bit, vecka 19

    Ta ut smör och kött någon timme innan tillagning för att göra dem båda rumstempererade. Ta bara ut så mycket smör du tror går åt och spara resten i kylen. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Godast till tycker jag är en enkelt tomat- och mozzarellasallad, salta, peppra och ringla över en riktigt god olivolja. Välj potatis i valfri form och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.
  • Biffen och kryddsmöret kan frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 18

    Blomkålssoppa med surdegskrutonger

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med krutongerna. Bonustips: Ljumma på krutongerna något och rippla lite god olivolja i soppan, så blir det vackert och gott.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta pesto med semitorkad cocktailtomat

    Baka tomaterna på låg värme i 2-4 timmar. Kanske har du tid att fixa det en kväll innan du ska äta eller om du jobbar hemma. Läs mer i vår Food Court. Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Blanda med peston, toppa med tomaterna och servera direkt. Bonustips: Riv gärna lite parmesan över.
  • Peston kan frysas. Tappar lite i färg men smak och konsistens är densamma
  • Bakad potatis med kapris- och laxröra samt marinerade cocktailtomater

    Sätt ugnen på 225-250°. Gärna under förmiddagens kaffepaus, så är den klar i god tid för lunchen. Tvätta potatisen och picka ett par gånger med en gaffel. Lägg dem på ett ugnsgaller och baka tills de blir mjuka, 45-60 minuter beroende på storlek. Potatisen kan också bakas i mikrougn, 12-15 minuter. Dela tomaterna och marinera i lite svartpeppar, salt och en knivsudd valfritt socker eller honung. Dela laxen med en gaffel eller med fingrarna, vänd i valfri mängd majonnäs och smak av med salt och peppar om det behövs. Skär ett kryss potatisen och lägg i fyllning. Servera tomaterna vid sidan av.
  • Laxen kan frysas, såsen kan ej frysas.
  • Oxfilé med Matkomforts bearnaise, vecka 18

    Biten räcker till ca 8 personer. Om du vill att alla ska få liknande portioner, skär lite tunnare skivor och skär tärningar av ändarna och trä upp på spett! Går inte allt åt, tärna och frys in till en annan gång. Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Börja med att förbereda dina tillbehör, köttet är godast nystekt. Torka av, en torr yta ger en jämnare stekyta. Värm upp din stekpanna med smör och lägg i köttet när smöret smält och tystnat. Täck inte pannans yta med mer än 2/3. Lägger du i mer i pannan blir den kall och du får ett mer kokt än stekt kött. Du vill ha reaktionen när du lägger köttet i den heta pannan och det varma smöret. Den är den som ger färg, doft och smak åt köttet. Sänk värmen och stek köttet 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Använd en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur. Låt vila 5 minuter innan servering. Servera med valfritt tillbehör och en sidosallad. Blir ändarna över? Vill du kanske göra Biff Rydberg av dem med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.
  • Oxfilén har bra hållbarhet men kan frysas om du inte hinner äta upp den alternativt om det blir en bit över. Såsen kan ej frysas.
  • Lunch by Matkomfort vecka 17

    Potatis- och purjolökssoppa

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med de saltrostade solroskärnorna. Bonustips: Om du har något gott bröd så stek en skiva i lite smör, salta och peppra.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta Ratta

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Tärna och stek halloumin i olivolja, krydda med nymalen svartpeppar. Koka upp såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Lägg i djup tallrik och toppa med lite stekt halloumi. Bonustips: Toppa med någon färsk ört alternativt lite babyspenat eller rucola.
  • Såsen kan frysas.
  • Kycklingsallad

    Stek kycklingen på hög värme i lite smör eller olivolja så den får lite färg, krydda med nymalen svartpeppar och låt svalna en stund. Skiva rödlöken tunt, blanda löken med salladen och lite av dressingen, smaka av med flingsalt och svartpeppar. Lägg upp på varsin tallrik och lägg den ljumma kycklingen ovanpå. Toppa med mer dressing. Bonustips: Har du någon kokt pasta, bulgur eller liknande så blanda det i salladen, så får du mer kolhydrater.
  • Kycklingen kan frysas. Dressingen kan ej frysas
  • Matkomforts lasagnekit, vecka 17

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!
  • Lunch by Matkomfort vecka 16

    Tomatsoppa

    Koka upp soppan. Servera i varsin djup tallrik eller skål, toppa med valfri mängd smulad fetaost. Bonustips: Har du en brûlébrännare kan du bränna av fetaosten lite efter du smulat den i soppan.
  • Soppan kan frysas.
  • Pasta Alfredo

    Koka pastan utan lock, enligt 10/100/1000-regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten). Koka upp såsen och slunga (blanda) med den kokta pastan, smaka av med salt och peppar. Servera pastan i djup tallrik och toppa med någon skiva prosciutto crudo. Bonustips: Har du någon färsk ört till hands så garnera med någon hel kvist eller lite hackade örter.
  • Ostsås och skinka kan frysas.
  • Gnocci med svamp

    Värm ugnen till 225 grader. Dela tomaten och skiva svampen, krydda med lite salt och peppar. Lägg ut gnocchin på en långpanna, blanda med 4-5 msk olivolja per paket gnocchi. Krydda med salt och svartpeppar. Se till att ugnen har kommit upp i värme och sätt in långpannan ca 20 minuter tills den får färg. Efter ungefär halva tiden, ta ut långpannan och den kryddade tomaten och svampen och sätt tillbaka in i ugnen. Servera på varsin tallrik och toppa med färskosten. Bonustips: Sugen på kött? Strimla lite smörgåsskinka eller korv och vänd i innan servering.
  • Färskosten kan ej frysas.
  • Matkomforts vegolasagnekit, vecka 15

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med linssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Linssåsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!
  • Kyckling och currysås, vecka 15

    Bryn kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. När kycklingen fått färg, sänk värmen och häll på currysåsen. Låt puttra tills kycklingen är genomstekt (72 grader). Servera grytan med valfritt ris, gärna basmati. Här har vi samlat lite härliga sidosallader.
  • Kycklingen och såsen kan frysas.
  • Hamburgare, vecka 14

    Snabbast: Skär rullen i tjocka skivor och platta till ganska ordentligt, de krymper ihop när du steker dem. Salta och peppra. Stek i smör på båda sidor till de är genomstekta (70 grader kärntemperatur). Salta och peppra igen om det behövs. Skär brödet i skivor, två per hamburgare och rosta i brödrosten. Bygg din hamburgare med bröd, dressing och burgare plus dina favorittillbehör däremellan. Servera eventuellt med hemgjorda pommes. Om du har lite mer tid: Blanda färsen med dina favoritkryddor och kanske finstrimlat bacon. Forma till tunna biffar och krydda med salt och peppar. Stek på båda sidor i smör tills de är genomstekta (70 grader kärntemperatur). Skär brödet i skivor, två per burgare, stek i smör. Salta och peppra båda sidorna. Alternativt droppa olivolja över skivorna, salta, peppra och baka i varm ugn ca 5 minuter. Akta så det inte bränns. Bygg din hamburgare med bröd, dressing och burgare plus dina favorittillbehör däremellan. Servera eventuellt med hemgjorda pommes.
  • Nötfärsen och brödet kan frysas, dressingen kan ej frysas.
  • Korvstroganoff, vecka 14

    Koka upp riset med dubbelmängd vatten och ca 2 krm salt. Sjud i 15-20 minuter, tills vattnet absorberats. Skär korven i skivor och sedan i strimlor. Bryn i smör och rapsolja 50/50, i en stekpanna med höga kanter. När korven fått färg, häll på såsen och koka upp. Servera med riset och gärna en äppelsallad eller annan sallad.
  • Såsen och korven kan frysas.
  • Potatis- och purjolökssoppa, vecka 14

    Koka upp soppan och servera gärna i varma tallrikar. Toppa med finstrimlad salladslök och knaperstekt bacon eller rostade solros- och pumpafrön. Rosta krutonger eller servera med ett gott surdegsbröd.
  • Soppan kan frysas.
  • Hel kyckling med potatis- och jordärskockspuré, vecka 13

    Dela gärna kycklingen en gång på längden för jämnare tillagning. Eller stycka den i fler delar, läs mer i vår blogg. Sätt ugnen på 220 grader. Salta och peppra rikligt. Gnid in kycklingskinnet med soja, ev. olja, någon bbq-aktig sås, chilisås eller något annat tomatbaserat. Hel kyckling lagas till en innertemperatur på 70-72 grader. Plocka ut delarna vartefter de är klara om du styckat kycklingen. Tiden skiljer inte så jättemycket om den är styckad i någorlunda jämnstora bitar. Läs mer om hur du styckar i vår blogg. Där hittar du också fler tillagningstips. Värm purén försiktigt under omrörning så den inte bränner fast. Servera med en stor härlig sallad.
  • Kycklingen och purén kan frysas.
  • Gourmetlåda till påsk, vecka 13

  • Kalvytterfilé
  • Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att göra det rumstempererat. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En bit som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium, då har köttet en innertemperatur på 56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court.
  • Janssons frestelse
  • Värm ugnen till 225 grader. Häll ut Janssonen i en smord ugnsfast form, portionera i små formar eller ta en stor form. Strö över valfri mängd ströbröd. Sätt in formen i den varma ugnen, i 30-45 minuter eller tills den är het rakt igenom och fått fin färg på ytan.

    Biff med pepparsås, vecka 12

    Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att göra det rumstempererat. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Koka upp såsen. Välj potatis i valfri form eller annan kolhydrat att servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.
  • Biffen och såsen kan frysas.
  • Matkomforts skaldjursgryta, vecka 12

    Koka upp grytgrunden försiktigt. Servera i en djup, gärna varm, tallrik och toppa med färska räkor och krutonger. Krutonger: Tärna ett surdegsbröd grovt, krydda med olivolja, salt och svartpeppar. Baka av 5 minuter på 225 grader, på en plåt i ugnen. VEGOTIPS! Stek tärnad halloumi i lite olivolja tills osten får fin färg runt om. Du kan också pressa över lite citronsaft som får dra in en stund (var försiktig så du inte bränner dig om det skvätter). Värm valfria bönor i grytgrunden eller stek dem med osten.
  • Skaldjursgrytgrunden kan frysas.
  • Tomatsoppa vecka 11

    Koka upp soppan försiktigt under omrörning. Som tillbehör rekommenderar vi att smula över lite fetaost över soppan och gratinera i ugnen, eller bara smula i osten som den är. Du kan även addera lite svarta oliver, supergott! Vill du hellre tärna ner lite mozzarella är det också ett gott alternativ. Liksom att servera krutonger eller rostat surdegsbröd vid sidan av.
  • Soppan kan frysas.
  • Matkomforts nötgryta vecka 11

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Koka ris, pasta, bulgur eller annan valfri kolhydrat och servera gärna en sallad till grytan. Fler tips hittar du i vår blogg.
  • Grytan kan frysas.
  • Entrecôte, vecka 11

    Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det. Ta även fram så mycket sås du tror kommer gå åt, så även det blir rumstempererat. Förvara resten i kylen. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.
  • Entrecoten kan frysas om du inte hinner äta upp innan Bäst före, alternativt om det blir en bit över. Bearnaisen kan ej frysas.
  • Oxfilé med vitlökssmör vecka 10

    Biten räcker till ca 8 personer. Om du vill att alla ska få liknande portioner, skär lite tunnare skivor och skär tärningar av ändarna och trä upp på spett! Går inte allt åt, tärna och frys in till en annan gång. Ta fram köttet och smöret så de hinner bli rumstempererade. Börja med att förbereda dina tillbehör, köttet är godast nystekt. Torka av, en torr yta ger en jämnare stekyta. Värm upp din stekpanna med smör och lägg i köttet när smöret smält och tystnat. Täck inte pannans yta med mer än 2/3. Lägger du i mer i pannan blir den kall och du får ett mer kokt än stekt kött. Du vill ha reaktionen när du lägger köttet i den heta pannan och det varma smöret. Den är den som ger färg, doft och smak åt köttet. Sänk värmen och stek köttet 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Använd en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur. Låt vila 5 minuter innan servering. Servera med valfritt tillbehör och en sidosallad. Blir ändarna över? Vill du kanske göra Biff Rydberg av dem med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.
  • Oxfilén har en bra hållbarhet och kan frysas om du inte hinner äta upp den alternativt om det blir en bit över. Smöret kan frysas.
  • Pasta med pesto vecka 10

    Vi skickar med plommontomater som blir underbart goda om du bakar dem på låg värme i 2-4 timmar. Kanske har du tid att fixa det en kväll innan du ska äta eller om du jobbar hemma. Läs mer i vår Food Court. Koka sedan pastan enligt förpackningen, så som du vill ha den. Blanda med peston och servera direkt. Riv gärna lite parmesan över. Servera med en härlig sidosallad.
  • Peston kan frysas. Tappar lite i färg men smak och konsistens är densamma.
  • Biff med tatakisås, vecka 9

    Ta ut köttet någon timme innan tillagning för att göra det rumstempererat. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Du kan antingen använda såsen som en marinad innan du steker köttet. Alternativt låt köttet vila färdigt i ljummen sås efter stekning. Tranchera köttet och rippla ljummen sås över snittytan. Välj potatis i valfri form eller ännu hellre ris alternativt nudlar och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.
  • Biffen och såsen kan frysas.
  • Matkomforts gulasch, vecka 9

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Toppa gulaschen med en klick matyoghurt och servera eventuellt med bröd eller bulgur.
  • Gulaschen kan frysas.
  • Matkomforts lasagnekit, vecka 8

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!
  • Strimlad kycklingfilé och currysås, vecka 8

    Bryn kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. När kycklingen fått färg, sänk värmen och häll på currysåsen. Låt puttra tills kycklingen är genomstekt (72 grader). Servera grytan med valfritt ris, gärna basmati. Här har vi samlat lite härliga sidosallader.
  • Kycklingen och såsen kan frysas.
  • Matkomforts Morots- och ingefärssoppa v. 7

    Koka upp soppan försiktigt under omrörning. Servera till exempel med rostade solrosfrön, lite smulat fetaost, ett gott bröd eller kanske en blandning av fräst tärnat äpple och kokta linser.
  • Soppan kan frysas.
  • Entrecôte, vecka 7

    Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla entrecoten i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. Använd gärna en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur.
  • Entrecoten har en bra hållbarhet och kan frysas om du inte hinner äta upp den alternativt om det blir en bit över. Kryddsmöret kan frysas.
  • Matkomforts dhal vecka 6

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Komplettera med basmatiris, en god yoghurt och en gurksallad. Kanske även indiska bröd som naan eller papadums? Finns i välsorterade mataffärer.
  • Grytan kan frysas.
  • Oxfilé vecka 6

    Biten räcker till ca 8 personer. Om du vill att alla ska få liknande portioner, skär lite tunnare skivor och skär tärningar av ändarna och trä upp på spett! Går inte allt åt, tärna och frys in till en annan gång. Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Börja med att förbereda dina tillbehör, köttet är godast nystekt. Torka av, en torr yta ger en jämnare stekyta. Värm upp din stekpanna med smör och lägg i köttet när smöret smält och tystnat. Täck inte pannans yta med mer än 2/3. Lägger du i mer i pannan blir den kall och du får ett mer kokt än stekt kött. Du vill ha reaktionen när du lägger köttet i den heta pannan och det varma smöret. Den är den som ger färg, doft och smak åt köttet. Sänk värmen och stek köttet 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Använd en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur. Låt vila 5 minuter innan servering. Servera med valfritt tillbehör och en sidosallad. Blir ändarna över? Vill du kanske göra Biff Rydberg av dem med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.
  • Oxfilén har en bra hållbarhet och kan frysas om du inte hinner äta upp den alternativt om det blir en bit över. Smöret kan frysas.
  • Hel kyckling, vecka 5

    Dela gärna kycklingen en gång på längden för jämnare tillagning. Eller stycka den i fler delar, läs mer i vår blogg. Sätt ugnen på 220 grader. Salta och peppra rikligt. Gnid in kycklingskinnet med soja, ev. olja, någon bbq-aktig sås, chilisås eller något annat tomatbaserat. Passar perfekt med ris. Hel kyckling lagas till en innertemperatur på 70-72 grader. Plocka ut delarna vartefter de är klara om du styckat kycklingen. Tiden skiljer inte så jättemycket om den är styckad i någorlunda jämnstora bitar. Läs mer om hur du styckar i vår blogg. Där hittar du också fler tillagningstips.
  • Kycklingen och såsen kan frysas.
  • Biff & bea, vecka 4

    Ta ut sås och kött någon timme innan tillagning för att göra dem båda rumstempererade. Ta bara ut så mycket sås du tror går åt och spara resten i kylen. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Godast till tycker jag är en enkelt tomat- och mozzarellasallad, salta, peppra och ringla över en riktigt god olivolja. Välj potatis i valfri form och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.
  • Biffen kan frysas. Bearnaisesåsen kan ej frysas
  • Matkomforts tomatsoppa v. 4

    Koka upp soppan försiktigt under omrörning. Som tillbehör rekommenderar vi att smula över lite fetaost över soppan och gratinera i ugnen, eller bara smula i osten som den är. Du kan även addera lite svarta oliver, supergott! Vill du hellre tärna ner lite mozzarella är det också ett gott alternativ. Liksom att servera krutonger eller rostat surdegsbröd vid sidan av.
  • Sopporna kan frysas.
  • Matkomforts Blomkåls- och purjolökssoppa v. 3

    Koka upp soppan försiktigt under omrörning. Stek krutonger till eller skiva och rosta ett gott bröd till. Extra gott blir det om du steker brödskivorna i smör och kryddar med salt och peppar.
  • Soppan kan frysas.
  • 2020

    Hummer, vecka 53

    Jag tycker det är godast att ljumma på den lite. Beskrivning och fler tips hittar du i vår Food Court.

    Biff/entrecôte, vecka 53

    Ta fram köttet i god tid så det blir en bra temperatur på det. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn.

    Örtmarinerade miniklubbor, vecka 51

    Lägg de örtmarinerade miniklubborna på ett galler med en långpanna under. Stek i ugn på 225°C. Använd en ugnstermometer för att mäta innertemperaturen i den tjocka delen på miniklubban. De är färdiga när de når 83°C. Låt vila i några minuter innan servering. Servera med myntayoghurten som snacks eller förrätt. Alternativt som hel måltid med valfria tillbehör som till exempel hemgjorda pommes och sallad.
  • Kycklingklubborna kan frysas, myntayoghurten kan ej frysas.
  • Tryffelpasta, vecka 50

    1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
    2. Ljumma crème double i en vid stekpanna eller liknande, där även pastan får plats.
    3. Krydda med nymalen svartpeppar efter smak, gärna rikligt. Salta om det behövs.
    4. Riv parmesanen.
    5. Blanda i den avhällda pastan i den ljumma såsen och slunga/vänd pastan med såsen och den finrivna parmesanen.
    6. Smaka av med salt och peppar igen. Krydda och smaka av flera gånger tills du är nöjd med balansen.
    7. Servera i varma djupa tallrikar.
    8. Riv tryffeln över pastan precis innan servering, tunt med mandolin eller zestjärn alternativt rivjärn på den fina sidan.
    9. Njut!

    Matkomforts kryddsmör och svensk biff i bit, vecka 41

    Ta ut smör och kött någon timme innan tillagning för att göra dem båda rumstempererade. Ta bara ut så mycket smör du tror går åt och spara resten i kylen. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Godast till tycker jag är en enkelt tomat- och mozzarellasallad, salta, peppra och ringla över en riktigt god olivolja. Välj potatis i valfri form och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.
  • Biffen och kryddsmöret kan frysas.
  • Matkomforts lasagnekit, vecka 40

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!
  • Matkomforts köttgryta vecka 39

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Koka ris, pasta, bulgur eller annan valfri kolhydrat och servera gärna en sallad till grytan. Fler tips hittar du i vår blogg.
  • Grytan kan frysas.
  • Matkomforts tomatpesto med strimlad kycklingfilé, vecka 38

    Bryn kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. När kycklingen fått färg, sänk eventuellt värmen och låt steka tills kycklingen är genomstekt (72 grader). Servera med valfri kolhydrat, kanske en pasta som du blandar med valfri mängd pesto – toppa med den stekta kycklingen. Du kan också vända ner peston i den stekta kycklingen servera med ris, potatis eller bulgur. Alternativt servera peston och den stekta kycklingen tillsammans med en kall eller ljummen sallad. Välj det du är sugen på i stunden! Här har vi samlat lite härliga sidosallader.
  • Kycklingen kan frysas. Tomatpeston är hållbar men tappar färg och smak om den står allt för länge.
  • Matkomforts fiskgryta, vecka 36

    Till 1 tråg räknar vi med ca 450 gram fisk. Koka upp grytgrunden försiktigt. Sjud fisken i saltat vattnet i separat kastrull, tills fisken är genomkokt. Lyft över den kokta fisken till den varma grytgrunden och späd med lite av fiskspadet till önskad konsistens. Häll fiskgrytan i en djup, gärna varm, tallrik och toppa med krutonger och aioli. Krutonger: Tärna ett surdegsbröd grovt, krydda med olivolja, salt och svartpeppar. Baka av 5 minuter på 225 grader, på en plåt i ugnen. VARDAGSTIPS! Vill du göra det ännu enklare och spara tid och kastruller, tillaga fisken direkt i grytgrunden. Tänk då på att salta fisktärningarna en stund innan. Späd grytan med lite vitt vin eller vatten och smaka av med salt och peppar innan servering. FESTTIPS! Koka upp grytgrunden försiktigt. Lägg i 1 kg tvättade blåmusslor i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 minuter, tills de öppnats. Släng de musslor som fortfarande är slutna. Lägg i fisken i grytan och sjud försiktigt 3–4 minuter, tills fisken är genomkokt. Toppa med handskalade räkor, krutonger och aioli. VEGOTIPS! Stek tärnad halloumi i lite olivolja tills osten får fin färg runt om. Du kan också pressa över lite citronsaft som får dra in en stund (var försiktig så du inte bränner dig om det skvätter). Värm valfria bönor i grytgrunden eller stek dem med osten.
  • Fiskgrytegrunden kan frysas. Aiolin kan inte frysas.
  • Oxfilé med Matkomforts bearnaise, vecka 35

    Biten räcker till ca 8 personer. Om du vill att alla ska få liknande portioner, skär lite tunnare skivor och skär tärningar av ändarna och trä upp på spett! Går inte allt åt, tärna och frys in till en annan gång. Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Börja med att förbereda dina tillbehör, köttet är godast nystekt. Torka av, en torr yta ger en jämnare stekyta. Värm upp din stekpanna med smör och lägg i köttet när smöret smält och tystnat. Täck inte pannans yta med mer än 2/3. Lägger du i mer i pannan blir den kall och du får ett mer kokt än stekt kött. Du vill ha reaktionen när du lägger köttet i den heta pannan och det varma smöret. Den är den som ger färg, doft och smak åt köttet. Sänk värmen och stek köttet 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Använd en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur. Låt vila 5 minuter innan servering. Servera med valfritt tillbehör och en sidosallad. Blir ändarna över? Vill du kanske göra Biff Rydberg av dem med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.
  • Oxfilén har bra hållbarhet men kan frysas om du inte hinner äta upp den alternativt om det blir en bit över. Såsen kan ej frysas.
  • Matkomforts gräddiga köttgryta vecka 28

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Koka ris, pasta, bulgur eller annan valfri kolhydrat och servera gärna en sallad till grytan. Fler tips hittar du i vår blogg.
  • Grytan kan frysas.
  • Hantverksostar från Androuet, vecka 25

    Förvara ostarna i kylskåpet. Se till att rumstemperera ostarna ca 1,5 timme innan de ska avnjutas. Läs mer om ostarna och kolla in vintips i vår blogg.
  • Ostarna och jordgubbarna kan ej frysas
  • Oxfilé med Matkomforts ört- och vitlökssmör, vecka 24

    Biten räcker till ca 8 personer. Om du vill att alla ska få liknande portioner, skär lite tunnare skivor och skär tärningar av ändarna och trä upp på spett! Går inte allt åt, tärna och frys in till en annan gång. Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Börja med att förbereda dina tillbehör, köttet är godast nystekt. Torka av, en torr yta ger en jämnare stekyta. Värm upp din stekpanna med smör och lägg i köttet när smöret smält och tystnat. Täck inte pannans yta med mer än 2/3. Lägger du i mer i pannan blir den kall och du får ett mer kokt än stekt kött. Du vill ha reaktionen när du lägger köttet i den heta pannan och det varma smöret. Den är den som ger färg, doft och smak åt köttet. Sänk värmen och stek köttet 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Använd en stektermometer så du vet när du uppnår önskad innertemperatur. Låt vila 5 minuter innan servering. Servera med valfritt tillbehör och en sidosallad. Blir ändarna över? Vill du kanske göra Biff Rydberg av dem med en härlig senapscrème hittar du mitt recept i vår blogg.
  • Oxfilén håller till midsommar men kan frysas om du inte hinner äta upp den alternativt om det blir en bit över. Smöret kan frysas.
  • Matkomforts lasagnekit, vecka 22

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!
  • Hantverksostar från Androuet, vecka 21

    Förvara ostarna i kylskåpet. Se till att rumstemperera ostarna ca 1,5 timme innan de ska avnjutas. Läs mer om ostarna i vår blogg.
  • Ostarna och marmeladen kan ej frysas
  • Matkomforts fiskgryta, vecka 19

    Till 1 tråg räknar vi med ca 600 gram fisk. Koka upp grytgrunden försiktigt. Sjud fisken i saltat vattnet i separat kastrull, tills fisken är genomkokt. Lyft över den kokta fisken till den varma grytgrunden och späd med lite av fiskspadet till önskad konsistens. Häll fiskgrytan i en djup, gärna varm, tallrik och toppa med krutonger och aioli. Krutonger: Tärna ett surdegsbröd grovt, krydda med olivolja, salt och svartpeppar. Baka av 5 minuter på 225 grader, på en plåt i ugnen. VARDAGSTIPS! Vill du göra det ännu enklare och spara tid och kastruller, tillaga fisken direkt i grytgrunden. Tänk då på att salta fisktärningarna en stund innan. Späd grytan med lite vitt vin eller vatten och smaka av med salt och peppar innan servering. FESTTIPS! Koka upp grytgrunden försiktigt. Lägg i 1 kg tvättade blåmusslor i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 minuter, tills de öppnats. Släng de musslor som fortfarande är slutna. Lägg i fisken i grytan och sjud försiktigt 3–4 minuter, tills fisken är genomkokt. Toppa med handskalade räkor, krutonger och aioli. VEGOTIPS! Stek tärnad halloumi i lite olivolja tills osten får fin färg runt om. Du kan också pressa över lite citronsaft som får dra in en stund (var försiktig så du inte bränner dig om det skvätter). Värm valfria bönor i grytgrunden eller stek dem med osten.
  • Fiskgrytegrunden kan frysas. Aiolin kan inte frysas.
  • Matkomforts bearnaise och svensk biff i bit, vecka 17

    Ta ut sås och kött någon timme innan tillagning för att göra dem båda rumstempererade. Ta bara ut så mycket sås du tror går åt och spara resten i kylen. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Grilla biffen i skivor alternativt i hel bit, då på indirekt värme. Du kan förstås också steka i skivor. Hetta upp en panna med en klick smör. Lägg i köttet när smöret tystnat. Täck inte mer än hälften av pannans yta, täcker du mer med kall råvara blir pannan kall och köttet blir mer kokt än stekt. Krydda med salt och nymald peppar från kvarn. En biff som är ca 1,5 cm tjock steks ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Vi rekommenderar att servera köttet medium till medium rare, då har köttet en innertemperatur på ca 52-56 grader. Läs mer om kött och temperatur här i vår Food Court. Godast till tycker jag är en enkelt tomat- och mozzarellasallad, salta, peppra och ringla över en riktigt god olivolja. Välj potatis i valfri form och servera till biffen. Vill du göra en större sallad att servera vid sidan av har vi samlat lite olika salladsrecept här.
  • Biffen kan frysas. Bearnaisesåsen kan inte frysas.
  • Matkomforts pesto med strimlad kycklingfilé, vecka 16

    Bryn kycklingen i en traktörpanna med smör, krydda med salt och peppar. När kycklingen fått färg, sänk eventuellt värmen och låt steka tills kycklingen är genomstekt (72 grader). Servera med valfri kolhydrat, kanske en pasta som du blandar med valfri mängd pesto – toppa med den stekta kycklingen. Du kan också vända ner peston i den stekta kycklingen servera med ris, potatis eller bulgur. Alternativt servera peston och den stekta kycklingen tillsammans med en kall eller ljummen sallad. Välj det du är sugen på i stunden! Här har vi samlat lite härliga sidosallader.
  • Kycklingen kan frysas. Peston är hållbar men tappar färg och smak om den står allt för länge.
  • Matkomforts lasagnekit vecka 15

    Värm ugnen till 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och ostsåsen i en ugnsfast form, se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk. Om du har tid, låt lasagnen stå ca 10 minuter efter den tagits ut ur ugnen så ”sätter” den sig lite och svalnar en aning. Passa på att duka lite extra fint. Servera med en enkel tomatsallad, skivad tomat varvad med skivad mozzarella eller annan härlig sidosallad.
  • Nötfärsen kan frysas. Ostsåsen kan frysas, blir eventuellt lite klumpig när du tinar upp den men rör runt lite och fördela i formen, smaken är lika god!
  • Tillagningstips – Matkomforts klassiska nötgryta vecka 14

    Koka upp grytan försiktigt under omrörning. Koka ris, pasta, bulgur eller annan valfri kolhydrat och servera gärna en sallad till grytan.
  • Grytan kan frysas.
  • Kolla in nästa Kockens val i vår Food court.

    Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!